NA BEDEMIMA STAROG GRADA HERCEG NOVOG UMJESTO GLORIJOTA NIKLA VIŠESPRATNICA

NA BEDEMIMA STAROG GRADA HERCEG NOVOG UMJESTO GLORIJOTA NIKLA VIŠESPRATNICA

296
0
Podijeli

kalalonga staro novoObjekat u starom gradu, sa zapadne strane i iznad bedema šestovjekovnog Herceg Novog, o kome je Radio Jadran govorio prije nešto više od dva mjeseca, poprima takve oblike, koji odudaraju od priče da je riječ samo o rekonstrukciji zdanja, kako nam je to tada izjavila investitorka Stojka Tošić.
“Riječ je samo o proširivanju stambenog objekta u postojećim gabaritima” – bila je kategorična Tošićka.
Međutim, ko iole poznaje stari grad Herceg Novi, ko tamo živi i ko se išta pita u lokalnoj samoupravi i Upravi za zaštitu kulturnih dobara, u Upravi za inspekcije, može da vidi, a i da reaguje ako hoće, na ono što potvrđuju i naše fotografije. Napravaljene su juče i u poređenju sa onima od prije 2 mjeseca lijepo pokazuju koliko su radovi napredovali. Obično su radnici na gradilištu u popodnevnim časovima i vikendom, ali su velikom brzinom, na bedemima izgradili novi objekat. On za sad ima prizemlje i dvije etaže. Hoće li se investitorka zaustaviti, ili biti zaustavljena? Ovo je dobro poznati slučaj od prije nekoliko godina kada je zbog devastacije zapadnih zidina starog gradskog jezgra Herceg-Novog, prilikom gradnje stambeno-poslovnog objekta stiglo i oštro upozorenje Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru. Investitori nisu dobili konzervatorske uslove, a prema navodima Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz 2007. godine izgradnja tog stambenog objekta u hercegnovskom starom gradu, izazvala je oštećenja srednjovjekovnih bedema. Zato je predsjednik opštine Dejan Mandić, istina i pod velikim pritiskom medija, bio prinuđen da više puta zabrani radove.
stari grad hn staraNakon šest godina radovi su nastavljeni i svi ćute dok ovakav objekat raste. Je li legalan? Je li zasita riječ o rekonstrukciji za koju imaju dozvolu Stojka Tošić i njen partner? U nekoliko navrata kontaktirali smo Upravu za zaštitu kulturnih dobara. Potvrđeno nam je prije skoro mjesec da je Tošićka tražila, ali nikada nije pribavila konzervatorske uslove, kao što joj je bilo i naloženo.
Takođe, u Upravi nijesu imali saznanja da je izgradnja ponovo počela, pa je Radiju Jadran direktorka Uprave, Ružica Ivanović najavila da će inspektori izaći na lice mjesta, nakon čega će ona imati detaljnu informaciju o toku radova. Ali, kako tada – tako i danas. Nema zvanične informacije o inpekcijskoj kontroli. Nedostupni su u kotorskoj Upravi ,a danima zauzeti u vrhu opštine Herceg Novi, u Sekretarijatu za razvoj i urbanizam, u inspekcijama.
Ispada da takav spomenik kulture, kao što su novski bedemi iz turskog perioda, nisu dovoljno značajni da bi se ažurnije i odgovornije odnosilo prema njima. Jer, na mjestu gdje je sada nikla građevina bio je glorijot, mali ljetnjikovac i vidikovac, ne iz turskog periodu, ali sa sigurnošću imao je istorijsku vrijednost. On je srušen! Ono što je niklo umjesto njega naziva se rekonstrukcija objekta???
I dok Vlada na jučerašnjoj sjednici donosi predlog Zakona o zaštiti prirodnog i kulturnog – istorijskog područja Kotora, kako bi razumljivo i opravdano sačuvala ono što je, kako se navodi, od javnog interesa, u Herceg Novom, kao da nema ni javnog interesa, a ni onog ko bi ga u državi i opštini zastupao. Ako se prisjetimo svih dešavanja u hercegnovskim ustanovama kulture u posljednje vrijeme, gdje se više od godinu od lokalnih izbora i dalje bije bitka za fotelje, ako se prisjetimo nedozvoljene gradnje u zaštićenom područuju Savinske dubrave, ispada da u Novom “nema nikog doma”.
Novski bedemi i čitav utvrđeni pojas od Kanli kule preko golubjerne i Tore, do Forte Mara, prema bivšem Dječjem dispanzeru, pa opet uzbrdo s istočne strane, preko Karače do Kanli Kule, treba da budu pristupačni dnevnim posjetama sa razgledanjem unutrašnjih dijelova i najstarijih oblika fortifikacija. To piše u, prije par mjeseci, usvojenom Urbanističkom projektu Starog grada. Ali se i dodaje: “Ova potencijalna „funkcija” starih utvrđenja na mnogim mjestima danas je onemogućena. ..”
Vizure starog Herceg Novog mijenjaju se na očigled svih nas. Dokle?stari grad 1306

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code