Na čekanju 20 zahtjeva Skupština stanara za obnovu fasada

Na čekanju 20 zahtjeva Skupština stanara za obnovu fasada

4
Podijeli

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog u saradnji sa Skupštinama stanara stambenih zgrada nastavila je i u ovoj godini uređivanje fasada. Kao i do sada, Agencija učestvuje sa 30% investicije, odnosno konkretno za farbanje fasade, dok su stanari dužni da obezbijede preostali dio od 70% investicije.

Prema riječima direktora Agencije, Bora Lučića, upravo je okončano renoviranje fasade jedne zgrade u Banjalučkoj ulici, dok bi u nekoliko narednih dana, kada dozvole vremenski uslovi, trebalo da počne obnova fasade u ul. Nikole Ljubibratić 40, na Toploj:

Picerija i restoran

„Kad istekne zabrana gradnje, krećemo u renoviranje još 8 fasada, odnosno onih zgrada čije Skupštine stanara budu najprije obezbijedile i prikupile neophodnu dokumentaciju i sredstva. Stigli su nam zahtjevi iz još 20 Skupština stanara za renoviranje fasada, međutim, niko od njih još nije dostavio podatke o tome da li imaju dovoljno novca na računima. Inače, riječ o obnovama fasada zgrada na potezu od Igala do Bijele, koje su na „udarnim“ mjestima ili u centru grada“, pojasnio je Lučić.

On napominje da po skupštinskoj odluci Agencija ima pravo učešća u renoviranju od 30-50%, međutim, opredjeljuju se skoro uvijek za 30% podrške, kako bi mogli pomoći uređenje što većeg broja zgrada, a riječ je, uglavnom, o krečenju.

„Skupštine stanara koje žele da rade posebno fasade sa izolacijom, rade to o svom trošku. Mi samo učestvujemo u krečenju, odnosno farbanju. Ako je samo farbanje, onda popunimo i neke manje rupe na fasadi“, navodi  Lučić.

Kad Skupština stanara odluči da obnovi fasadu, neophodno je da u Agenciji zatraži predračun radova da bi orjentaciono znali o kolikoj visini investicije je riječ. Na osnovu toga, traže najpovoljnijeg izvođača radova. Uz to Agenciji na kraju moraju dostaviti izvod računa da mogu sami pokriti 70% troškova.

Trend: Žuto-plava fasada bivšeg “Mješovitog”

Pri kraju je i uređenje fasade na zgradi bivše Robne kuće “Mješovitog”, na glavnom gradskom trgu. Sadašnji izgled fasade praktično ni u čemu ne podsjeća na pređašnji.

Umjesto dominantno bijele boje, fasada je opiturana sa lijeve strane u žutim, a sa desne u svijetlo plavim tonovima. Rekonstrukcijom spoljnog dijela zadržani su prepoznatljivi balkoni i prozorski otvori na spratu, dok su u donjem dijelu zastakljeni nekadašnji ulazi, tako da su sva vrata u istoj ravni. Podsjećamo da je zgrada u vlasništvu CKB banke, koja joj je pripala na osnovu neizmirenih dugovanja Mješovitog AD. Banka u rekonstrukciju ulaže preko milion eura.

4 Komentari

 1. Ono sto je napravljeno od zaduzbine u Centru grada je: urbanisticki i pravni masakr..
  Trg Nikole Djurkovica je nagrdjen za sva vremena…
  Ko i zasto je dozvolio onakvu gradjevinsko-urbanisticku
  skalameriju.

  14
  1
  • @pinokio
   NEMA nikoga nidje…
   Obicni prodavachi magle.
   Partijski vojnici i sitne duse na sve strane.
   Trebali su je kompletno u zeleno opiturati da se vidi dobro da je njihova.
   Mislis da bi ko reagovao?
   Treba ih bojkovati sve skupa.
   Fuj

   10

Ostavite komentar

*

code