Početna Društvo Na crnogorskim plažama biće 600 spasilaca na vodi ukoliko ovjere licence i...

Na crnogorskim plažama biće 600 spasilaca na vodi ukoliko ovjere licence i prođu obuke

1

Tokom sezone biće potrebno angažovati preko 600 spasilaca na primorju zbog većeg broja plaža i uređenih kupališta, procijenili su iz Crvenog krsta Crne Gore, koji organizuje obuke za spasioce na vodi.

Do sada je 125 spasilaca ovjerilo licence. Prema riječima koordinatora programa Spasilaštvo na vodi u Crvenom krstu Crne Gore, Ivana Terzića, još dvije provjere za ovjere licenci biće održane na bazenu “Dragan Trifunović” u Budvi, 14. i 21. aprila. Dodatnih pet ovjera biće realizovano u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi u Sutomoru, u sljedećim terminima: 5. i 19. maj; 8, 22. i 30. jun.

Praktični dio ispita, sa normama, podrazumijeva: plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje spasilačkim kraulom; plivanje 300 metara za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja; transport davljenika 25 metara, koristeći tri tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika; plivanje 400 metara za devet minuta i manje (200 metara prsno plivanje i 200 metara kraul); ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 metara i vađenje potonulog davljenika (tri metra dubina) – tri puta za tri minuta.

Provjera uključuje, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i KPR-a (reanimacija).

Na provjerava i obukama mora se priložiti validno ljekarsko uvjerenje, na kojem mora biti naglašeno da je kandidat “sposoban za fizičke napore predviđene provjerama/obukama spasilaca na vodi”.

Iz Crvenog krsta pozivaju zainteresovane da se prijave za obuku i obezbijede sebi posao u ljetnjim mjesecima.

Planirano je održavanje četiri obuke, u sljedećim terminima: 29. april- 5. maj; 21-27. maj; 1-7. jun. i 23-29. jun ove godine, u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Domu solidarnosti u Sutomoru.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code