Početna Društvo Na današnji dan: Mirom završen Krivošijski ustanak

Na današnji dan: Mirom završen Krivošijski ustanak

8

Krivošijski ustanak, poznat i kao Bokeljski ustanak, koji je počeo u oktobru 1869. završen je na današnji dan 1870. godine mirom zaključenim između krivošijskih i bokeljskih prvaka i predstavnika austrijske vlade, guvernera Dalmacije barona Gavrila Rodića u selu Knez Laz.

Foto: Portal Analitika

Osim Krivošijana, u ustanku su učestvovali i stanovnici Grblja, Pobora, Maina i Brajića.

Ustanak je izbio zbog protivljenja stanovništva Boke kotorske i Krivošija, koje je bilo pod vlašću Austrougarske, da bude regrutovano u vojsku Carevine. Zakonom o opštoj vojnoj obavezi iz 1868. godine Wehrgesetz Bokelji su izgubili stare povlastice, jer im je nametnuta obaveza da služe u redovnoj austrougarskoj vojsci, pri čemu nijesu smjeli slobodno da nose oružje. Zabrana nošenja oružja bila je glavni povod izbijanja ustanka.

Ustanak je bio žestok i bio je jedna od najznačajnijih pobuna u istoriji ovog kraja. Izbijanje ustanka i borba protiv znatno brojnije, opremljenije i snažnije austrougarske vojske izazivala je istovremeno i čuđenje i divljenje.

Žarište ustanka bilo je u Krivošijama. Nakon neuspjelih akcija gušenja ustanka, Austrougarska je bila primorana da ispuni zahtjeve pobunjenika, u prvom redu onaj koji se odnosio na ukidanje naredbe o regrutaciji.

Mirovnim ugovorom svi su Bokelji izuzeti od Zakona o opštoj vojnoj obavezi, odnosno, iako su bili poraženi u ustanku zbog gubitaka koje su pretrpjeli, postigli su uspjeh. Ustanici su amnestirani, a lokalnom stanovništvu je garantovana naknada štete koju je napravila austrougarska vojska.

Iako je zvanična Crna Gora izjavljivala da će se u tom sukobu držati po strani, u šta Austrougarska nije vjerovala, ustaničke vođe su, nakon povoljno zaključenog mira, poslale na dar knjazu Nikoli zlatom optočenu sablju sa posvetom i „neizmjernom zahvalnošću za obilatu pomoć u najtežim danima ustanka”.

Izvor:portal Analitika

8 Komentari

 1. Evo i jedan bizarni podatak koliko je cijenjen Krivošijski ustanak u Crnoj Gori o kome se uporno ćuti i koji nikad nije izašao u javnost.
  Naime, ima više od jedne decenije kada je organizovano pokušano da se ukrade ovo umjetničko djelo
  tako što su bile prepilane noge spomenika sa namjerom da se ukrade.
  Na svu sreću ovaj vandalizam je na vrijeme osujećen i spomenik je spašen. Nikad ništa o ovome nije pisano iako je i danas uočljivo mjesto gdje spomenik oštećen.

 2. Sem Đura Jakšića, Krivošijskom ustanku je i čuveni pejsnik Laza Kostić posvetio svoju pjesmu
  Jadranski Prometej. Nađite je na internetu.

 3. Tačno je Knezlaz,
  Bokelji nijesu učestvovali u Krivošijskom ustanku. Dobro nijeste napisali da je učestvovala i
  Bokeljska mornarica kao na zauzimanju Lovćena.
  Isto tako nijesu učestvovali ni Katunjani – Crnogorci .
  Činjenica je da je car Franjo posjetio Krivošije(,nadoknadio im štetu, oslobodio ih vojne obaveze,
  obnovio crkvu, dozvolio nošenje oružja…) dok je Kralj Nikola došao u Kotor da ga pozdravi.

 4. Kakav crni Bokeljski ustanak ucestvovalo Bokelja koliko i Japanaca… Samo Krivosijski ustanak koji je namjerno potisnut i zanemaren zbog toga sto su Krivosijani 100% Srbi!

  15
  9
 5. Odlican clanak. Mozda bi bilo lijepo dodati kako su Krivosijani nadmudrili protivnike koji su se sunovracivali niz litice jedan za drugim. Kao unuka Bokelja koji nije pristao da sluzi okupatorsku vojsku, zbog cega je robijao, ali ostao cestit, mogu reci da ,,cast i bruka zive dovijeka”, a ponos na pretke, kao i sramota koju potomcima svojim kukaviclukom mogu ostaviti u pamcenju, traju i prepricavaju se i nakon vise stotina godina.

  13
 6. ZAŠTO VIŠE NE PIŠETE O OVOM VELIKOM ISTORIJSKOM DOGAĐAJU ? OVAJ USTANAK JE ODJEKNUO ŠIROM EVROPE, NAROČITO SU BILI ODUŠEVLJENI VOJVOĐANSKI SRBI. ZAŠTO NE PIŠETE O POSJETI FRANJA JOSIPA KRIVOŠIJAMA GDJE JE NA DRAGALJU PRISUSTVOVAO U OBNOVLJENOJ CRKVI SV. POKROVA PRAVOSLAVNOJ LITURGIJI. PJESNIK ĐURA JAKŠIĆ JE KRIVOŠIJSKOM USTANKU
  POSVETIO PJESMU ” STRAŽA” . ISTRAŽUJTE MALO I VIŠE PIŠITE O VELIKIM DOGAĐAJIMA U NAŠEM KRAJU.
  ZAMISLITE ŠTO BI ČUVENI” ISTORIČAR” NOVAK ADŽIĆ PISAO DA SE OVO DEŠAVALO NA CETINJU.

  27
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code