Početna Društvo Na Debelom brijegu polako raste promet, najviše turista iz Njemačke

Na Debelom brijegu polako raste promet, najviše turista iz Njemačke

22

Od juče, otkako su otvorene granice, odnosno izmijenjen režim ulaska u Crnu Goru, na graničnom prelazu sa EU, Debeli brijeg, raste promet, pa je 1.jul protekao u znaku 1300 dolazaka, ili 30% više nego posljednjeg dana juna.

Od stranih državljana najviše je Njemaca, onih koji su  ranije dolazili na odmor u našu zemlju, zatim, turista iz Italije, Holandije, Austrije, Slovenije, ističe načelnik Odjeljenja granične policije Herceg Novi, Dejan Janković.

– To je i dalje samo 20% u odnosu na isti dan prošle godine, međutim, s promjenom režima ulaska u Crnu Goru, ipak, ohrabruje podatak da dolazi do većeg ulaska stranih državljana – ističe Janković.

Neki od gostiju iz Njemačke  kažu nam da dolaze u prelijepu zemlju i nemaju strah od virusa:

– Za mene je sve normalno, kao i prošle godine. Ovo je lijepa i sigurna zemlja i nema problema – navode  oni.

Turista iz Litvanije  priča da takođe nije imao nikakvih problema sa ulaskom u Crnu Goru i da će ljetovati u Herceg Novom.
Tokom juna bilo je 53 hiljade prelazaka ili 20 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali, ipak, to je znatno povećanje u odnosu na period od 15.marta.
Posljednjom naredbom Ministarstva zdravlja odobren je nesmetan ulazak u našu zemlju svim državljanima EU. Ostala je na snazi prethodna odluka kojom je definisana tzv. zelena, žuta i crvena zona, odnosno zemlje ili državljani koji mogu nesmetano da uđu, ili kojima treba PCR test, ili koji uopšte ne mogu da uđu osim ako imaju privremeni I stalni boravak u Crnoj Gori, objašnjava Janković:

– Kada je riječ o našim državljanima oni se nesmetano mogu vratiti u Crnu Goru kao I od početka epidemije. Preporuka je da se najave diplomatsko konzularnom predstavništvu  Crne Gore u zemlji u kojoj se nalaze. Ali iako se ne najave sa nekog od graničnih prelaza mi obavijštavamo Operativni štab. Nakon toga im se odobrava ulazak, uz mjeru zdravstveno sanitarne inspekcije -samoizolacija ili karantin, u zavisnosti od njihovog kretanja- objašnjava Janković.

Državljani Srbije i BIH i dalje ne mogu da uđu u Crnu Goru, osim ako imaju privremeni stalni boravak, a državljanima BIH je dozvoljen ulazak uz PCR test, ne stariji od 72 sata.

Iako crnogorski državljani mogu da putuju u zemlje EU od 1. jula, na svakoj državi članici je da procijeni pod kojim uslovima treba da bude ulazak iz država trećih zemalja.

– Naše državljane najviše interesuje ulazak u Hrvatsku, odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske on je dozvoljen, ali samo u turističke i privredne svrhe. Izrađena je aplikacija “Enter Croatia”, gdje se naši državljani mogu prijaviti i izbjeći eventualna čekanja na granici Hrvatske. To znači da oni u Hrvatsku mogu samo ući uz prethodno rezervisan smještaj u nekom od apartmana ili uz poziv nekog pravnog ili privrednog lica – napominje Janković.

Dozvoljen je tranzit kroz Hrvatsku, ali se građani trećih zemalja ne smiju zadržavati duže od 24 sata kroz tu Republiku.

22 Komentari

 1. Donald Tramp je bio u pravu kada je ukinuo pomoć WHO (Svjetskoj Zdrastvenoj Organizaciji) stoji u izvještajima nekoliko vodećih svjetskih tajnih službi. Ta organizacija je napravila ogromnu grešku u preporukama za COVID-19 i umjesto da promoviše kolektivni imunitet poznat još pod nazivom Imunitet Krda oni su se opredjelili na preporuke zatvaranja granica, karantine i blokade čitavih kontinenata što je nedvodmisleno dovelo do kolapsa svjetske ekonomije i ogromne štete za čovječanstvo.

  23
  7
 2. Bez starca nema udarca, a bez bosanca i hercegovca turizma u Herceg Novom. Kao sto je New York prvo mjesto za dolazak u SAD evroplana, tako je Castel Novo, ili New Castel, ili Herceg Novi dolazak za bosanca i hercegovca. Uzeljese se ljudi nase obale, ne mogu vise da gaze po “kamenju hercegovskom, hej haj, hoj”

  11
  16
  • Kralju moj, ti turisti o kojima ti pričaš, ne ištu slane vode i krevet već neke druge stvari koje ti nikada nisi vidio, nikada nećeš, nit možeš da ih zamisliš, pa čak ni sanjaš Ne bih dalje…

   27
   1
  • Evo samo sto ti nisu poleceli i u zagrljaj ti turisti sa dubokim dzepovima. Doci ce ti odozdu u glavu na jesen, pa ces ae sabrati, a bogami i oduzeti.

 3. A bas me interesuje koliko je od tih “stranih turista” Albanskih ili Kosovskih drzavljana koji samo prolaze kroz Crnu Goru i osim ako ne sipaju gorivo na neku pumpu i kupe flasu vode i sladoled ne zadrzavaju se nigdje. Stvarno imamo ogromne koristi od njih svaka nam cast presretan sam kad ih vidim hiljade na granicama pa put do Dubrovnika ili Cilipa postane visednevna atrakcija.

  24
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code