NA DON BRANKOVIM DANIMA MUZIKE “GROMOVI U HELIJUMU”

NA DON BRANKOVIM DANIMA MUZIKE “GROMOVI U HELIJUMU”

161
0
Podijeli

don brankovi dani muzikeCrnogorski violinista Roman Simović i makedonski pijanista Simon Trpčeski nastupiće u okviru 12. Don Brankovih dana muzike u kotorskoj Crkvi Sv. Duha, u 21 sat. Koncert pod nazivom “Gromovi u helijumu” publici će ponuditi najpoznatija djela za violinu i klavir iz opusa Sezara Franka, Edvarda Griga, Kloda Debisija i Morisa Ravela.
Violinista Roman Simović je koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra, osnivač i član gudačkog kvarteta „Rubikon”. Prepoznat je širom svijeta kao umjetnik briljantne virtuoznosti i urođene muzikalnosti. Nastupajući u poznatim svjetskim salama i na značajnim svjetskim festivalima, kao solista je svirao pred Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Marinski teatra, Simfonijom Nove Škotske (Kanada), Kamernim orkestrom „Franc List” (Mađarska), kameratama Berna i Salcburga, Poznanjskom filharmonijom, Praškom filharmonijom itd. Tokom naredne sezone (2013/14) snimiće dva kompakt diska – kao vođa gudačkog orkestra LSO i kao solista pred Orkestrom „Marinski” (dirigent V. Gergijev) s koncertima P. I. Čajkovskog i A. Glazunova.
Pijanista Simon Trpčeski važi za umjetnika besprijekorne tehnike i delikatne izražajnosti. Diplomirao je klavir u klasi prof. B. Romanova na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. Dobitnik je više prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, kao i priznanja: „Mladi umjetnik” Kraljevskog filharmonijskog društva (Velika Britanija), Predsjednički orden zasluga za Makedoniju i Nacionalni umjetnik Makedonije. Širom svijeta održava resitale, nastupa s orkestrima i kao član kamernih ansambala.
Ostvario je saradnju s brojnim svjetski poznatim orkestrima, kao što su Londonski simfonijski orkestar, Londonska filharmonija, Koncertgebau orkestar (Holandija), Ruski nacionalni i Orkestar Boljšoj teatra (Moskva), Kraljevska filharmonija (Stokholm), zatim filharmonije Njujorka, Los Anđelesa, Bostona, San Franciska, Čikaga, simfonijski orkestri Hong Konga, Sidneja, Novog Zelanda.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code