Početna Društvo Na drugom ročištu o LED rasvjeti Opština Herceg Novi dokazuje da Novalume...

Na drugom ročištu o LED rasvjeti Opština Herceg Novi dokazuje da Novalume ne može biti tužilac

6

Sudski postupak između Opštine Herceg Novi i danske kompanije Novalume, po prijavi Novalume, za projekat implementacije LED rasvjete nastavljen je novim ročištem.

To je nastavak prvog pripremnog ročišta održanog 3. aprila koje je tada bilo prekinuto, objasnio je za Radio Jadran glavni administrator Opštine, Nenad Đorđević:

„Mi insistiramo na dokazima koje smo podnijeli Sudu uz prigovor koji je bio kada je pokušana blokada Opštine. Prije svega, da ne priznajemo nikakve ugovore između dva pravna lica koji su protivni imperativnim propisima Crne Gore i Ugovoru o javnoj nabavci. Dakle, nije niko mogao da prenosi na treće lice prava i obaveze po tom Ugovoru. Mi osporavamo da firma koja nas je tužila može biti tužilac u postupku. Sa druge strane, nastojimo da riješimo spor sa firmom koja je potpisala ugovor o javnoj nabavci, a to je firma Hessalight iz Danske“, precizirao je Đorđević. Sljedeće ročište zakazano je za početak jula.

Nakon što je Privredni sud odbio da prihvati mjenicu kao sredstvo obezbjeđenja, odnosno izvršenja putem mjenice, sud je prebacio čitavu proceduru na parnični postupak. U njemu sada Opština ima daleko bolju situaciju nego ranije. Opština će ići na raskid ugovora sa tada izabranom kompanijom, kazao je ranije Radiju Jadran predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Podsjetićemo, nakon što su na press konferenciji 27. marta prošle godine predstavnici Komunalno stambenog preduzeća, kojem je upravljanje LED rasvjetom trebalo da bude „dodijeljeno“ nakon ugradnje svjetiljki, saopštili da je Hesalight bankrotirao, pojavile su se dvije firme, navodno „pravne nasljednice „ Hesalight-a – Nova Lume i Hesalight MNE. Aneks Ugovora za rasvjetu koja nije tehnički primljena, nikada nije potpisan ni sa jednom od ove dvije firme, jer aktuelna vlast nije uspjela da utvrdi koja je zaista firma „nasljednica“ Hesalighta. Pored njih, pojavila se i firma LED smart International, koja se udružila sa Nova Lume, kako bi se projekat priveo kraju.

Ipak, „pravno-finansijskom gimnastikom“, jedna od navodne dvije firme nasljednice, Nova Lume, pokušala je da aktivira dvije mjenice adresirane na Opštinu Herceg Novi, u visini od 500 hiljada eura. Rješenje o izvršenju koje je potpisala javna izvršiteljka Jasminka Bajović, u lokalnu upravu stiglo je 18. januara. Opština je odmah uputila prigovor Privrednom sudu, koji je 23. januara usvojio zahtjev Opštine za odlaganjem izvršenja naplate mjenica, čime je onemogućena blokada opštinskog računa. Kako je ranije pojašnjeno, odlaganje se odnosi samo na period dok Vijeće Privrednog suda ne odluči o osnovanosti prigovora Opštine protiv rješenja javne izvršiteljke.

Inače, čitav „slučaj“ oko postavljanja LED rasvjete je već dvije godine jedan od predmeta u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Opština Herceg Novi je sa danskom kompanijom “Hesalight” potpisala ugovor o isporuci i instalaciji rasvjete 17. novembra 2015. godine. Ugovorom je definisana zamjena 6.644 svjetiljki na području Herceg Novog, ( bez Šetališta ) novim LED, u roku od tri mjeseca. Postavljanje LED rasvjete počelo je u februaru 2016. godine.

6 Komentari

  • Ko je namjestio da nam je setaliste razrovano vec dvije sezone? Ko je namjestio da unakaze palme umjesto da ih lijece? Ko je namjestio da u opstini ljudi rade mimo zakona bez oglasa? Ko je namjestio da sezonu docekujemo sa preoranim setalistem i bez javne rasvjete? Da nije Blazo Djukanovic za to kriv?
   Koga briga cija firma postavlja rasvjetu, ako to radi kako treba? I onda se nadju strucnjaci da raskinu ugovor, pa cemo sada bez rasvjete da cekamo dok se oni tuze. I onda ce opstina da placa odstetu, a mi i dalje u mraku. Ko je to namjestio strucnjace?

   1
   1
 1. hahahah to MAESTRO mnogo je ovakvih u HN I CG oce novu YU samo njima dragoj da prodaju maglu a da ostali bespogovorno klimaju glavom .FINISH YU I LAZNI SAMOUPRAVNI SOCIJALIZAM.

  7
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code