Početna Kultura Na Filmskom festivalu upriličena svjetska premijera filma Pucnji u Marseju

Na Filmskom festivalu upriličena svjetska premijera filma Pucnji u Marseju

1

Na Kanli Kuli, sinoć je u okviru 34-og Filmskog festivala upriličena svjetska premijera filma “Pucnji u Marseju” reditelja Gordana Matića.

Kako se navodi u opisu, film “Pucnji u Marseju” prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske, Luja Bartua. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju procesa ali i kroz ono što je izostavljeno, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju i epilogu po evropski mir.

Reditelj filma Gordan Matić za Agenciju Mediabiro je kazao da kada se radi nešto što je bazirano na istorijskom događaju, postoji određeni stepen odgovornosti.

“Mi smo proveli četiri do pet godina istražujući po arhivama Francuske, Austrije, Srbije i Rusije šta se zapravo desilo na suđenju. Postoje mnoge predsaude o tome šta se zapravo desilo u Marseju na suđenju ubicama“, kazao je on.

Ističe da je sve bilo veoma izazovno jer je film snimljen za samo šest dana.

„Ne preporučujem nikome da pokuša da snima za šest dana, to nije nešto što bi čovjek trebao da radi sebi i svojoj ekipi. Mogu da kažem da sam zaista imao divne saradnike“, istakao je on.

Katao je da su scenario potpisali on i Vlada Andrić, a ovu
premijeru posvećuje upravo njemu. U glavnim ulogama su Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Nikola Šubanović i drugi.

Na pitanje zašto je premijera filma baš na festivalu u Herceg Novom, Matić kaže da je sve bila igra slučaja.

„Nijesmo ovo posebno spremali za ovaj festival, znajući da je i prošle godine bilo problema oko samog održavanja, a do prije par nedjelja nije bilo poznato ni da li će ga biti. Moji prijatelji iz Herceg Novog su bili prisutni na jednoj od projekcija u Beogradu, dok smo još uvijek tražili finalnu verziju montaže. Kada smo završili, poslali smo selektoru koji je pitao da li smo zainteresovani“, kaže on.

Sinoć je na Kanli kuli prikazan i film Darka Bajića “Ime Naroda”.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code