Početna Eco Na Generalnoj komisiji za ribarstvo Mediterana u Egiptu i crnogorska delegacija

Na Generalnoj komisiji za ribarstvo Mediterana u Egiptu i crnogorska delegacija

0

U Kairu zasjeda 21 SAC (Scientific Advisory Committee on Fisheries), Generalna komisija za ribarstvo Mediterana, koja će trajati do 27. juna. U radu učestvuju delagati 23 zemlje članice, među njima je i crnogorska delegacija. Raspravljaju o stanju resursa ribarstva u Mediteranu, prezentuju rezultate istražavanja stanja stokova ekonomski važnih vrsta riba i rakova i saopštavaju naučne preporuke za njihovo dalje održivo korišćenje.

Delegaciju Crne Gore predstavljaju direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Slavica Pavlović i naučni savjetnik Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, dr Aleksandar Joksimović.

Picerija i restoran

Kroz FAO regionalne projekte biće predstavljene aktivnosti koje su sprovedene u 2018. godini.

“Za Crnu Goru posebno je važan FAO ADRIAMED projekat, koji pomaže i naučnim ali i administrativnim kapacitetima crrnogorskog ribarstva, gdje su i ribari prepoznati kao nezaobilazna karika dobre i uspješne saradnje.

Posebna pažnja usmjerena je na daljem razvoju malog obalnog ribolova, gdje Crna Gora vidi veliku šansu u dijelu turističkog ribarstva i promociji tradicionalnih tehnika ribolova”, objašnjavaju u Institutu za biologiju mora.

Biće predstavljene i najnovije aktivnosti na uspostavljanju zaštićenih ribarskih područja u Mediteranu i Jadranu ( FRA-Fishery Restrced Area). Za Crnu Goru je naročito značajno područje Jabučke kotline, kao i Bari kanjon u južnom Jadranu.

Sve zemlje članice su dostavile i nacionalne izvještaje o ribarstvu za referentnu 2017. godinu koji će biti sastavni dio izvještaja 21. Naučnog Komiteta. Veoma važan dio je i Data Collection Framework, okvirni program za prikupljanje podataka o ribarstvu, koji u Crnoj Gori kroz mjere agrobudžeta zajedno sprovode Direktorat za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Institut za biologiju mora-Univerziteta Crne Gore.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code