Početna Oko nas Tivat Na Harmonika festu u Tivtu dodijeljene nagrade najboljima iz 12 zemalja

Na Harmonika festu u Tivtu dodijeljene nagrade najboljima iz 12 zemalja

0

Učenik OMŠ „Kornelije Stanković“iz Bijeljine, Đorđe Perić, pobjednik je u pretkategoriji na IX Međunarodnom festivalu Harmonika fest, u Tivtu.

U II kategoriji slavio je Vladimir Stojanović iz Muzičke škole I i II stupnja iz Mostara, a u III kategoriji Pavle Đurić, učenik UŠMB „Vasa Pavić“ iz Podgorice.

Petar Balaban, učenik ŠOMO „Savo Popović“ sa Cetinja, trijumfovao je u IV kategoriji, u petoj Lazar Janjušević (UŠMB „Vasa Pavić“, Podgorica), a u VII Ante Selak, GŠ Makarska.

Prvo mjesto u VIII kategoriji osvojio je Stefan Dimitrijević, učenik MŠ “Dr Miloje Milojević” iz Kragujevca, a u IX Božidar Rajić (Fakultet umetnosti Niš).

U kamernoj muzici najbolje umijeće pokazali su Valentina Čelebić (violina) i Vujić Petar (klavir), učenici ŠOMO „Savo Popović“ sa Cetinja. U drugoj kategoriji najbolji su bili Emina Višnjić (violina), Milica Đurović (violina) i Milica Rabrenović (klavir), đaci ŠOMO Bijelo Polje, a u trećoj trio harmonika – Hristina Merdović, Relja Ćetković i Nemanja Boljević, iz UŠMB „Vasa Pavić“ iz Podgorice.

Inat trio, koji čine Azmir Halilović, Danijel Lovrić i Asmir Hamzić (Muzička akademija Sarajevo) osvojio je prvo mjesto u četvrtoj kategoriji.

Kod orkestara, u prvoj kategoriji slavio je orkestar harmonika MŠ „Kosta Manojlović“ iz Smedereva, u drugoj orkestar harmonika ŠOSMO „Dara Čokorilo“ iz Nikšića, a u trećoj Kragujevački akademski orkestar akordeonista.

Festival je okupio oko 250 harmonikaša iz 12 evropskih zemalja. Takmičari su se predstavili u 17 kategorija.

Učesnike je ocjenjivao eminentni stručni žiri, a među poznatim imenima bili su i Francuz Frederik Dešamps, predsjednik Svjetske konferedarcije harmonikaša, Radomir Tomić i Miljan Bjeletić iz Srbje, Dalibor Boljun iz Hrvatske, Damir Sultanov iz Kazahstana, Miroslav Ilić i Aleksandar Basarab iz Crne Gore…

Direktor i osnivač Festivala, Predrag Janković, rekao je da Harmonika fest iz godine u godinu napreduje i razvija se i da se kvalitetno pozicionirao na mapi poznatih evropskih festivala za harmoniku:

“Ove godine smo imali rekordan broj učesnika u takmičarskom segmentu. To je pokazatelj da Festival ide uzlaznom putanjom“.

Organizaciju Harmonika festa podržali su Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu Tivat, Opština Tivat.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code