Na Harmonika festu u Tivtu dodijeljene nagrade najboljima iz 12 zemalja

Na Harmonika festu u Tivtu dodijeljene nagrade najboljima iz 12 zemalja

0
Podijeli

Učenik OMŠ „Kornelije Stanković“iz Bijeljine, Đorđe Perić, pobjednik je u pretkategoriji na IX Međunarodnom festivalu Harmonika fest, u Tivtu.

U II kategoriji slavio je Vladimir Stojanović iz Muzičke škole I i II stupnja iz Mostara, a u III kategoriji Pavle Đurić, učenik UŠMB „Vasa Pavić“ iz Podgorice.

Picerija i restoran

Petar Balaban, učenik ŠOMO „Savo Popović“ sa Cetinja, trijumfovao je u IV kategoriji, u petoj Lazar Janjušević (UŠMB „Vasa Pavić“, Podgorica), a u VII Ante Selak, GŠ Makarska.

Prvo mjesto u VIII kategoriji osvojio je Stefan Dimitrijević, učenik MŠ “Dr Miloje Milojević” iz Kragujevca, a u IX Božidar Rajić (Fakultet umetnosti Niš).

U kamernoj muzici najbolje umijeće pokazali su Valentina Čelebić (violina) i Vujić Petar (klavir), učenici ŠOMO „Savo Popović“ sa Cetinja. U drugoj kategoriji najbolji su bili Emina Višnjić (violina), Milica Đurović (violina) i Milica Rabrenović (klavir), đaci ŠOMO Bijelo Polje, a u trećoj trio harmonika – Hristina Merdović, Relja Ćetković i Nemanja Boljević, iz UŠMB „Vasa Pavić“ iz Podgorice.

Inat trio, koji čine Azmir Halilović, Danijel Lovrić i Asmir Hamzić (Muzička akademija Sarajevo) osvojio je prvo mjesto u četvrtoj kategoriji.

Kod orkestara, u prvoj kategoriji slavio je orkestar harmonika MŠ „Kosta Manojlović“ iz Smedereva, u drugoj orkestar harmonika ŠOSMO „Dara Čokorilo“ iz Nikšića, a u trećoj Kragujevački akademski orkestar akordeonista.

Festival je okupio oko 250 harmonikaša iz 12 evropskih zemalja. Takmičari su se predstavili u 17 kategorija.

Učesnike je ocjenjivao eminentni stručni žiri, a među poznatim imenima bili su i Francuz Frederik Dešamps, predsjednik Svjetske konferedarcije harmonikaša, Radomir Tomić i Miljan Bjeletić iz Srbje, Dalibor Boljun iz Hrvatske, Damir Sultanov iz Kazahstana, Miroslav Ilić i Aleksandar Basarab iz Crne Gore…

Direktor i osnivač Festivala, Predrag Janković, rekao je da Harmonika fest iz godine u godinu napreduje i razvija se i da se kvalitetno pozicionirao na mapi poznatih evropskih festivala za harmoniku:

“Ove godine smo imali rekordan broj učesnika u takmičarskom segmentu. To je pokazatelj da Festival ide uzlaznom putanjom“.

Organizaciju Harmonika festa podržali su Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu Tivat, Opština Tivat.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code