Na hercegnovskoj rivijeri zakupljeno preko 90 kupališta

Na hercegnovskoj rivijeri zakupljeno preko 90 kupališta

2154
6
Podijeli

Opština Herceg Novi je u 2016. godini prihodovala 363.945 eura  od naknada za korišćenje morskog dobra, a  do 11. aprila 2017. godine na račun novske Opštine uplaćeno  je 67.881 euro, kazali su nam  iz preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Morsko dobro  i Opština ugovorom su  usaglasili da ostvareni prihod od naknade za morsko dobro usmjere na finansiranje redovnog cjelogodišnjeg obavljanja komunalnih djelatnosti u zoni morskog dobra. Šta to sve podrazumijeva?

Picerija i restoran

– To je sveobuhvatno održavanje čistoće i komunalnog reda u zoni morskog dobra, sezonsko i vansezonsko čišćenje i održavanje kupališta, koja nijesu ustupljena na korišćenje, sa posebnom pažnjom na zimski period, održavanje i rekonstrukciju javne rasvjete u zoni morskog dobra, održavanje i zaštitu zelenila u zoni morskog dobra. To uključuje i sezonske zasade, održavanje postojećeg zelenila, hortikulturno uređenje, uređivanje i održavanje parkova, javnih zelenih i rekreativnih površina u zoni morskog dobra, zatim održavanje i regulisanje bujičnih tokova u zoni morskog dobra, kao i sitne sanacije obale i obalne infrastrukture, kao što su ograde, mostovi, obalni zidovi, staze i slično – objašnjavaju iz Morskog dobra.

Nakon izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, 50% prihoda Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ostvarenog na području opštine Herceg Novi, usmjerava se Opštini Herceg Novi radi unapređenja korišćenja i održavanja zone morskog dobra i namjenskog korišćenja prihoda od naknade korišćenja morskog dobra kao dobra od opšeteg interesa.

Prema Planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2016-2018. godine u Opštini Herceg Novi zakupljeno je nešto preko 90 kupališta, a uslovi zakupa, cijene i informacije o kupalištima dostupne su na web stranici JP-a Morsko dobro Crne Gore.

Plaža za nudiste u Njivicama biće u zakupu

Za hotelsko i specijano-nudističko kupalište u Njivicama u toku je tenderska procedura davanja u zakup, potvrdili su nam u Morskom dobru. To je jedina plaža na ovim prostorima, poznatija kao FKK još iz doba kada je hotel Rivijera bio dio HTP BOKA i omiljeno odredište gostiju iz Njemačke. To znači da ukoliko hotel Rivijera i ne bude otvoren zbog finansijskih problema, kupalište će biti spremno za goste.

Početni iznos naknada za privremeno korišćenje plaža i kupališta utvrđuje se i obračunava na osnovu broja, vrste i namjene privremenih objekata, koji se mogu odobriti godišnjim Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra, zatim područja-zone morskog dobra i površine i dužine ustupljene plaže.

Iznos se obračunava saglasno važećem cjenovniku početnih naknada za korišćenje, odnosno zakup morskog dobra, na koji je Vlada Crne Gore dala saglasnost, a u ugovorima je definisana cijena koja je postignuta na javnim tenderima.

Shodno ugovoru o zakupu, svaki zakupac je dužan da kupalište stavi u funkciju do 1. maja. Održavanje zakupljenih kupališta isključivo je obaveza zakupca, dok su za održavanje nezakupljenih dijelove obale zadužena Javna komunalna preduzeća primorskih opština, sa kojima do sada Morsko dobro ima odličnu saradnju u dijelu održavanja čistoće i reda u zoni morskog dobra.

6 Komentari

 1. Sram vas bilo, imate obraza da komentarisete DPS zakupce, a znamo na koju plazu se , konkretno, odnosi komentar. Pogledajte danas, za mjesec dana, i tokom citave godine, kako se odrzava jedna zakupljena plaza. Gledajte i ucite se. Pa dalje prosetajte, prema kraju Igala, imacete sta da vidite. Mozda ih neko malo i pocisti do 1.07. A vi zlobnici, placite od ljubomore
  2  6
 2. Svaki put se rastuzim kad skontam da ni ovog ljeta necu imati gdje da se kupam.Zakupci koriste razne perfidne nacine da te ne puste na plazu,mozes da se kupas na metar kvadratni mora i kopna zajedno.Zalosno je sto nismo domacini,vec cist visak dobar da bude jeftina sezonska radna snaga koja ce da se kupa doma u lavoru!
  8  1
 3. Da li ce u Herceg Novom postojati ijedna VELIKA GRADSKA PLAZA koja nece biti zakupljena od strane privatnika,gdje ce se gradjani okupatia a da ih ne bude sramota sto nisu iznajmili lezaljku ili suncobran. I kada ce se donijeti zakon da sve plaze budu potpuno sredjene do 1 juna ,a ne da pituraju i ciste 5 jula nad glavama kupacha
  17  4

Ostavite komentar

*

code