Na javnim površinama u Herceg Novom surlaš uništio 58 palmi, a na...

Na javnim površinama u Herceg Novom surlaš uništio 58 palmi, a na privatnim još veća katastrofa

10
Podijeli

Epidemija crvenog palminog surlaša na hercegnovskoj rivijeri ostavlja nesagledive posljedice. Vizura grada dobija novo, ružno lice, jer je sve više kanarskih datula bez krošnji, kao i panjeva, gdje je odstranjeno cijelo stablo.

Samo tokom ove godine sa javnih površina uklonjeno je 58 stabala, a urađeno je 5 dendrohirurgija, kazala je za Radio Jadran direktorica Komunalno-stambenog preduzeća, Jasmina Konjević.

Picerija i restoran

– Prošle godine urađen je veliki broj dendrohirurgija. Tretiramo palme svakih mjesec na svim javnim površinama, onako kako Fitosanitarna uprava traži. Čak smo dobili nalog da palme koje je “Zožeta” liječila injektiranjem, takođe hemijski tretiramo – navodi ona.

Konjević, međutim, naglašava da je sve to uzaludan proces, jer dok god na privatnim površinama postoje palme zaražene surlašem, zaraza se širi.

Komunalno-Stambeno preduzeće do sada je obavilo oko 70 dendrohirurgija. Ako je za utjehu, Konjević ističe da je 7 zahvata bilo uspješno i palme su se podmladile. Ali, surlaš ih je ponovo napao.

Iako su u ovom preduzeću bili svjesni da većina dendrohirurgija neće uspjeti, one su rađene kako bi se skinuo zaraženi materijal i zaštitili prolaznici.

Nema podataka koliko je Herceg Novi do sada izgubio palmi, jer se niko nije bavio njihovim stanjem na privatnim posjedima.

– Pogotovo u posljednje vrijeme, jer veliki broj vlasnika angažuje privatnike da uklanjaju krošnje i stabla. Oko stambenih zgrada, gdje su parcele u vlasništvu Savjeta stanara, angažovani su privatnici, a mi smo nakon što je skinuto 5 stabala, odvezli otpad – objašnjava ona.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je dalo mogućnost privatnim vlasnicima, na čijim se imanjima nalaze zaražena stabla, da ih sami uklanjaju, pa čak i zakopavaju, ako imaju prostora.

Predsjednica Radne grupe za borbu protiv surlaša u Opštini Herceg Novi, dr Tamara Vujović kazala je da se grupa nije sastajala od avgusta, te da će predsjedavanje preuzeti opet dr Nenad Sekulić. On je prvobitno izabran za predsjednika, ali je u međuvremenu bio odsutan.

Dr Sekulić je, međutim, kazao za Radio Jadran da nema namjeru da se vraća na tu poziciju, niti da može da da bilo kakav komentar na rad ovog tijela koje je formirano na vanrednoj Skupštini opštine u januaru.

Pitanja o rezultatima mjera Posebnog akcionog plana za suzbijanje epidemije, koji finansira Vlada Crne Gore, poslali smo na adresu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Odgovore očekujemo uskoro.

10 Komentari

 1. Surlaši su prave budale i imovinsko-pravno neuki, kad ne mogu da razlikuju javne od privatnih palmi, kao što ih umije razlikovati mudra nadležna služba.

  4
  2
 2. Čitam tekst iznova ali jednu stvar ne mogu da shvatim.
  Ko je predsjednik Radne grupe?
  Hronološki, dr Sekulić je u avgustu 2017 izabran za predsjednika.
  Ali je bio odsutan.
  Time se valjda želi reći da nije bio u gradu, a ne da je odsustvovao sa sjednica ovog radnog tijela.
  Dakle, bio je duže odsutan iz grada/zemlje.
  Da li je dao ostavku ili je razriješen zbog odsustva? Tj. Da li mu je uopšte prestao mandat na tom mjestu.
  Zatim se navodi da je predsjednik Vujovićka.
  Je li ona imenovana za stalno ili do povratka Sekulića?
  Zatim Vujovićka navodi da će predsjednik ponovo biti Sekulić, pa Sekulić da neće.
  Šta sve ovo znači?
  Kako se ti ljudi odnose prema pravima i obavezama koje imaju?
  Funkcija mora da se obavlja dok je neko na nju imenovan. Ako neće ili ne umije da radi, neka da ostavku.
  Ovako ispade Neradna grupa.
  Bolje da su nekig stručnog stavili za predsjednika.
  Sekulić ima sa surlašem veze koliko i dendrohirurgija sa hirurgijom.
  Vujovićka ima sa surlašem veze koliko i injekcija sa injektiranjem.
  Dotad se surlaš ponaša kao drugi surlaš, slon, u kineskoj radnji

  16
  1
 3. Kada mislite da pocnete da radite posao umjesto sto prodajete maglu? Cim malo jaci vjetar udari, grane sa palmi lete nasve strane, jer vi gspodo niste u stanju da radite svoj posao. Ne daj boze da se nekome nesto desi, ko ce za to da odgovara? Ako vec ne zelite da ulazete i spasavate novske palme, onda barem sasjecite sve kako treba,a ne da gradjane izlazete opasnosti. Za palme je sad kasno. Kako god da okrenete, pamticemo vas kao one koji su ubili novske palme. Konjeviceva prica ne pije vodu, jer niste u stanju da ih odrzavate kako treba,a ne i da lijecite.

  20
  1
 4. a kad ce se micat palme iz starog grada i bolesne iz parka Boke? sta je sa sadjenjem novog bilja? Ne mimoza i niskog drveca nego neceg sto stvarno moze da nadomjesti visoke palme? Mora se zelenilo reviralizovat nekako. Ne smije beton umjesto palmi doc

  18
  1
 5. Postavimo par pitanja samo:
  1. Zasto Opstina nije opredijelila dodatna stedstva za ovaj problem, umjesto sto je 150000 eura ulozeno u podno svijetlo u Igalu, koje vec ne radi?
  2. Zasto Radnom grupom nece da se bave ni Dr Sekulic ni Dr Vujovic?
  3. Ako vec nece da se bave oni, umjesto sto se sramote prebacivanjem loptice – sto ne angazuju nekoga ozbiljnog?
  4. Sta je radna grupa uradila od svojih zakljucaka do sada ili samo pricaju u prazno?
  5. Zasto ne koristimo modele iz okruzenja, makar za uklanjanje ostecenih i sadjenje novih vrsta, akk vec nema drugog rjesenja?
  6. Ima li ikoga doma?!

  31
  2
  • Ima li koga doma u oOpstinu i JP? Zapecatili ste sebi sledece izbore sa ovim igrankama budite sigurni. Posebno hvala NL na dosljednosti a ostali su preletanjem pokazali kakvi su.

   11
   4
  • Има ту још много питања:

   7. Гдје је била та “свијетла Мајка наша Држава” кад је “сурлаш” увезен из Африке преко Шпаније код нас, па да га дочека са Фитосанитарном инспекцијом, а гдје бјеху општинари ХН?? Држава и Општине причајуНАЈбољи је виц: да су власници дужни да плаћају огромне суме за санацију јер су палме, Боже мој, на њиховом терену!! Као да су власници садили палме прије 100 година!!???

   8. ЈАДНО је што сви одговорни чекају да прође вријеме и да се све заборави, а град нам дивно изгледа “са све” оним бетоном од тзв. апартманских (ружних!) зградурина, пи, па сад и са кастрираним/обрезаним палмама … И НИКО НЕ хаје!??

   9. ДА ли ће икада и икоме одговарати и они бивши општинари који су за мале паре још прије много деценија распродали све што се могло распродат’, па данас имамо више увезених бивших туриста а сада власника некретнина него што имамо ПРАВИХ туриста?? Ти одговорни, од Јожиног времена се крију, а и ови данас, јер су себе обезбиједили а ХНови су обиједили, па је град већ одавно архитектонска руина, што сваки архитекта може да потврди и потврђује??

   10. Итд. Има још питања, итд. КОМЕ је сметала Хотел Бока, и какви су планови са тим ареалом, шта се све спрема а да се (не) зна, јавних тајни кол’ко хоћеш???

   7
   1

Ostavite komentar

*

code