Na javnoj raspravi Nacrt prve Strategije za mlade Opštine Herceg Novi

Na javnoj raspravi Nacrt prve Strategije za mlade Opštine Herceg Novi

4
Podijeli

Proces izrade Strategija za mlade i LPAM 2019-2022. u Opštini Herceg Novi inicirao je i koordinisao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, a realizovan je u periodu mart – oktobar 2018. godine, uz podršku NVO Urban Nova i eksterne konsultantkinje.

Kako je saopšteno iz lokalne uprave, izrada ovog dokumenta bazirala se na participativnom procesu koji je uključivao analizu stanja, strateško i akciono planiranje, te šire konsultacije sa mladima u zajednici.

Picerija i restoran

U proces izrade lokalne Strategije za mlade bila je uključena i međusektorska Radna grupa, koja je okupila (mlade) profesionalce i predstavnike institucija i civilnog sektora u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, socijalne zaštite, zdravlja, bezbijednosti itd.

Na početku procesa, konstatovano je da izradu strateškog dokumenta u oblasti omladinske politike u Opštini Herceg Novi treba shvatiti kao nužnost u pravcu prevazilaženja jaza koji je tokom proteklih decenija postojao u ovoj oblasti, kao posljedica socio-ekonomske tranzicije. Nedostatak sistemske brige o mladima na lokalnom nivou doveo je do niza negativnih efekata sa kojima se mladi, kao najranjivija društvena grupa, svakodnevno susreću.

Istaknuto je i da „problemski pristup“ prema mladima treba zamijeniti „razvojnim pristupom“ koji prepoznaje potrebe i potencijale mladih, i kreira uslove za razvoj njihovih punih potencijala kao ‘neprocjenjivog resursa za razvoj lokalne zajednice’.

S obzirom na činjenicu da Javna rasprava počinje sa danas i trajaće do 26. novembra, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi poziva zainteresovanu javnost da komentare i sugestije dostave na adresu Opštine Herceg Novi, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje (sa naznakom Strategija za mlade, Javna rasprava) ili na e-mail kultura.lazarevic@hercegnovi.me

Datum centralne javne rasprave biće određen naknadno, o ćemu će javnost biti obaviještena.

4 Komentari

 1. najbolje sto mogu da urade je da organizuju salter njemackog biroa za zaposljavanje.da se ljudi sto prije trse ove propale drzave.odje se i onako samo traze poslusni.

  6
  1
 2. Strategija za mlade??? Obratite se Kk Primorje,Zkk Primorje,Rk Maestral,Tk Herceg Novi,Stk Novi i pogledajte kako njihovi treneri rade sa djecom posveceno i punog srca.Pozovite trenere tih klubova i oni ce vas naucito kako se radi sa mladima

 3. HAHAHHAHA, VI DA BRINETE O MLADIMA,HVALA VAM ODOH ODAVDE. VI NE ZNATE OSNOVNE STVARI DA RIJEŠAVATE , A NE MOJU BUDUĆNOST,SMJEŠNI STE. SAMO POGLEDAJTE KO VODI GRAD,NEMATE KADRA ZA POČISTITI ULICE A NEKOME OSMIŠLJAVATI BUDUĆNOST .

  13
  4

Ostavite komentar

*

code