Početna Društvo Na javnoj raspravi strategija povećanja zaposlenosti u Herceg Novom

Na javnoj raspravi strategija povećanja zaposlenosti u Herceg Novom

7

Od danas počinje javna rasprava o strategiji povećanja zaposlenosti u Herceg Novom.

– Na ovaj način, lokalna samouprava nastoji da direktno utiče na smanjenje nezaposlenosti u našem gradu i doprinese efikasnom funkcionisanju tržišta rada. Glavni cilj ove strategije je da do 2030. Herceg Novi bude moderna opština sa raznolikom potražnjom radne snage, niskom stopom nezaposlenosti i značajnom uključenošču ranjivih grupa na tržištu rada- saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Uz strateške ciljeve Opštine, daljeg razvoja infrastrukture, održivog ekonomskog razvoja, razvoja kvartnog sektora i društvenih djelatnosti, jačanja administrativnih kapaciteta lokalne samouprave, te zaštite životne sredine, strategija povećanja zasposlenosti može se posmatrati kao dopuna postojećem Strateškom planu razvoja opštine u pogledu zapošljavanja i razvoja radne snage. Unaprijeđenje zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa ključan je i neizostavan korak ka daljem društveno ekonomskom razvoju i postizanju opšteg i strateških ciljeva grada.

-Nacrtom ovog dokumenta definisani su ključni problemi tržista rada Opštine Herceg Novi: nepovoljna starosna struktura nezaposlenih lica, neodgovarajuća kvalifikaciona struktura nezaposlenih u odnosu na potrebe poslodavaca, nedostatak radnog iskustva, nedostatak dodatnih znanja i vještina, nezainteresovanost nezaposlenih za sticanje znanja i vještina koje se traže na tržištu rada, nezadovoljavajući uslovi rada kod nekih poslodavaca, kao i nedostatak mjera prevencija nezaposlenosti- obavijestili su iz lokalne uprave.

Kada je riječ o kreiranju novih radnih mjesta, strategija predviđa formiranje Centra za preduzetništvo, i to u vremenskom okviru 2022-2023, a u periodu od tekuće do 2025. više aktivnosti: pružanje savjetodavne pomoći poljoprivrednicima prilikom registracije i zapošljavanja, obuka za preduzetnike iz oblasti poljoprivrede, pružanje finansijske pomoći preduzetnicima, savjetodavne pomoć u izradi biznis plana, kao i organizovanje radionica za generisanje preduzetničkih ideja.

Unaprijeđenja kompetencija radne snage usmjerena su na nezaposlena lica, pa je predviđeno više aktivnosti, među kojima su: obrazovanje odraslih, obuka na radnom mjestu, obuka za deficitarna znanja i vještine, kao i organizovanje Sajma za promociju zanimanja i zapošljavanja u ugostiteljstvu.

U pogledu planiranja aktiviranja ranjiivih grupa na tržištu rada, namjera lokalne samouprave je da sprovede mjere profesionalne rehabilitacije, pruži mogućnost subvencija za zapošljavanje lica sa invaliditetom, kao i izrada lokalne inicijative za zapošljavanje, čija su ciljna grupa teže zapošljiva lica.

Sastavni dio Strategije zapošljavanja za period 2021-2025. je i SWOT analiza (analiza snage, slabosti, prilike i prijetnje), u kojoj se navode ključne razvojne šanse za unaprijeđenje zapošljavanja, ali i ključni izazovi sa kojima se naš grad suočava. Takođe, dio Strategije odnosi se i na analizu tržišta rada i socio-ekonomsku situaciju, uz istaknutu viziju, prioritete i mjere koje je potrebno sprovesti.

Strategija se implementira i prati kroz godišnje akcione planove zapošljavanja, koji definišu aktivnosti koje se sprovode na godišnjem nivou, a za svaku aktivnost definišu se ciljne grupe, broj uključenih, očekivani rezultati, okvirna finansijska srestva, izvori finansiranja i institucije odgovorne za sprovođenje. Za pripremu godišnjeg akcionog plana odgovoran je Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo, u saradnji sa lokalnom partnerskom grupom za zapošljavanje.

Javna rasprava će trajati 15 dana, od 25. februara do 11. marta, a primjedbe, sugestije, predloge i mišljenja u pismenoj formi potrebno je dostaviti na adresu Opštine Herceg Novi, Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo, preko Građanskog biroa ili mjesnih zajednica, a u elektronskoj formi na email: suzana.memarovic@hercegnovi.me Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, centralna javna rasprava neće biti održana.

7 Komentari

  1. Momak, edukovan (sa diplomama), znam nekoliko stranih jezika (sa diplomamama). Sve dokumentovano. Praksa završena u struci (takođe dokumentovano) nezapošljen u bilo koju opštinsku firmu jer nemam člansku kartu ovdašnje pozicije nego opozicije. Nikad nikoga nisam pito za koga glasa i što to radi ali očigledno ko što svi znamo, to je najbitnije. Zadržite sadašnji kurs a daj bože da što prije uđemo u EU (Makar na mišiće) pa da mogu da radim bilo đe drugo osim na balkanu. A vi usvajajte strategije i taktike kakve god oćete, nema leba ni od ovih i od onih. Niko mi ne treba posao tražit no moje znanje. Ali to ođe ne pali. Samo kumovi. Balkanski primitivizam. Poz poz

  2. Vdc je 5000 Novljana pobjeglo, omladina samo gleda priliku da bjezi odavde ,nazalost, opstinari i ekipa umrtvili su grad, tako da je bez perspektive i buducnosti. Nikada u životu nista nisu radili zato i ne znaju nista o biznisu, oni bi najsretniji boli da pohapse sve privatnike koji nesto rade

  3. Glavni cilj ove strategije je da do 2030. …. pa vi stvarno… ja nemam rijeci… Najjace bi bilo da cu sa mojih 27 da ti ostanem jos 9 godina a onda da mi kazes da ti se cilj malo oduzio ….

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code