Na jednom mjestu sve čari proljeća: Treća Primavera u Herceg Novom

Na jednom mjestu sve čari proljeća: Treća Primavera u Herceg Novom

2
Podijeli

Fešta Primavera u Herceg Novom ovoga puta maštovitija, edukativnija i raznovrasnija. Proljeće na donatorskom stolu, prepunom delicija, slanih i slatkih, od bilja koje je samoniklo i ljekovito, juče svježe ubrano na prelijepom izletu u zaleđu Herceg Novog.

Puni izložbeni stolovi s džemovima, medom, sirom, slatkišima, sokovima, likerima, ali i ručno rađenim nakitom, ukrasnim predmetima…Sve je to na donjem spratu i terasi Gradske kafane, gdje se mogu osjetiti ukusi i vidjeti boje proljeća, čuti muzika Mediterna, s plesom mažoretki Lili….

Picerija i restoran

U Parku Boka, pak, u hladovini nekoliko radionica. Učesnici su djeca, srednjoškolci, ali i stariji sugrađani. Crtaju, slikaju, prave frizure, make up, modne kreacije od najlona… Nevjerovatno mnogo ideja i umjetničke slobode skoncentrisano na jednom mjestu.

Članice NVO Bonaca iz Zelenike sa svakom feštom imaju više volje i inspiracije da pripreme nova jela za donatorski sto, pored čuvene Joke i drugih majstora uključujući i one iz Gradske kafane. Dušanka Dević iz Bonace otkrila nam je nekoliko recepata koje ćemo posebno izdvojiti u rubrici Bokun za čitaoce Jadranovog portala.

Jedan od štandova podsjetio nas je na slične u Holandiji, poznatoj po dobrim sirevima. Riječ je o proizvodima farme Dačević iz Nikšića, koji se mogu kupiti samo ovako, na feštama, sajmovima, ili po narudžbi, kaže nam vlasnik. On je izložio desetak vrsta sira za degustaciju, od mladog do prosušenog sa raznim začinskim i samoniklim biljem… Posjetioci su mogli kupiti što su htjeli, ali po malo višim cijenama, recimo, pola kliograma prosušenog trapista za 6 eura.

Za jednu od radionica bila je zadužena i NVO Urban Nova koja je zapoečla projekat GeriArtrija – umjetnost starijih osoba.

– Naš projekat su podržali crnogorski i austrijski Crveni Krst kako bi se naši stariji sugrađani uključili u rad zajednice. Ovo je pun pogodak što smo se pridružili fešti Primavera, jer su ljudi na licu mjesta vidjeli kako to izgleda. Jako smo zadovoljni atmosferom, odzivcom, organizacijom. Park Boka i cijelo okruženje je veoma inspirativno. U ovoj radionici je destak starijih osoba i naši volonteri – kaže nam Senka Domović Bulut iz NVO Urban nova.

NVO Ruke zadovoljno “trljaju ruke”, Primavera sa 50-tak izlagača

Mogu zadovoljno “trljati ruke” i iz Udrženja RUKE, koje je organizovalo treću feštu Primavera, a 12. stađunsku u Herceg Novom.

Uspjeli su u naumu da promovišu tradiciju i kreativnost kroz gastronomiju i stvaralaštvo, ojačaju entuzijazam i zajedničku akciju sugrađana, te unaprijede kulturnu i turističku ponudu Herceg Novog. Pruvukli su 26 izlagača i isto toliko na donatorskom stolu, mnogo kreativnih pojedinaca i NVO u radionicama.

– Možda je najzanimljivija “Proljećna trpeza” i izložba domaćih proizvoda i rukotvorina. Međutim, dosta je drugih aktivnosti koje prate manfestaciju. Ove godine oživjeli smo dio Parka Boka radionicama u kojima učestvuju srednjoškolci, dvije grupe iz likovne sekcije i frizeri. Oni prave “Proljećne vile” kompletan stajling svojim modelima. Jedna radionica je ukrašavanje medenjaka i keksića “Med medeni”, koju vodi Bojana Govedarica.

Tu je i radionca “Slikanje u parku” NVO Urban Nova, a u jednoj se polaznici edukuju za rad sa polimernom glinom. Sve u proljećnom stilu – navodi predsjednica NVO Ruke, Milina Kovačević. Podsjeća da serdstva prikupljena od degustacije jela sa “Proljećne trpeze” idu mladiću iz Nikšića, Iliji Bulajiću, koga očekuje transplatacija bubrega. Tu humanitarnu akciju Ruke rade sa Fondacijom Iva Bijelić.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code