Početna Kultura Na Kanli kuli u subotu koncert posvećen Darinki Matić Marović

Na Kanli kuli u subotu koncert posvećen Darinki Matić Marović

1

Koncert u čast nedavno preminule Novljanke, proslavljene dirigentice, profesorice, Darinke Matić Marović pod nazivom „Profesorici Darinki Matić Marović s ljubavlju“, biće upriličen u subotu veče, 19. septembra, u 20 h na Kanli kuli.

Koncert organizuje NVO Fortuna, koja je organizator Međunarodnog festivala horova, koji se u Herceg Novom održava 5 godina.

Kako obavještavaju iz ove NVO, zbog epidemiološke situacije, ovim koncertom ujedno će biti obilježen VI Međunarodni festival horova:

„Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje i neizmjernu ljubav profesorici Darinki Matić Marović, koja je znala da prenese na sve nas optimizam, radost, strast za umjetošću i iskonsku pozitivnu energiju koja je krasila. Govorila je: „Najvažnije je da čovjek kroz svoj rad obezbijedi svoje nasljednike, a ja ih imam mnogo i u pedagogiji i na scenama. Svuda su moji studenti“, podsjeća direktorica NVO Fortuna i festivala, Nada Karadžić.
Na koncertu će nastupiti klapa Castel Nuovo iz Herceg Novog kao i Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo iz Kotora, sopranistkinja Marijana Šovran ( porijeklom iz Kotora, koja godinama živi i nastupa u Beogradu i drigum gradovima ) uz korepeticiju prof. Lidije Molčanove.

Počasna gošća biće magistarka horskog dirigovanja, koja je deceniju i po provela u “Darinom horu” “Collegium musicum”, posljednjih godina kao njena nasljednica i rukovoditeljka hora. Jovanović je uz horski festival od osnivanja, kao članica žirija.

Zbog nemogućnosti dolaska, nastup je morala da otkaže operska primadona, sopranistkinja, nekadašnja prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Radmila Smiljanić. Ipak, kako je najavila, poslaće prigodno pismo podrške, koje će biti pročitano tokom koncerta.

U NVO Fortuna imali su čast da profesorica Darinka Matić Marović otvori prvi Međunarodni horski festival, 2015.godine. Tom prilikom je rekla: „Ponosna sam kao Novljanka što se našlo snage da se organizuje jedan ovakav festival, jer mnogim horovima u zemlji i regionu treba ovakvo druženje. Ovaj početak će sigurno biti podstrek da festival narednih godina ugosti još više vokalnih ansambala i na radost Novljana i njihovih gostiju.“ Tim riječima dala je još više snage i vjere za njegovo trajanje, ističu u NVO.

Karadžić se nada da će ovaj događaj uljepšati na trenutak hercegnovsku svakodnevicu i obradovati publiku klasičnim i mediteranskim zvukom.

S obzirom da su na snazi mjere i preporuke NKT-a, organizator i pokrovitelj mole prisutne da se pridržavaju propisanih mjera o nošenju maski i držanju fizičke distance.

Ulaz na koncert je besplatan.

Organizaciju koncerta pomogli su: Opština Herceg Novi, JUK Herceg Fest, kao i više kompanija iz Herceg Novog, Tivta i Beograda.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code