Na Karači spomen obilježje Radovanu Radu Ogurliću

Na Karači spomen obilježje Radovanu Radu Ogurliću

3424
18
Podijeli

plakat spomen ploca radu ogurlicuSportska legenda Herceg Novog, košarkaški pedagog, Radovan Rade Ogurlić dobio je spomen obilježje, koje će u četvrtak u 20 časova biti otkriveno na košarkaškom terenu na Karači.

Mjesto obilježja je iznad česme na Karači i djelo je vajara Nikše Kosića. Otkrivanju spomen-obilježja prethodiće revijalni susret košarkaških ekipa As iz Herceg Novog i Budućnosti iz Podgorice, za 2002. i 2003. godište, koji će početi u 17 časova.

Picerija i restoran

U okviru manifestacije biće prikazan film “Rade”, Branke Knežević. Pored opštinskih zvaničnika, govoriće bivši igrači koje je Ogurlić trenirao: Slobodan Subotić – Tuna, Dragan Vasiljević, Miodrag Ćoke Krivokapić, Slobodan Popović i drugi. Oni su i pokretači inicijative za podizanje spomen-obilježja hercegnovskoj košarkaškoj legendi.

Ogurlićevom sinu Jovici, srećnom zbog ovakvog iskazvivanja pažnje i zahvalnosti prema njegovom ocu, teško je do se prisjeća i priča o njemu. Ipak, za Radio Jadran skreće pažnju na jedan detalj koji je potpuno promijenio život njegovog oca:

– Rade je studirao u Beogradu i tu je u demonstracijama izgubio nogu. Nakon toga se vratio u Herceg Novi i svoj život posvetio razvoju sporta i košarke u našem gradu. Moj otac je bio veliki sportista, on je igrao i fudbal i boksovao je. On je 1945. godine osnovao košarkaški klub Primorje. Napravio je cijelo košarkaško igralište na Karači. On ga je pravio sa igračima koji su bili stariji od nas: Slobodan Luka Perišić, Dačo Terzić,sa mnogim drugima koji sad nisu živi, od pokojnoga Mike Milića, Ivice Marina… Igrao je košarku kod moga oca i Božidar Stanišić Cikota – sjeća je Jovica Ogurlić.

Zahvalan je svima koji su imali i najmanju ulogu u podizanju spomen-obilježja njegovom ocu, Opštini Herceg Novi, Sekretarijatu za kulturu u Opštini Herceg Novi, Ministarstvu kulture, Herceg Festu i posebno Stevanu Koprivici.

Podsjetimo da se Vlada Crne Gore početkom marta saglasila sa predlogom Opštine Herceg Novi za podizanje spomen–obilježja Radovanu Ogurliću, prije isteka zakonskog roka od 20 godina od dana smrti. Radovan Ogurlić je svoj sportski i pedagoški rad obavljao na Karači, na terenu KK Primorja, koji danas predstavlja simbol hercegnovske košarke. Kao jedan od pionira košarke u Crnoj Gori, odlikovan je zlatnom medaljom Košarkaškog saveza Jugoslavije, kao i Košarkaškog saveza Crne Gore. Opština Herceg Novi, po izboru sportskih novinara, dodjelila mu je  nagradu za životno djelo. Dobio je povelju Fudbalskog saveza Crne Gore kao istaknuti sportski radnik, iako se njegov rad bazirao na košarci. Jedan je od osnivača ženske košarke u našoj zemlji.

Košarkaški klub Promorje je pod vođstvom Rada Ogurlića šest puta osvajao juniorska prvenstva Crne Gore, a učestvovao je i na državnom prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu i Splitu. Pod njegovim vođstvom klub je igrao u Kupu Jugoslavije sa Kvarnerom iz Rijeke, a zabilježio je i značajne susrete sa Crvenom zvetdom, Cibonom i drugim klubovima nekadašnje Jugoslavije.

18 Komentari

 1. Krusevice ne razlikuje jezik od pismenosti, ali vazno je da ga razumijemo. Nije bio na nastavi kad se radila gramatika i pravopis, ali nisu ni drugi ša sta im fail?
  0  0
 2. Kakvih ima ljudi bolesnih u ovim komentarima, što je ovo. Samo im je bitno dal je neko četnik, ustaša , rusofil, amerofil…sjašite više.
  0  0
 3. rade rus je postavio tablu na ulaz posvećenu legendi koraću to je smetalo pojedincima pa su je skinuli,za vrijeme rada igrači su nosili crveno bijele dresove i to im je zasmetalo a to što mnogima sada smeta zaklinjo se u rusiju i crvenu zvezdu iz beograda..počivaj u miru legendo sa karače….
  0  0
 4. Svaka cast za podizanje spomen-obiljezja. Rade Rus, Srbin sa Karace a DPS podize spomenik. Molim dusebriznike da vise ne govore da su u toj stranci sve srbomrsci i dukljani.
  0  0
 5. Krusevice. NIje Leupoldu nego Leopoldu, Nije ” nemoj te”, nego nemojte. I ne brini ti za Rada, bas da vidimo ko bi njega sklonio. Oko Rada postoji konsenzus.
  0  0
 6. Bravo za sve koji su ovo pokrenuli i opštinu koja je ovu incijativu prihvatila i uključila se u realizaciju.Napokon Novljani su počeli da se sjećaju svojih sugrađana i na pravi način da im se odužuju za sve što su učinili dobro.
  0  0
 7. Nije Slobodan Stanisic Cikota, vec Bozidar Stanisic Cikota. Da li su svi uslovi ispunjeni i da li su sve dozvole pravosnazno dobivena za postavljanje biste Radovanu Ogurlicu? Nemoj te da bude isto kao sa spomen plocom Leupoldu Mandicu ili sa nazivom parka Nezavisnosti.
  0  0
 8. U svom ovom udaljavanju Herceg Novog od samog sebe ipak ima neko ko vodi racuna o pravom Novom i Novljanima. To su nase vrijednosti, imali smo i imamo ljudi. Novljani ce tu noc biti na Karaci, kao nekada
  0  0

Ostavite komentar

*

code