Početna Društvo NA MACEU SPALJEN OBEĆANKO LAŽOVIĆ, A NAJBOLJA KARNEVALSKA GRUPA “ZA DEŠPET”

NA MACEU SPALJEN OBEĆANKO LAŽOVIĆ, A NAJBOLJA KARNEVALSKA GRUPA “ZA DEŠPET”

0

Bijaše dobro vrijeme za feštu i zimsku karnevalsku povorku u Kotoru, uz zastave karnevala, grada i države, na čelu sa kapom kotorskog karnevala mr Jovanom Martinoviem i ovogodišnjom kraljicom karnevala, Ivom Mirošević.

Sa njima su defilovale male i velike mažoretke (“Fešta”, “Alisa” i “Mala sirena”), Gradska muzika iz Kotora i Mjesna iz Đenovića, kao i najmlađi iz kotorskih vrtića JPU “Radost” i štićenici Resursnog centra.
Kreacije i alegorijska kola predstvile su karnevalske grupe: Padela, Karampana, Art grupa Montenegro, Galioti, Za dešpet, Meštar i furešta, Šjore od mota, Feral, Diridonda, kao i Gimnazija Kotor.
Na kraju povorke kretao se krnevo, Obećanko Lažović, kriv za sve što je bilo zlo i naopako u Kotoru prošle godine. Zato mu je suđeno na Maceu, uz najstrožu kaznu spaljivanje.
Nekoliko hiljada Kotorana i gostiju feštalo je potom i na Trgu od oružja, uz koncert benda Slatka Tajna iz Metkovića. Podijeljeni su pehari i novčane nagrade za najbolje karnevalske grupe na ovogodišnjem karnevalu. Specijalna nagrada, 150 eura pripala je grupi kotorske Gimnazije, za masku škovacini. Treće mjesto, pehar i 200 eura dobila je grupa Meštar i furešta za masku “Veseli klovnovi”. Drugo mjesto, pehar i 300 eura osvojila je karnevalska grupa “Feral” i maska “Pinjate”. Pobjednik je grupa “Za dešpet” i maska “Kotorske dame”. Njima je pored pehara pripalo i 500 eura.
Inače i ove godine je po tradiciji iz štampe izašao humoristično-satirični list “Karampana”. Prvi broj lista štampan je 3.februara 1926.godine. Ispod zaglavlja bio je natpis: „List za dišpet”. On je kasnije promijenjen u “Ogledalo naravi bokeških”.
Organizator zimskih karnevalskih svečanosti je JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, suorganizator Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj je Opština Kotor.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code