Na Mirištu legalizovana gradnja koja ugrožava i arheološki lokalitet?

Na Mirištu legalizovana gradnja koja ugrožava i arheološki lokalitet?

8
Podijeli

Tiha uvala Mirište, na poluostrvu Luštica izgubula je vijekovni mir. Posljednjih godina sve je više investitora, ali i onih čiji apetiti prelaze dozvoljene gabarite za gradnju. U žiži je i dalje britanski investitor Mark Vinsent Pitman, koji je, kako je i urbanistička inspekjcija utvrdila, uzurpirao dio obale nelegalnom gradnjom.

Prema posljednjim nalazima stručnjaka ugrožen je i veoma značajan praistorijski arheološki lokalitet u neposrednoj blizini.
Arheolog Miloš Petričević, koji na Univerzitetu u Ljubljani radi doktorat “Praistorijski predio na području Luštice i Grblja“, navodi da je potvrđeno postojanje praistorijskih gradina na području rta Ograda, koje vrlo važno za nauku, s obzirom da još gradine nijesu otkrivene na tako malim nadmorskim visinama i sa tako moćnim utvrđenjem:

Picerija i restoran

– Gradina na rtu Ograda nije egzistirala samo u praistoriji, već je njena uloga bila značajna i u kasnijim periodima. Na samom vrhu gradine je detektovan objekat koji najvjerovatnije bio u službi nadgledanja uvale Žanjic i u srednjem vijeku, jer su konstatovani ulomci građevinske keramike, odnosno krovnih kanalica oko samog objekta. Cijeli objekat je čak montiran na austrougarskim katastarskim mapama, što znači da je objekat bio u žiži od bronzanog doba do kasnog srednjeg vijeka. Na žalost ovaj lokalitet ne uživa zaštitu, jer ne znamo da li spada u zaštićeno kulturno dobro. U neposrednoj blizini bedema gradine imamo velike građevinske radove, što je neshvatljivo, ističe Petričević.

Podsjetimo da je Pitman 2014. godine od Opštine Herceg Novi dobio građevinsku dozvolu za izgradnju stambenog objekta od 560 kvadratnih metara na dva sprata, ali je podigao četvorospratnicu s namjerom da to bude hotel sa 5 zvjezdica.

Pored toga, izgradio je sopstveno mulo, podigao zid visok gotovo 3m, pomoćni objekat, bez dozvole. Reagovali su Morsko dobro, Komunalna policija, traženo je uklanjanje objekata. Urbanistička inspekcija je prošle godine zbog odstupanja od idejnog projekta, koji nije u potpunosti usklađen sa planskim dokumentom, zatražila da britanskom investitoru Pitmanu resorni opštinski Sekretarijat poništi građevisku dozvolu.

Hercegnovska Komunalna policija, nije srušila Pitmanove nelegalno podignute objekte, jer je na zahtjev Pitmanovog advokata, Osnovni sud donio privremenu mjeru, kojom se zabranjuje rušenje. U međuvremenu je britanski investitor podnio i zahtjev za odobrenjem ovako izgrađenih objekata.

Novi predsjednik Opštine, Stevan Katić obećao je da će nova izvršna vlast detaljno ispitati ko i šta gradi na Mirištu, te postupiti u skladu sa zakonom i propisima Crne Gore.

8 Komentari

 1. U Kamenarima na rtu SV.Nedjelja jos gori slucaj od Mirista.Investitor (pitaj Boga ko je pravi)ima se dozvola samo za rerstoraciju postojeceg objekta,a bez dozvole sagradjen restoran u moru preko plaze podignut zid od nekoliko metara pored same magistrale a zatim zakamufliran borovima i sto je za tesko povjerovat uzurpiran prilaz vjekovnom izvoristu odakle su mjestani uzimali vodu.Graditelji grade i obecavaju tajkunima kad izgradimo kupicemo dozvole.Sto je interesantno,dobar raniji komentar,da gradi neko domaci bilo bi vec sruseno.Ovo na rtu SVNedjelja je sramota opstine,JP Morsko dobro i posebno drzave.

  14
  • Lijepo izgleda, rus kupio od Pantovog zeta što fali. Pogledaj kakav rus gradi hotel u Krašićima pa komentariši. Što nijeste se bunili kada je SPC izgradila na istoj lokaciji kapunjeru bez dozvole no vam sada smeta objekat koji u Kamenarima jedini liči na nešto.

   2
   6
 2. Bitno je da domicilno stanovništvo kažnjavaju za sitnice. A ovome se ne treba čuditi nego ćemo se tek nagledati kad krene Mamula i sl. projekti… Znate kome treba da se zahvalimo!

  20
  1
 3. Pretenciozan naslov.Kuca je daleko od Gradine koja nije nista posebno za razliku od Arze i drugih lustickih utvrđenja!Naplatite mu sto je prekoracio 300 m2 dozvoljenih i od tih para nesto na Lustici(put) napravite.Prosuta voda!Uostalom cini mi se da kad se kuca dovrsi i okolina ozeleni sve ce izgledati lijepo!Naplatite papreno legalizaciju i zavrsite vise sa ovom pricom!

  22
  7
 4. Znaci ima prolaz i kod opozicije i kod pozicije. Super.No što bi sa investicijom rusa Luškova koju je Mandić najavljvao ima 10 godina i kome su prodali cijelu tvrdjavu Arzu bili. Pa ništa! Da sada ne pominjemo Kneževića i poluostrvo Kobila. Dje bi stigli.

  30

Ostavite komentar

*

code