Početna Društvo Na novskim ulicama novi kiosci

Na novskim ulicama novi kiosci

30

Na više lokacija u Herceg Novom počela je zamjena lioska. Umjesto starih i neuglednih nadležni postavljaju nove, jednoobrazne privremeni objekti.

Foto: Služba za informisanje OHN

Prvi novi kiosci postavljeni su u Igalu, a tokom narednih dana biće zamijenjeni na svim opštinskim lokacijama koje su određene Programom postavljanja privremenih objekata, informišu iz lokalne uprave.

Pored urednijih novskih ulica, lokalna uprava je ugovorom obavezala zakupce da, umjesto objekata od kojih su neki stari više decenija, postave nove kioske, usklađene sa standardima iz idejnog rješenja.

Programom postavljanja privremenih objekata jasno su utvrđena pravila u vezi sa postavljanjem privremenih objekata, uređaja i opreme, kao i njihova unifikacija i tipizacija. Veliki broj tih objekata nalazi u blizini mora i centralnih gradskih zona.

-Posebna pažnja usmjerena je na privremene objekte poput kioska, koji nisu sezonskog tipa, već su aktivni tokom cijele godine, kako bi nijhov izgled, gabarit, funkcionalnost i potreba postavljanja bili opravdani i usklađeni sa lokacijom na kojoj su predviđeni- ističu iz Opštine.

Programom postavljanja privremenih objekata za period od maja 2019. do maja 2024. godine određeno je da svi kiosci na području opštine Herceg Novi moraju biti unificirani, izrađeni od loksiranog ili plastificiranog aluminijuma, alubond panela u tamno sivoj boji.

Takođe, kiosk svojim izgledom i oblikovanjem mora biti u skladu sa prostorom na kome se postavlja, finalna obrada mora biti estetski uklopljena. Kiosci se ne smiju postavljati tako da ugrožavaju kolsku i pješačku zonu i ispred njih se mora ostaviti dovoljan prostor za manevrisanje potrošača.

30 Komentari

 1. I sad se hvalite sa tim starim kioscima su stajali 100 god jos samo da sredite sume travu da se okosi smece asvalt rupe itd i da didjete u zeleniku da vidite kako je zapustena niste u nju nista napravili zadnjih 50 god

  10
  2
 2. Čime su kiosk trebali šrpajcovati nego ciglama? Možda zlatnim polugama kralja Petra koje je u paničnom bježanju u Englesku izgubio u Novom?

  9
  9
  • E da su našli zlatne poluge kralja Petra,možda bi bilo za plate,ili bi ih neko “sakrio”.Sigurno ne bi kiosk pošprajcovali, a umjesto cigla su trebali izliti kubik betona i iznivelisati podlogu za kiosk i one stope dobro ankerisati,jer se bojim jače bure ili juga.Sjetite se samo kako je onaj eukaliptus završio prije par godina.

   13
 3. Opština Herceg Novi je (srećom neuspiješno) konkurisala za naslov “Kulturna prestonica Evrope”, a nije u stanju da organizuje postavljanje tabli za osmrtnice. Tako je onaj koji treba da postavi osmrtnicu na oglasnu tablu redovno na mukama gdje da je plasira.
  Pričao mi je Novljanin iz svima poznate slavne porodice, da je prije koju godinu pribadao osmrtnicu oca svog prvog rođaka. Na jednoj tabli nije bilo druge nego da osmrtnicu pribode na sisu jedne turbo-pevaljke čiji plakat je nagovještavao mega kulturni događaj u Igalu…
  Razmišljam: kada bi Novi bio izljepljen plakatima nekog putujućeg cirkusa, a preko njih bile osmrtnice rodbine nekog glavešine iz Opštine, možda bi se tek tada neko iz SO HN sjetio da konačno riješi ovaj hronični opštinski problem.
  A vjerovatno i ne bi: za Balkance je vašar vrhunac kulture – makar se radilo o mrtvima…

  17
  6
 4. A zašto kiosk mora biti privremeni objekat.Eto taj kiosk je tu (ili bio je preko puta)od kad sebi.Pogledajte malo Kotor,Dubrovnik,đe su tradicionalni materijali kamen,drvo,ćeramida,ili je ovako lakše,dvije cigle ispod,pa do prvog jačeg juga.

  18
  4
 5. Ko li je ođe uvalio procenat? Čigovi je ovo kiosk? Iz koje je nahije? Je li Made in PRC? Kako to da na njemu barem u Igalu ne piše: ДУВАН И ШТАМПА?
  Mogu li se u kiosku kupiti prezervativi?

  16
  2
 6. “…svi kiosci na području opštine Herceg Novi moraju biti unificirani, izrađeni od loksiranog ili plastificiranog aluminijuma, alubond panela u tamno sivoj boji.”
  Tamno siva boja je dobra u hladnijem dijelu godine kada škrto Sunce donekle dodatno zagrije kiosk.
  Ljeti bih naredio tom pametnjakoviću koji je odredio boju kioska da skine gaće, sjedne na taj panel i pjeva “Kukurukuku Paloma”!

  19
  2
  • Ha ha ha ha, bravo za komentar! I djeca znaju da svijetle boje odbijaju sunčeve zrake, a tamne boje ih privlače. To su ih naučile majke, oblačeći djecu u svijetlije boje tokom ljeta. Koliki je onda IQ osobe koja je birala boju kioska? Da podsjetimo…u gradu na moru gdje imamo 6 mjeseci sunca? U objektu kog nemislosrdno prži sunce po cijele dane? Hm…
   Naš sugrađanin Toni Pušić se nekoliko puta oglašavao u medijima, tvrdeći da se farbanjem krovova i fasada zgrada i kuća u bijelo, postiže kudikamo podnošljivija temperatura za život u njima, naročito tokom ljetnjih mjeseci…kao i da bi to trebalo da postane uslov i odredba lokalnih samouprava. Naravno, uslov je da ključna osoba koja odlučuje o tome, ima potreban IQ. To znači i da smo mi, na žalost… izbačeni iz igre?
   Svako ko drži do čistoće, znao bi da će ovaj tamni kiosk vazda biti bijele boje od prašine, ili isprskan i umazan prljavim kapima kiše, i da bi se sve to “manje primjećivalo” da je kiosk svijetle boje. Tu razliku zna i onaj ko je imao auto tamne i svijetle boje. Samo ne zna onaj ko nema dovoljan IQ da oposli ovu rabotu.
   IQ osobe koja bira vrstu i boju kioska, ili stajališta za autobus, očigledno da nije važna. Mi koji se vozimo lokalom, godinama se pržimo od sunca na ovim stajalištima, na kojima je nadstrešnica/ krov potpuno providna (??!!) i slobodno propušta sunčeve zrake, pa se svi oni koji se “sklone ovdje” mogu slobodno pržiti na 60 ili 70 stepeni. Tako da… osoba koja bira vrstu i boju autobuskog stajališta, zapravo i nema IQ. Ako neko sumnja, neka se samo sjeti da na ovim stajalištima postoji još jedan problem a to je klupa za sjedanje koja je od problematičnog materijala. Osobe bez IQ, su napustile “zastarjeli” izbor stare dobre drvene klupe, već je postavljena metalna klupa, koja je ljeti užarena, a zimi zaleđena. Pametni narod je odmah našao rješenje pa duž Rivijere, na svakoj od ovih “klupa” možete pronaći kartone koji ublažavaju tegobe putnika namjernika. Zato pitanje: ko će riješiti probleme “osoba bez IQ”, i osloboditi ih obaveza koje imaju a nisu u stanju da riješe jer su – biljke valjda?
   PS. Da li je neko uopšte vidio ove osobe bez IQ, koje vedre i oblače stepenom inteligencije Novljana, tako dostupnom za vidjeti svakom ko dodje u naš grad?

   1
   1
 7. Prvo, jako su ružni. Barem na slici. Drugo, kako je riješen toalet za zaposlene? Treće, je li moguće da ste ga oslonili na ciglu? Četvrto: Može li se ikad nešto kulturno i estetski lijepo zalijepit za odgovorne u uređenju grada?

  30
  7
  • mislim da je kritika ipak prejaka. sve ove stvari nalazite i širom evrope u ovakvom i sličnim pakovanjima, i sa sve ciglama. evo na primjer, 100% hrvatskih kioska bilo da su u Dubrovniku ili u Koprivnici isti su ovakvi. Kritiku sačuvati za druge stvari.

   9
   5
   • Sve zahtijeva kritiku. Pozitivnu ili negativnu. Nismo šuplja ambalaža bez uma i emocija. Loši primjeri služe za primjer kako ne treba, nisu opravdanje. Ako neko 2020. osmišlja rješenje kioska, trebalo bi da bude unapređenje dotadašnjeg. Moramo li se u svemu degradirati i pravdati to tuđim greškama? Arhitektura i urbani dizajn treba da osim što služe svrsi, oplemenjuju prostor jer time se oplemenjuju i njegovi korisnici.

 8. Može li se malo poravnat teren prije postavljanja kioska jer ovako ružno izgleda? Mislim da bi trebalo odabrati artikle koji se prodaju jer još malo gaće i cipele će počet prodavat. Ne bi trebalo da se dozvoli prodaja bilo kakve hrane jer nema uslova ni ruke da prodavač opere.

  24
  2
 9. Divno slika i prilika naseg grada , vidje li ko na sta lici objekat sa tim ciglama ispod i razbacanim kamenjem.
  Svaka li vam je rabota naopaka cudo jedno, a ovi kiosci su postali prave prodavnice, od igle do lokomotive se prodaje a cijela poenta je da se uvali vitrina za vodu i sokove da se upotpuni da pored jela imas i pice. Da li je moguce prodavati hranu na taj nacin ??? da li je higijenski ??? itd itd

  48
  8
 10. Sto niste slikali one koji zauzimaju 3/4 trotoara u Igalu, tako da ljudi ne mogu proći, posebno jer je tu vazda dosta onih koji cekaju autobus. Nikako da se oslobodimo provincijskog nacina razmisljanja i upravljanja.

  50
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code