Početna Turizam Na padinama Orjena: Topao i komforan Dom Za Vratlom očekuje goste

Na padinama Orjena: Topao i komforan Dom Za Vratlom očekuje goste

7

Prvi decembarski vikend u Domu Za Vratlom počinje u skoro idiličnoj zimskoj atmosferi – vatru iz kamina, topao čaj i kuvano vino. Temperatura vazduha spustila se na podnošljiva 2 stepena. Nema vjetra, ni snijega. Još je sve mirno, ali i spremno za ovonedjeljne prve goste, priča nam upravnik Doma, član PK Subra, Vladimir Šoć:

– Očekujemo grupu planinara, pripadnika Vojske Crne Gore iz Nikšića i Podgorice, koji će simbolično „otvoriti“ novotrasiranu stazu između doma na Orjen sedlu, Borove glave do Doma Za Vratlom. Njom je pješačenje „skraćeno“ za nekih pola sata. Dolazi njih petnaestak, ostaju na konaku večeras. Uz njih, očekujemo dolazak još nekoliko gostiju koji su se najavili, tako da vjerujem da ćemo večeras imati divno druženje uz vatru, radio i zvuke roka – priča Šoć.

Iz PK Subra su najavili da promo obilazak retrasirane staze počinje na Vrbanju, odakle se organizovano izlazi sa vodičem do Orjenskog sedla (1600 m). Zatim se kreće ka Vratlu, uz usputni obilazak vrhova-vidikovaca: Borove glave i Bibire. Do planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m) se stiže između 15 i 16 sati. Slijedi druženje i noćenje u domu. Sjutra od 9 sati je organizovana planinarska tura sa vodičem nazad na Vrbanj, ali bržom i lakšom stazom preko Vučjeg dola. Dolazak na Vrbanj je oko 13 sati. Stvari koje nijesu potrebne za samu turu, mogu se ostaviti na raskrsnici kod sela Kameno u 08:30, odakle će ih organizator transportovati do Vratla, informišu iz PK Subra.

Prema Šoćevim riječima, putevi ka hercegnovskom zaleđu su prohodni, pa očekuju i par novskih porodica sa djecom, koji su takođe najavili dolazak.

– Nema još snijega, bilo je neke kiše i susnježice, međutim „jutro je to sve otopilo“. Magla se polako diže, tako da vjerujem da ne bi trebalo više da pada – priča Šoć.

On je pozvao sve ljubitelje planine i svježeg vazduha da i ovaj vikend „potroše“ na Orjenu, a za one koji „ne žure“, spremno je 7 soba sa centralnim grijanjem.

Više informacija zainteresovani uvijek mogu dobiti na telefon 069/684-084, Fb profilu „Planinarski dom Za Vratlom“, ili Instagram profilu „mountainhut_zavratlom“.

7 Komentari

  1. Najavi se pa nece biti katanac. Evo su dali kontakt telefon i fb stranu na kojoj se mozes informisati da li je otvoreno. Nema tu placenih radnika pa da su non stop gore. Kome se ide,raspita se i organizuje. I ti ces…pomalo uzbrdo….

    15
    6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code