Početna Društvo Na Pinama susret dva stara jedrenjaka, “Palinuro” i “Jadran”

Na Pinama susret dva stara jedrenjaka, “Palinuro” i “Jadran”

2

Školski brod Ratne mornarice Italije “Palinuro” u novoj je zvaničnoj posjeti Mornarice Vojske Crne Gore, vezan uz jdrenjak Jadran na tivatskim Pinama. U našim vodama biće do 30. juna.

Italijanski jedrenjak, pod komandom kapetana fregate Đuzepea Valentinija, angažovan je na obuci kadeta prve godine Vojne mornaričke škole „Morosini“ iz Venecije koji će na ovom školskom krstarenju sticati potrebna pomorska znanja i vještine.

Komandant školskog broda “Jadran’’ kapetan korvete Goran Pajović poželio je dobrodošlicu članovima posade italijanskog jedrenjaka na kojem mladi kadeti stiču prva pomorska iskustva:

“Uvijek je poseban doživljaj kada se dva jedrenjaka sretnu bilo na moru ili u luci, a pogotovo dva jedrenjaka sa ovako bogatom i impresivnom istorijom kao što su „Jadran“ i „Palinuro“. S obzirom da su ova dva broda sličnih karakteristika i služe istoj namjeni, iskoristićemo ovu posjetu za razmjenu iskustava“, rekao je kk Pajović. On je dodao da su ove godine na Jadranu na dužnost postavljena dva mlada oficira iz Pomorske Akademije u Livornu, poručnik korvete Lazar Knežić i poručnica korvete Sara Rakočević.

– Ubjeđen sam da će saradnja Italije i Crne Gore ići samo uzlaznom putanjom“ – kazao je komandant Jadrana kapetan korvete Goran Pajević.

Kapetan frigate, Đuzepe Valentini kazao je da je ovo 54. krstarenje broda „Palinuro“ na kojem prva pomorska znanja stiče 64 kadeta Vojne mornaričke škole iz Venecije. Komandant je istakao da je ova posjeta i prilika za unapređenje bilateralnih odnosa i razmjenu iskustava između mornarica prijateljskih država Crne Gore i Republike Italije.

– Palinuro je jedan od dva školska broda italijanske Mornarice. Drugi je Vespuči. Iako su Jadran i Palinuro slični, brodovi imaju različitu istoriju. Palinuro je napravljen kao ribarski brod. To ne želimo da izbrišemo iz naše istorije. Naprotiv, to nas podsjeća da smo ljudi od mora – rekao je Valentini.

Palinuro, jedrenjak sa tri jarbola, porinut je u Nantu, u Francuskoj, 1934. godine. Dugačak je 69 metara, širok 10 metara, a do 1950. godine plovio je kao ribarski brod kada je prodat Italijanskoj Mornarici. Nakon određenih modifikacija od 1955. godine je u službi Italijanske Mornarice pod imenom „Palinuro“ i služi za obuku kadeta.

Sa oko hiljadu metara kvadratnih jedara, u povoljnim uslovima, brod plovi brzinom 13 čvorova. Sa ugrađenim 6-cilindričnim dizel motorom od 600 konjskih snaga brod plovi ekonomskom brzinom od 6 čvorova i maksimalnom brzinom od 8 čvorova.

O iskustivma na Palinuru novinarima su govorili i mladi kadeti Eleonora Đentile i Andrea Panjoci. Za na njih je veoma značajno što mogu mnogo toga da nauče u praksi, što su teoretski spremali.

2 Komentari

  1. Italijani se ne stide da kažu koje je poreklo njihovog jedrenjaka, kažu da je prethodno bio ribarski brod, a niko ne pominje poreklo “Jadrana”, gdje je napravljen, ko je bio finansijer, da je “Jadran” bio šlolski brod mornarice Kraljevine Jugoslavije, potom SFRJ i da ga je vojska SRJ spasila od hrvatske vojske, koja i danas polaže pravo na “Jadran”. Na kraju je ispalo dobro što se nalazi u vlasništvu CG i njene mornarice.

    2
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code