Početna Društvo Na pragu sezona grijanja: Očistite dimnajke, podrume, tavane…

Na pragu sezona grijanja: Očistite dimnajke, podrume, tavane…

3

Iako je relativno toplo vrijeme od početka novembra „odložilo“ početak grijne sezone, Služba zaštite i spasavanja narednih dana, na frekventnim lokacijama u Herceg Novom, postaviti plakate sa detaljnim uputstvima građanima radi prevencije i smanjenja rizika od zapaljenja u objektima stanovanja.

Foto: Pixels

Cilj je da se slikovito ukaže na potencijalne „izvore“ i uzroke zapaljenja u stambenim i skladišnim objektima tokom zime i ujedno apeluje na građane da prije početka grijanja očiste dimnjake, skladišta, podrume, tavane, klima uređaje, radijatore.

Iz SZS najviše apeluju na građane koji sredstva za grijanje, pelet ili mazut, drže u podrumskim prostorijama:

„Za „držanje“ takvih sredstava mora postojati posebna prostorija, koja je u slučaju zapaljenja, pristupačna vatrogascima. Posebno apelujemo na Novljane,  da prije početka loženja, obavezno očiste dimnjake. Neočišćeni dimnjaci su među najvećim i najčešćim uzrocima zapaljenja tokom zime“, kazao je Ćirović.

Ukoliko postoji mogućnost, treba sav materijal za grijanje kao i nepotreban materijal odlagati van objekta za stanovanje. Ukoliko su građani „prinuđeni“ da takve stvari drže u podrumima ili tavanima, njih je neophodno uvijek provjeravati, ne koristiti otvoreni plamen uz obavezno postojanje nužne rasvjete sa sopstvenim napajanjem. Takođe, neophodna je i konstantna kontrola i atest za rasvjetu.

Iz Službe zaštite savjetuju da vanjski otvori podrumskih prostorija treba da budu zastakljeni, a ogrijevni materijal (drvo, pelet) skaldišten u količini ne većoj od potrebne.

Ćirović ističe da su proteklih dana bili prijatno iznenađeni postupkom jednog od stanara iz Ulice Nikole Ljubibratića na Toploj, koji je u susret sezoni grijanja, tražio asistenciju za održavanje hidrantske mreže i PP aparata u stambenoj zgradi sa 24 stana:

„Svi koji posjeduju PP aparate mogu ih servisirati kod nas u vatrogasnici, a to je poželjno da se radi jednom u pola godine, kako se natrijum karbonat ne bi zgrudvao. Ko želi da kupi PP aparat, u slobodnoj prodaji ima ih na nekoliko mjesta u gradu. Košta oko 35 eura“, kazao je Ćirović.

U SZS trenutno rade na zbirnom izvještaju interevncija tokom sezone od 01.06. do 01.10., a polovinom decembra trebalo bi da bude gotov izvještaj svih intervencija od početka godine.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code