Na putu ka jugu: Rode šetaju Crnom Gorom

Na putu ka jugu: Rode šetaju Crnom Gorom

1
Podijeli

Već nekoliko dana zanimljivi gosti mogu se vidjeti u više gradova Crne Gore. Predah na putu ka dalekoj Africi, našle su bijele rode. Jedna provodi vrijeme ispred ulaza Odjeljenja za fizikalnu terapiju Kliničkog centra Crne Gore, a nekoliko njih se mogu opaziti i u Igalu. Zbog simbolike koju ova vrsta nosi rode su rado viđeni gosti.

– Dobro je poznato da su migracije jako iscrpljujuće za ptice, stoga nije ni čudo što su rode, koje su već započele seobu ka Africi, za odmor izabrale dvorište KC-a u Podgorici, uzimajući u obzir činjenicu da se u blizini nalazi i rijeka Morača kao izvrstan izvor hrane. Pored ove rode ispred Instituta “Simo Milošević” u Igalu, primjećene su još dvije jedinke i to ovogodišnji mladunci, koje su takođe usljed iscrpljujućeg puta, zastale da odmore – ističe Jovana Janjušević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.
Rode su ptice urbanih sredina, tako da ih nije čudno sresti u naseljima i u blizini ljudi. Ipak, iz Centra apeluju na građane da im se ne približavaju, ali da im mogu ostaviti hranu i to isključivo ribu kojom se i inače hrane, a izbjegavati hljeb.

Picerija i restoran

Ovo je bila jedna od najzanimljivijih godina u skorijoj prošlosti za rode na našem području, pa su tako posmatrane na više lokacija, od kojih je posljednja posjeta bila na prostoru Zagoriča u julu, navodi Janjušević:
– Na proljećnoj migraciji prvo je iznenadilo veliko jato od 20 roda na prostoru Budoških bara kod Nikšića, a zatim i sporadično pojavljivanje u Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Rožajama. Roda je vrsta koja više ne gnijezdi u Crnoj Gori, nakon uginuća Perka i Perke, poznatih stanovnika koji su 4 godina gnijezdili u Polimskoj ulici u Beranama. Istorjski podaci govore da je nekada ova ptica gnijezdila u većem broj na prostoru Ulcinja uz rijeku Bojanu kao i u okolini Skadarskog jezera gdje je čuveni austrijski ornitolog Othmar Reiser bilježio 60 aktivnih gnijezda.

Iz Centra dodaju i da ohrabruje mladi par koji je ove godine naselio gnijezdo Perka i Perke u Beranama, na platformi koju je postavio CZIP u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore. Zahvaljujući njoj postavljen je i video monitoring najpoznatijeg gnijezda u zemlji.
Ove godine kao dodatna podrška za oporavak populacije bijelih roda u Crnoj Gori, postavljene su još dvije platforme, jedna u blizini postojeće u Beranama koju je finansirala Opština Berane, a druga u Bijelom Polju, u dvorištu OŠ Pavle Žižić, finansirana od strane Opštine Bijelo Polje.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code