Početna Magazin NA RUBU PROVALIJE: OVO JE NAJOPSANIJI PUT NA SVIJETU

NA RUBU PROVALIJE: OVO JE NAJOPSANIJI PUT NA SVIJETU

0

Na putu važi pravilo snađi se, a da ne padneš u provaliju. Godišnje na ovim putevima pogine oko 300 ljudi koji na ovo mjesto dođu u potrazi za adrenalinom.

 

Put Jungas nalazi se na listi najopasnijih na svijetu i poznatiji je kao “put smrti”, jer na njemu godišnje pogine čak 300 vozača ili biciklista koji se usude da pređu ovu opasnu rutu.

Put Smrti počinje u najvišem gradu na svijetu – La Pazu, glavnom gradu Bolivije, koji se nalazi na 3.660 metara nadmorske visine. Magistrala se prvo penje na 4.650 metara, a zatim se strmim liticama spušta na visinu od 1.200 metara. Spust od preko 3.650 metara je jedan od najduže kontinuiranih na svijetu nakon čega se stiže u područje Jungas u amazonskoj prašumi. Između La Paza i Jungasa put prolazi preko planinskog lanca Kordiljera orjental u kolumbijskom dijelu Anda. Put su izgradili paragvajski zarobljenici 1930. godine u toku Ćako rata, sukoba između Bolivije i Paragvaja.

Veliki dio kolovoza uopšte nije asfaltiran, širok je samo 3,5 metara, a zbog mješavine toplih i vlažnih vjetrova iz prašume Amazona staza često postaje blatnjava i gotovo neprohodna. Jedna strana puta je čvrsta stijena, dok je druga ponor koji može biti dubok i 600 metara. Najstrašnije je to što cijelom trasom puta nema zaštitne ograde ili brane.
Za vozače koji se nađu na Jungas putu važe posebna pravila vožnje. Dok se u ostatku Bolivije vozi desnom stranom, ovdje vozači ostaju na ljevoj jer imaju bolji pregled. Sledeće pravo je da vozila koja se spuštaju nikada nemaju pravo prvenstva i moraju da se pomjere na spoljnu stranu puta da bi propustili kola koja se penju.
Prema procjenama, ovaj opasni put svake godine “ubije” oko 300 ljudi, uključujući i bicikliste koji ovdje dolaze u potrazi za adrenalinom.

(Telegraf.rs)

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code