Na skupu maslinara Mediterana CDPR predstavlja monografiju “Maslina”

Na skupu maslinara Mediterana CDPR predstavlja monografiju “Maslina”

0
Podijeli

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovaće na jubilarnoj 20. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana “Noćnjak 2018”, u Vodicama kod Šibenika od 15. do 18. marta, pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, saopštili su iz ovog udruženja.

U okviru programa CDPR će promovisati bogato ilustrovanu monografiju “Maslina”, životno djelo pok dr Ksenije Miranović, prvog experta za maslinarstvo u bivšoj SFRJ, u kojem je ona sabrala dugogodišnji rad i iskustvo u maslinarstvu.

Picerija i restoran

Pored monografije CDPR će predstaviti i podijeliti brošuru “Maslinovo ulje i zdravlje”, korisnu ne samo maslinarima.

– Manifestacija kao što je “Noćnjak 2018” je prava prilika da CDPR, koje je sigurno proteklih 15 godina prepoznato u našoj zemlji po tome što propagira zdrave stilove života i prevenciju kao prvi i osnovni štit u borbi protiv opake bolesti, predstavi u regionu svoje djelovanje u oblasti zdrave ishrane i fizičke aktivnosti (FA). Istovremeno naglašavamo da su FA i pravilna i zdrava ishrana glavna prevencija u borbi protiv raznih oboljenja, uključujući naravno i kancer – kazali su iz CDPR-a.

Noćnjak okuplja i povezuje maslinare, naučnike i stručnjake, proizvođače i distributere maslinarsko – uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko – ugostiteljske kuće, predstavnike resornih državnih institucija, nevladine organizacije (NVO), medije, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za četvrtak, 15. mart u  dvorani hotela Olimpija u Vodicama. Nakon toga biće održana i prva edukativna radionica “Mala škola kušanja maslinovih ulja”, a biće otvoren i Olio bar, sajam maslinarstva i uljarstva, te izložba maslinovih ulja i proizvoda od masline.

Mala škola kušanja maslinovih ulja je edukativna, degustacijska radionica na kojoj se, uz degustiranje različitih sorti i karakteristika, unaprjeđuje znanje o maslinovom ulju. Tako je na  prošlogodišnjoj školici “učiteljica” pred “učenike” stavila miješavinu maslinovog ulja s 30-postotnim udjelom drugog ne – maslinovog ulja, a oni su je jedoglasno kategorizovali kao ekstra djevičansko. Iz toga je očigledna velika važnost detaljne analize maslinovog ulja prije njegovog stavljanja na tržište.

Na Olio baru posjetiocima će biti ponuđena različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, dobra i loša, a moći će se kušati i šampionska maslinova ulja. Na izložbi će biti predstavljene pakovine maslinovih ulja i proizvodi od maslina onih proizvođača koji su svoje uzorke proizvoda dostavili na ocjenjivanje i nadmetanje.

Petak 16. mart namijenjen je stručno – naučnim temama koje će biti  prezentovane tokom naučno – stručnog skupa o maslinarstvu i uljarstvu, te stručnog skupa Savjetodavne službe. U program Noćnjaka uključene su i interesantne teme kroz edukaciju, prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse. O tim temama razgovaraće se i tokom stručnog skupa o ljekovitom bilju.

Obilazak Vodica, Centra maslinovog ulja Sv Ivan i Banovih dvora zakazan je za subotu, 16. mart. U turu je uključen obilazak maslinjaka u Stankovcima, a na vidikovcu Kamenjak biće priređen domjenak, uz pogled na najveće prirodno jezero, suhozide Modrava i morsko plavetnilo prošarano predivnim otocima Jadrana. Uveče je predviđena dodjela priznanja i nagrada, tzv. Bal šampiona.

Nedjelja 18. mart je ostavljena za obilazak okoline, Šibenika ili Zadra, svakome po slobodnom izboru.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code