Početna Eco Na Škveru sajam zdrave hrane

Na Škveru sajam zdrave hrane

0

Na Škveru, kod ulaza u Gradsku luku jutros je otvoren trodnevni sajam zdrave hrane i domaćih proizvoda, u organizaciji samostalnog pčelarstva Radman iz Herceg Novog. Sajam je okupio 8 izlagača, uglavnom, iz Herceg Novog i jednog vinara iz Nikšića.

Na štandovima, pored domaćih vina, mogu se kupiti domaći medovi, čajevi, medenjaci, svježe i suvo voće.

Organizatorka, Julka Radman nam priča da u želji da afirmišu domaće proizvode i proizvodnju, sajmove više i ne broje:

„Ne brojimo ono što radimo, bitno je da radimo. Kao i ranije, glavni nam je cilj da predstavimo domaću proizvodnju. Na žalost, imamo samo 8 izlagača, što je minimalno za naše sajmove“, kaže ona.

Osim što su inicijatori i organizatori 4 stađunske fešte, NVO Ruke iz Herceg Novog neizostavno učestvuje na srodnim manifestacijama, pa su  ovoga jutra predstavili raznovrsnu  ponuda, priča Marija Milić:

„Tu su standardno džemovi od pomorandže, smokve sa đumbirom, gorke pomorandže, pomorandže i kivija. Osim toga, donijeli smo i sapune koje polako uvodimo u našu ponudu, pravljeni od 100% maslinovog ulja, sa lokalnim ljekovitim biljem. Cijene džemova u zavisnosti od gramaže kreću se od 2 – 4 eura, sapuni od 1-3 eura, dok od aronije 8 i po eura“, navodi ona.

Novljanka Irina Marić donijela je interesantne i originalne šarene medenjake, pakovane kao velike lizalice, u okruglim ili četvrtastim oblicima:

„Medenjaci su kolačići sa cimetom, đumbirom ili medom, dakle uglavnom „dječije radosti“. Osim toga tu su čajevi ubrani na planini Bratogošt kod Nikšića – majčina dušica, kopriva, mačkovina. Medenjaci su od 1-1,50, zatim ovi koji su pakovani kao pokloni 3- 5 eura, a čajevi su od 1,5 – 4 eura“, kazala je Marić.

Na posljednjem štandu, Zeleničanina Ivana Mirkovića pazare ruski turisti. Njegov štand je garniran sa barskim maslinama i suvim voćem bez šećera iz Srbije:

„Ovdje su 4 vrste maslina, zatim suvo voće kupina, ribizla, malina, jagoda, višnja, kajsija, zatim kandirane korice od limuna i narandže kao i orašasti plodovi. Sušeno voće dobijamo od rođaka iz Kruševca, koji imaju sušaru. Voće stavljaju u dehidrator koji izvuče svu vlagu iz voća i osuši ga“, objašnjava ovaj mladi Zeleničanin.

Kilogram maslina može se kupiti za 6 eura, dok je kilogram suvog voća od 10 – 20 eura.

Sajam će naredna dva dana biti otvoren od 8 – 21 h.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code