Početna Kultura Na Svjetski dan teatra: Pozorište zasebna zemlja, jedna velika teritorija koja obuhvata...

Na Svjetski dan teatra: Pozorište zasebna zemlja, jedna velika teritorija koja obuhvata čitav svijet

1

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), već više od 50 godina, odnosno od 1961. godine, širom svijeta 27. marta obilježava se Svjetski dan pozorišta.

Poruku koju svake godine objavljuje Međunarodni pozorišni institut, a koja se danas čita prije svake predstave, napisao je Karlos Seldran, režiser, dramski pisac i pozorišni pedagog sa Kube. U njoj se između ostalog kaže:

– Kada sam uvidio da je pozorište zasebna zemlja, jedna velika teritorija koja obuhvata čitav svijet, u meni se začela ideja koja je istovremeno oličavala slobodu: ne moraš da se udaljiš niti da odeš sa mjesta na kojem se nalaziš, ne moraš da trčiš niti da se pomjeraš. Tamo gdje postojiš ti, postoji i publika. Tamo su kolege čije prisustvo ti je potrebno. Tamo, izvan tvoje kuće, imaš svakodnevnu stvarnost, neprozirnu i neprobojnu. Stoga iz svoje prividne nepomičnosti radiš da bi stvorio najveće od svih putovanja, da bi ponovio Odiseju, putešestvije argonauta: ti si nepomični putnik koji neprestano ubrzava gustinu i čvrstinu svog stvarnog svijeta. Ti putuješ ka trenutku,  ka neponovljivom susretu koji se odigrava pred onima koji su slični tebi. Ti putuješ ka njima, ka njihovom srcu, ka njihovoj subjektivnosti. Putuješ kroz njih, dopireš u njihove emocije, u njihove uspomene koje budiš i pokrećeš. Tvoje putovanje je vrtoglavo i niko ne može da ga izmjeri niti spriječi. Takođe, niko nije u stanju da odredi njegov pravi obim; to je putovanje kroz maštu tvojih ljudi, sjeme koje je posađeno u najudaljeniju od svih zemalja: građansku, etičku i ljudsku savjest tvojih gledalaca – riječi su Karlosa Seldrana.

Šta na ovaj datum koji slave poklonici i stvaraoci teatarske umjetnosti u svijetu radi Hercegnovsko pozorište?

– U našoj pozorišnoj domovini, u Novom, još bez krova nad glavom, ali u dobroj saradnji sa Herceg festom, pripremamo novo izdanje Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti. Očekujemo da ćete od 15. aprila dolaziti u pozorišnu salu Dvorane Park, iz svih dijelova našeg grada, da bi bili sa nama, da bismo podijelili tih nekoliko sati i pomoću tih jedinstvenih trenutaka zajedno nastavili da gradimo pozorišni život i umjetnost u gradu i u nama – ističu iz HP-a.

Na 24. HAPS-u komparacije pozorišta i filma

Hercegnovske aprilske pozoršne svečanosti 2019. prema zamisli selektorke Miline Kovačević, baviće se komparacijama u pozorištu i na filmu. Predstave će biti namijenjene odraslima i djeci.

Biće upriličeni i prateći programi – sve kao novi izazov za publiku – a u HP-u su, kako kažu, sigurni da će hercegnovska publika znati da mu odgovori.

Premda su prošle godine, od kada je ovo Pozorište protiv svoje i protiv volje mnogih prijatelja, iseljeno iz stare palate Burovina, u HP-u nisu odustali od mogućnosti da je otvore, a učiniće to otvarajući novu stranicu saradnje sa Muzičkom školom.

– Otvorićemo na HAPS-u vrata sjećanja, ali i istrajnog uvjerenja da Hercegnovsko pozorište zaslužuje svoj kutak u gradu u kome djeluje preko 30 godina – obećavaju oni.

Iz Hercegnovskog pozoršta žele srećan Svjetski dan pozorišta svima koji istrajavaju uz teatar uz poruku: “Vidimo se na HAPS-u”.

1 komentar

  1. Hercegnovsko pozorište treba dobiti prostor i našu podršku još sutra.Dajte da nešto učinimo za to.Da podsjetimo opštinu da naše pozorište postoji na ulici je krajnje vrijeme,i naša je greška što je to tako.

    1
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code