NA TRGU OD KNJIGE BESJEDI SRPSKI AKADEMIK VLADETA JEROTIĆ

NA TRGU OD KNJIGE BESJEDI SRPSKI AKADEMIK VLADETA JEROTIĆ

219
0
Podijeli

Besjedom na temu ovogodišnjeg slogana Trga od knjige, „Ostati ravnodušan prema knjizi, znači lakomisleno osiromašiti život” beogradskog akademika Vladeta Jerotića, u Herceg Novom će večeras biti otvoren XII međunarodni sajam knjige.

Manifestacija će trajati od 21. do 28. jula.

Picerija i restoran

U doba krize čitanja, koja je već postala globalni trend, Trg od knjige nastoji da istraje u pokušaju da vrati knjigu u fokus interesovanja publike različitog nivoa obrazovanja, kulturnih navika i potreba, obrazlažu organizatori. To su i ove godine JU Gradska biblioteka i čitaonica, Herecg fest i Opština Hercge Novi. Pored opštine pokrovitelj je TO Herceg Novi.
Knjiga ne smije da izgubi status najveće vrijednosti civilizacije već treba diskretno da se nametne i spremno odgovori mnoštvu izazova savremenog društva, tehnologije, dokolice, lake zabave
i razonode – navode iz Gradske biblioteke.
U godini kada obilježava 90 godina života i višedecenijski rad, ljekar, psihijatar, književnik i akademik Vladeta Jerotić,
pored brojnih priznanja, ovjenčao se Nagradom Dositej Obradović za životno djelo. Njegova nova knjiga, „Sa Bogom, mimo Boga, oko Boga”, biće promovisana druge večeri Sajma, a u programu, pored autora, učestvuje prof. dr Irena Arsić.
Povodom stogodišnjice rođenja Mihaila Lalića, biće upriličen omaž ovom velikom piscu, o kojem će govoriri akademik Radomir Ivanović i Želidrag Nikčević, književni kritičar.
Gostima će se predstaviti brojni dobitnici nagrada: Dragan Jovanović Danilov– Nagrada „Laza Kostić” za roman Talasi beogradskog mora, Jelena Gošović Perović – Nagrada „Pobjede” za roman Bijeg iz vrzinog kola, Sonja Atanasijević – Nagrada „Branko
Ćopić” za roman Vazdušni ljudi, Nikola Malović – Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića” za roman Jedro nade.
Svoje knjige predstaviće i Vida Ognjenović – Živi primeri, prof. dr Darko Tanasković – Belezi vremena, mladi crnogorski autor, Nikola
Nikolić – Meander.
Na Trgu od knjige, tradicionalno, jedno veče posvećeno je najmlađoj publici. Sa djecom će se družiti dječiji pisac Jasminka Petrović, u okviru programa Od čitanja se raste.
Neizostavno mjesto u programu Sajma zauzimaju zavičajne teme i autori.
Kao i svake godine, biće predstavljen novi, 34. broj časopisa Boka, zbornik radova iz nauke, kulture i umjetnosti, izdavača JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi.
Redovni program Trga od knjige prati izložba Ekslibrisa u fondu hercegnovske biblioteke, koja će biti otvorena od 22. do 29.jula u Galeriji „Josip Bepo Benković”.
Izbor od 300 reprezentativnih knjiga sa ekslibrisom obuhvata monografske publikacije iz više kolekcija, raznovrsne tematike, publikovanih širom svijeta, na više stranih jezika, u izdanju renomiranih izdavačkih kuća. Autorka izložbe je Nevenka Mitrović, likovni urednik Voislav Bulatović. Izložbu će otvoriti direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević”, Jelena Đurović.
Na svečanom otvaranju predstaviće se Quartet Unique, mlade profesorke iz Crne Gore u sastavu – dvije violine, viola i violončelo. Posljednje večeri Sajma biće dodjelje plakete za najljepšu knjigu, najbolju ediciju, izdavački poduhvat godine i najljepšu dječiju knjigu, a potom slijedi koncert mladih muzičara, Belcanto.
Radno vrijeme Sajma je od 19 do 24 časa. Večernji programi počinju u 21 čas, sa izuzetkom dječijih programa i otvaranja Izložbe, u 20.30 časova.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code