Početna Kultura Na Trgu od knjige promovisana djela “Ispit kod profesora Miloša N. Đurića”...

Na Trgu od knjige promovisana djela “Ispit kod profesora Miloša N. Đurića” Milovana Vitezovića i “Pozivno pismo Suncu” Borisa Jovanovića Kastela

0

Međunarodni sajam knjiga 16. Trg od knjige sinoć su obilježile promocije knjiga “Ispit kod profesora Miloša N. Đurića”, autora Milovana Vitezovića i “Pozivno pismo Suncu”, Borisa Jovanovića Kastela.

Uz video snimke sa dijelovima izlaganja legendarnog heleniste, filologa, filozofa, preovodioca i profesora Miloša Đurića i stihove koje je čitao glumac Dejan Đonović, promovisana je knjiga Milovana Vitezovića “Ispit kod profesora Miloša N. Đurića”. O knjizi je govorio urednik Zavoda za udžbenike, Zoran Živković.

Kako je kazao Živković, u svakom jeziku, kulturi, u svakom narodu važni su ljudi koji su preveli Bibliju i stare Grke, jer se kultura jednog naroda prepoznaje i po knjigama prevedenim na taj jezik.

On zapaža da je Milovan Vitezović jedan od najznačajnijih autora koji se bave istorijom, pa je tako od zaborava sačuvao brojne anegdote, kulturne fenomene, događaje.

– Milovan je pripadao pretposljednjoj generaciji kojoj je predavao uvaženi profesor. A svi mi, koji nikada nismo slušali profesora Miloša Đurića, susreli bi se sa njim u gimnaziji ili srednjoj školi. Zahvaljujući tom čovjeku, zašumjela bi ta drevna, antička istorija i ti vječni, stalni ideali, koji su i ideali savremenog čovjeka – kazao je Živković.

Milovan Vitezović je ovu knjigu objavio u slavu profesora Miloša N. Đurića, za 125. godišnjicu rođenja i 50. godišnjicu njegove smrti.

U drugom dijelu večeri o romanu “Pozivno pismo Suncu”, Borisa Jovanovića Kastela razgovarali su autor i novinar i književnik, Miraš Martinović. Tema razgovora na trgu Belavista bio je Mediteran, kao stanje duha, kako ga je nazvao Martinović, odnosno opsesija pjesnika, Borisa Jovanovića Kastela.

Po riječima Miraša Martinovića, Kastel je svakog ljeta gost Boke kotorske, a nakon svakog ljetovanja, on se vraćao sa “rukovetima pjesama”.

-Tu su Prčanj prije svega, onda Ljuta, Dobrota, Perast… to su sve lokaliteti koji energetski zrače kroz tvoju poeziju. Sva ta izabrana mjesta koja zrače civilizacijskim zracima, imaju svoj duh –  navodi on.

Kako je objasnio Kastel, Boka je biser Mediterana po svojim istorijskim elementima, po hronologiji i arheologiji.

– Kao što su nekad stari bokeški pomorci, posebno Peraštani ostavljali na metalnim pločicama svoja zavjetna pisma, stihove, molitve Bogorodici za sretan povratak, tako i ja imam običaj da svaki novi rukopis donesem na velike ponte peraške i da ga potopim u sveto Jadransko more. Kad izroni, nosim ga kući, jer on pokupi su mediteransku so, sredozemnu energiju, koja mu je potrebna da što suže traje – slikovito objašnjava Kastel svoju zavjetnu vrstu rituala.

Večeras, na završnoj večeri Trga od knjige biće promovisana enciklopedija grafičkog dizajna, kapitalna knjiga profesora Mila Grozdanića u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

O knjizi će govoriti autor, kao i prof. dr Ratko Božović i novinar i grafički dizajner, Voislav Bulatović.

Nakon promocije biće upriličena dodjela plaketa i koncert Klape Incanto. Program počinje u 21h.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code