Početna Kultura Na Trgu od knjige sinoć predstavljeni književni opus Erlanda Lua i “Maksimum”...

Na Trgu od knjige sinoć predstavljeni književni opus Erlanda Lua i “Maksimum” Vide Ognjenović

0

Na međunarodnom sajmu knjiga “Trg od knjige” u Herceg Novom, druge sajamske večeri publika je imala prilike da upozna “Književni svijet Erlanda Lua” norveškog autora, kao i roman “Maksimum”, autorke Vide Ognjenović.

Izdavačka kuća Geopoetika u Crnoj Gori i regionu objavila je do sada 9 naslova norveškog pisca, kazala je urednica ove izdavačke kuće, Jasna Novakov Sibinović, koja je sa Erlandom Luom vodila razgovor, uz prevod Radoša Kosovića.

Picerija i restoran

– Erland Lu, pored pisanja knjiga ima i svoja slična brojna zanimanja. Bavio se raznim stvarima u životu, ali on je dramaturg, a piše i scenarije. Pronašla sam podatak da škola filma koju je u Danskoj završio je ista ona iz koje je izašao Lars fon Trir – navodi ona.

Lu je kroz razgovor sa Novakov Sibinović publici otrkio da je fasciniran Crnom Gorom u kojoj je prvi put. On piše od 10 godine. Pisao je dnevnike, pa od 17 do 22 godine ima hiljade ispisanish stranica, što mu je, kako je kazao, bila najbolja spisateljska škola.

Ima praktičan odnos sa prirodom, zbog čega su ga ljepote Crne Gore i oduševile. Voli jendostavnost prirode, ali smatra da čovjek ne smije i ne može biti u centru prirode, kako to vidi hrišćanostvo.

Novakov Sibinović zapaža da u Luovim romanima dominiraju muški glavni likovi, te da su samo u dva protagonisti žene.

– Ja sam odrastao uz priču da žene treba poštovati. Da su muškarci i žene isti, da mogu i znaju isto. To je bila aktuelna poruka 70-ih, kada sam bio dijete. Ali ja sam shvatio da svakako žene treba poštovati, ali da nismo isti i da je tu razliku dobro istraživati – ističe Lu uz konstataciju da su muški likovi u njegovim romanima zapravo antiheroji.

U svojim romanima Lu je problematizovao međuljudsku komunikaciju, odnosno diskomunikaciju, koja je mnogo interesantnija za književni svijet.

U razgovoru pred novskom publikom pomenuti su Luovi romani koje je objavila Geopoetika, likovi koji se u njima nalaze, probleme o kojoj ovaj norveški pisac relativizuje u književnom svijetu, kao i o neizostavnom humoru, koji se provalči kroz većinu romana.

Lu je pričao i o pristupu dječijoj književnosti, kojoj je takođe veoma posvećen, jer djeca razumiju mnogo više nego što odrasli misle.

“Maksimum” Vide Ognjenović

U drugom dijelu večeri predstvljen je roman Vide Ognjenović “Maksimum”, o kojem su pričali autorka i urednik izdavačke kuće Arhipelag, Gojko Božović.

Roman je objavljen u jesen prošle godine i do sada je naišao na jako dobar prijem kod čitalačke publike različitih generacija zbog autentičnih tema ovog vremena koje autorka pokreće, kazao je Božović.

– U fokusu romana “Maksimum” je slučaj, odnosno sudbina junaka koji se zove Maksimum (Maksimilijan Vajner Maskimum). Vidjećemo da to nije samo ime jednog junaka, već ime jedne sudbine u našim prilikama, nimalo rijetke, to je sudbina čovjeka koji postaje progonjen – objašnjava Božović.

Autorka, Vida Ognjenović, koja je čitala odlomke romana, kazala je da se dobro osjeća u Herceg Novom na Trgu od knjige, gdje “barem na nekoliko dana jedan trg u jednom velikom gradu pripada samo knjizi”.

Govoreći o romanu, Ognjenović je otkrila sa koliko problema je priča nastajala i šta joj je oduzelo najviše vremena i rada.

– Forma romana mi je zadala dosta muke i koštala me dosta vremena. Probila sam sve rokove za predavanje teksta. Uvijek sam tražila još 2-3 mjeseca. Od samog početka nisam bila sigurna, znala sam samo da to ne može biti roman takozanvog lagodnog prepričavanja nekog događaja – objašnjava ona.

U romanu u fokusu nije događaj, već ličnost, zbog čega je autorka izbjegla klasično linearno izlaganje, već svaki učesnik događaja, odnosno radnje govori u prvom licu, zbog čega je roman koncipiran kao forumski.

Trećeg sajamskog dana na programu su promocija romana “Sjećanje na ljubav”, hebrejskog autora Jicak Bar Josefa, o kojem će govoriti autor, glavni urednik izdavačke kuće Klio, Zoran Hamović i prevodilac, Dušica Stojanović Čvorić.

Drugi dio večeri posvećen je promociji romana Dejana Atanackovića “Luzitanija”. Govoriće autor, prof. dr Mihajlo Pantić i urednik izdavačke kuće Besna kobila, Goran Lakićević.

Program počinje u 21h.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code