Na tri granična prelaza sa Hrvatskom i BiH u avgustu manji promet

Na tri granična prelaza sa Hrvatskom i BiH u avgustu manji promet

18
Podijeli

Na graničnim prelazima Debeli brijeg-Karasovići sa Hrvatskom je za 10 odsto, a na prelazu Sitnica-Zubci sa BIH je za 7 % manji promet no lani u prvih deset dana avgusta. Na manjem prelazu Kobila-Vitaljina sa Hrvatskom došlo je do većeg prometa za 8%.
Gužve i kilometarske kolone i dalje su karakteristične više pri ulasku u Crnu Goru i zavise od doba dana. Kada na hrvatskoj strani u Karasovićima otvore tri ili četiri trake kraća su zadržavanja.

Najviše je vozila vikendom, a ovog jutra čekanje na kontrole nije duže od 40 minuta do sat, kažu nam u našoj Graničnoj policiji.
Gotovo je izjednačan promet pri ulasku i izlasku iz zemlje, a tek sljedećeg vikenda mogle bi se očekivati duže kolone kroz Sutorinu zbog odlazećeg talasa turista.

Picerija i restoran

Samo nekoliko puta ovoga ljeta među zona između Debelog brijega i Karasovića, duga 2 km, bila je pretvorena u kolonu vozila, što ukazuje da je, ipak, ove godine, za razliku od prošle, lakši prelazak iz jedne u drugu državu. Dešava se da na Vitaljini, hrvatskoj graničnoj policiji opet „padne kompjuterski sistem“ pa se stvore višečasovni zastoji i sa te strane.

Prosječni dnevni promet na Debelom brijegu u oba pravca radnim danima je 18 hiljada putnika i 4500 vozila, a vikendom 25 hiljada lica i 6000 vozila.

Statistika za prvih deset dana avgusta za Debeli brijeg je 164 hiljade lica i 40.500 vozila, Na Kobili 31 hiljada lica i 9800 vozila, Sitnica 100 hiljada lica i 28 hiljada vozila.

Na morskom graničnom prelazu u Zelenici ovog avgusta je 23% manje plovila, odnosno evidinetirano je 131 plovilo.

Istovremeno ovih dana su prilične gužve magistralom i gradskim ulicama ne samo u Herceg Novom nego duž svih primorskih gradova, što opet samo potvrđuje da je neophodno što prije graditi zaobilaznice ukoliko Crna Gora ozbiljno razmišlja o turizmu kao strateškoj grani.

18 Komentari

 1. Prelaz vozila od strane Hrvatske je smanjen jer je dio Albanaca odlucio ici alternativnim putevima iz zapadne Evrope a na Sitnici znak manje posjete iz Srb, i BiH.

 2. Maj i Jun 10-15% bolji nego zadnjih godina a Jul i Avgust loshiji 40% nego zadnjih 10 godina u prosjeku. To su realne informacije o potrosnji ne racunajuci velike prodavnice tipa Voli i pogotovo Roda koje su poskupile cak i pakovanje zvaka za 10 centi (Orbit 0.49 eura u svim prodavnicama osim Roda 0.59 eura) a da ne pricamo o necem drugom tako da poslije tih cjena i ne ostaje gostima previse para za ostalo.
  Bojkot Rodinih prodavnica od mene cijelu zimu oni su stvarno najgori ispali.

  19
  • Grozni su svi prodajni lanci, cijene ovog ljeta su frapantne. Viđeh u Voliju danas izložili šparoge za 15.99 eur. Aloo, ko to može da kupi!? U HDL onaj maslac kravica malo pakovanje, 1.79. Nekad se kupovao za 1.29. Čeri paradajz izuva s cijenom kao u sred zime skoro 3 eura za ono mizerno pakovanje. O feta siru da ne govorim. I tako redom..

 3. U Crnu Goru a posebno Herceg Novi već odavno ne dolaze turisti…nego gosti. Razlika je sto turisti obilaze, troše novac ručaju u restoranima, iznajmljuju brodove i aute. A gosti su kod tetke,strine,ujne i gledaju da potroše sto manje. To je realna slika ljetne posjete a koliko smo ljubazni sve je manje i GOSTIJU.

  43
  • Kome je to propala sezona? Misliš izrabljivačima jeftine radne snage? Poštenom svijetu koji s mukom zarađuje hljeb je svejedno kakva je sezona kad su uslovi rada uvijek isti. Ovdje i treba da propadne i ova i svaka sljedeća sezona dok se ne uspostavi zdrava poslovna klima i uvede red na svim nivoima

   23
   6
  • Ove godine ih se trpa po 10-15 u svako auto, tako da je manje auta, ali više ljudi, koji više i troše. Na kraju će biti zarađeno 9,28% više u odnosu na prošlu godinu, izjava za septembar je već pripremljena. Šta tu nije jasno?

   16
   1
  • To je zbog toga sto su poslali inspekcije da idu sa nekim spiskovima ka UDBA pa nam skacu za vrat ako nijesmo uplatili tacno u euro taksu i sto nam od gostiju traze da pokazu kartone. To je ta turisticka koja kao promovise grad a istina je da samo jure da uzmu pare od naroda.

   22
   2
   • Dako pocnu da nas biju zbog 50 centi uskoro. Vazno je da od nasih para zaposlise 50 ljudi u turisticku organizaciju, a pola one djece po punktovima sabirat ne zna kako treba, daju mi uplatnice sa pogresnim ciframa pa posle mene inspekcija salje da uplacujem razliku kazu nije turisticka kriva moram ja da PROVJERIM jesu li oni to dobro izracunali!

    12
    1
 4. Zamolio bi zaposlene u radiu jadran da u sto je moguce kracem roku objavljuju komentare jer isti gube znacaj a slozit cemo se da je veoma bitno sta gradjani misle o svakom pitanju i usput bih vas pohvalio jer ste vi jedini izvor informacija o nasem gradu za vecinu novljana

  40
 5. Ko u Crnoj Gori ozbiljno razmišlja o turizmu kao strateškoj grani? Svi razmišljaju samo kako da što više sebi stave u dzep i zakinu državu.

  34
  1
  • Ne može strateška djelatnost biti grana privrede koja zarađuje 3 mjeseca godišnje, a i to ako na ljeto ne padne kiša. Ne sprema se ništa dobro vlasti, ni Crnoj Gori, jer su ostavili Državu bez para od cjelogodišnje proizvodnje, a hoće to da nadoknade iz niskoakumulativnog turizma. Tu ,,mudru” ekonomsku politiku sprovodi i Grčka, pa evo gdje su danas. Turizam je ozbiljan dodatni prihod, i ništa više.

   17
   3
  • Istina je sto kazete a isti a je da ta ista drzava nije ufunkciji gradjana nego sebe radi ovo sto je ova drzava napravila ovom gradu pato ne bi najveci neprijatelj napravio naravno mislim na opstinske strukture koje su u sadejstvu sa drzavnim strukturama.

   13
   5

Ostavite komentar

*

code