Početna Društvo Na UNESCO listi tek kada se sa Forte mara skine filmsko platno...

Na UNESCO listi tek kada se sa Forte mara skine filmsko platno i vrati ranija unutrašnjost

2

Po završetku ljetnje turističke sezone, sa kule Forte mare biće demontirano bioskopsko platno i očišćen višak zelenila, što je jedan od prvih koraka koje je stručna komisija ICOMOS-a preporučila lokalnoj upravi, kako bi ova kula mogla da se nađe na UNSECO-voj listi zaštićenih kulturnih dobara.

To je dio radova koji moraju biti obavljeni, jer će stručna komisija ICOMOSA u septembru posjetiti Kotor. U sklopu te posjete obići će i Herceg Novi i Forte Mare, potvrdila je Radiju Jadran sekretarka za kulturu u lokalnoj upravi, Ana Zambelić Pištalo:

– To nije posjeta baš konkretno kuli, ali ćemo nastojati da, kad su već u Kotoru, obiđu i kulu, da vide da smo počeli da radimo, jer nas glavni radovi u unutrašnjosti tek očekuju i zahtijevaće duži vremenski period. U svakom slučaju i ti radovi trebalo bi da budu gotovi do iduće sezone – uvjerava Zambelić Pištalo.

Ona je podsjetila da su u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnuh dobara dobijeni konzervatorski uslovi za tvrđavu, po kojima će unutrašnjost morati da bude vraćena u prvobitno stanje:

– Moraju biti skinuti svi oni slojevi farbe i betona sa zidova, zatim neke ilustracije sa zidova. Osim toga, bioskopsko platno mora biti demontirano, ali budući da je to jedna od ključnih lokacija za projekciju filmova tokom Filmskog festivala, nastojaćemo da nabavimo neko mobilno platno koje bi nakon festivala uklanjali – objašnjava  ona.

Podsjetićemo, Opština Herceg Novi je preko Nacionalne komisije za UNESCO kandidovala tvrđavu Forte Mare za upis na listu svjetske kulturne baštine. Kandidatura je upućena u okviru već postojeće nominacije “Venecijanska utvrđenja 16. i 17. vijeka”, koja je prošle godine prošla relevanta tijela i upisana na listu kao transnacionalna nominacija Crne Gore, Italije i Hrvatske.

Nominacija je pripremljena sa Italijanima, uz pomoć UNDP-a, a iz UNESCO-a je stigla povratna informacija da su zadovoljeni svi tehnički standardi.

Vlada je u februaru usvojila Informaciju o realizaciji odluke Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO u odnosu na upis Venecijanskih utvđenja od 14. do 17. vijeka na UNESCO listu svjetske baštine. Sporazumom je predviđen iznos od 91.000 eura koji će, između ostalog, biti opredijeljen za sprovođenje konzervatorskih mjera na tvrđavi Forte Mare, čija je realizacija planirana u toku 2018. godine.

Nekad bilo elitno kino

Ljetnje kino na Forte Mare postoji preko 6 decenija. Međutim, u periodu nakon 2000. godine filmsko plato je zamijenjeno platnom na hidrauliku da bude kao scena. Imalo je mehanizam za podizanje i spuštanje. Mehanizam se u međuvremenu pokvario i bio neupotrebljiv, kabast, pa je zamijenjen postojećim prije tri godine.

Ljtenje kino na Forte mare bilo je nekada avangradno i elitno. Interesantan je podatak da se na Forte Mare prikazivao film Bernarda Bertolučija “Tango u Parizu” iz 1973. god, kada je u mnogim relevantnim bioskopima Evrope bio zabranjen zbog eksplicitnih scena. To je bilo u vrijeme Arsa Stanišića i Mile Kosać, sjećaju se s nostalgijom Novljani njih i drugih divnih ljudi Đovanina, Shurana, Goja, koji su nas s ljubavlju i poštovanjem uvodili u čarobni svijet filma.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code