Početna Ekonomija Na usluge smještaja u turističkim apartmanima PDV 7%

Na usluge smještaja u turističkim apartmanima PDV 7%

1

Izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) propisana je primjena snižene stope PDV-a od 7% kod usluga smještaja u turističkim apartmanima, pored ranije propisanih ostalih vrsta turističkog smještaja – hotela, motela, turističkih naselja, pansiona, kampova i vila.

Primjena je počela od utorka, objavom izmjena Zakona u Službenom listu.

“Snižena stopa PDV-a će se primjenjivati kod usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga. Ta mjera se kod svih vrsta ugostiteljskih objekata registrovanih shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu primjenjuje od 4. avgusta do 31. avgusta naredne godine”, saopštili su iz Poreske uprave.

Takođe, izmjenama Zakona propisano je da će se PDV plaćati po stopi od nula odsto na isporuke proizvoda, odnosno usluga na osnovu zaključenog ugovora o donaciji sa državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i drugim javno pravnim tijelima, kao i na isporuke donacija u vidu medicinskih sredstava i zaštitne opreme državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i drugim javno pravnim tijelima, radi suzbijanja posljedica nastalih usljed epidemija zaraznih bolesti.

Izmjenama Zakona uvedena je i obaveza dostavljanja mjesečne prijave za PDV isključivo elektronskim putem, i to tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona.

Novina je i normiranje elektronskog računa kao dokaza o izvršenom prometu proizvoda, odnosno usluga.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code