NA UŠĆU ŠKURDE POSTAVLJENA NOVA BOVA

NA UŠĆU ŠKURDE POSTAVLJENA NOVA BOVA

198
0
Podijeli

plutaca1Uprava pomorske sigurnosti Bar instalirala je novu plutaču na ušću rijeke Škudre, gdje je formiran veliki pješčani nanos, radi sigurnije plovidbe u kotorskom akvatorijumu, kao i radi sigurnijeg uplovljavanja i isplovljavanja kruzera sa operativne obale kotorske luke. Pješčani nanos je umnogome smanjio neophodnu dubinu mora za kruzere, pa se tim povećala i opasnost od nasukavanja.
Nova plutača u potpunosti zadovoljava neophodne međunarodne IALA standarde (International Association of Lighthouse Authorities) koje prethodna, stara plutača nije imala. Nova plutača je plavo žute boje i u odnosu na staru, koja je bila crvene boje, ima dnevne i noćne oznake i omogućuje vidljivost sa brodova u svako doba dana i noći – kazao je za naš radio v.d. direktora Uprave pomorske sigurnosti Bar – Vladan Radonjić.

„Sa tim oznakama ona je prepoznatljiva i na međunarodnom nivou. Prije nje, tu je postojala bova crvene boje koja je označavala privremeno opasnost, ali smo sredinom avgusta mi tu opasnost obilježili na pravi način novom bovom – i ne samo kao dnevno upozorenje na nasip, već smo kompletirali i noćnu oznaku, tako da i za noćno uplovljavanje i isplovljavanje brodova ona ima velik značaj”.
Pješčani nanos na ušću rijeke Škudre uvećan je tokom zimskog perioda usljed nepovoljnih vremenskih uslova, i sada obuhvata površinu od 200 m2. Da bi se ponovo povratila neophodna dubina mora za plovne gigante, potrebno je očistiti morsko dno tzv. „dradžing operacijama”, a taj će posao biti obavljen naredne godine, dodao je Radonjić.
„To u jeku sezone nije preporučljivo jer taj posao iziskuje veliku mašineriju koja bi ometala normalno saobraćanje plovnih objekata. Ali Uprava pomorske sigurnosti je za sljedeću godinu opredijelila sredstva da zajedno sa JP Morsko dobro riješimo trajno ovaj problem”.
Plutača za označavanje novonastale usamljene opasnosti svojim dizajnom obezbeđuje maksimalnu vizuelnu pomoć pri navigaciji. Ima stubasti ili konusni oblik, a veličina joj zavisi od mjesta postavljanja. Visoka je 1500 mm, prečnika 1000 mm, bojena je vertikalno plavom i žutom bojom, a neto težina iznosi preko 250 kg. Vijek trajanja joj je oko 10 godina.
Nova plavo žuta plutača ostaće na ušću rijeke Škudre dok se ne pristupi čišćenju nanosa.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code