Početna Društvo Na vrijeme počelo čišćenje potoka i tumbina pred sezonu kiša: Nemila može...

Na vrijeme počelo čišćenje potoka i tumbina pred sezonu kiša: Nemila može biti kritična

5

Sektor za održavanje lokalnih puteva, hercegnovskog Komunalno Stambenog doo, saglasno Programu i planu rada, počeo je intenzivno čišćenje potoka u susret sezoni kiša. Taj posao biće obavljan tokom ovog i narednog mjeseca. Kao i ranijih godina, biće očišćen sliv ispod i iznad magistralnog puta.

Foto: komunalnostambeno.me

Čišćenje je počelo od Servisne zone, potoka u ulici dr Svetotara Živojnovića i Babinog potoka iznad hotela Igalo, kazala je Radiju Jadran direktorica Komunalno stambenog preduzeća, Jasmina Konjević. Prioritet su 5 glavnih potoka:

„Pijavica, Nemila, ušće Babinog potoka i Solila, kao i dio iza Servisne zone. Za peti veliki potok, iza Opačice, moraćemo angažovati dodatnu mehanizaciju, jer naš je bager mali, tako da njega ostavljamo za septembar. Za sada radimo ručno – košenje, raščišćavanje, skidanje granja i slično, nakon čega se „spušta“ mehanizacija, odnosno bager, za skidanje nanosa. Od prošle godine imamo mini bager, pa nam je posao dodatno olakšan i u većini potoka radi naša mehanizacija“, navodi Konjević.

Trenutno se čisti potok u Nemiloj. Do sada su očišćeni potoci u Solilima, Servisnoj zoni i Babin potok. Donja zona Ljutog potoka na Toploj biće očišćena nakon postavljanja zaštitne ograde na mostu Milašinovića.

Dok se ne uradi neka vrsta preregulacije, najkritičniji će do daljnjeg biti potok Nemila zbog velike izgradnje na izvorištu:

„Usmjerava se ogromna količina vode, imamo suženje u zoni oko rizorta Lazure, a neki neriješeni problemi u zoni Reciklažnog centra u Meljinama čine Nemilu kritičnom zonom. Radimo sve što je do nas i u našoj ingerenciji – ističe Konjević koja smatra da će stručnjaci u ovom dijelu morati da se naprave bolju regulaciju.

Ona podsjeća da je Komunalno stambeno preduzeće zaduženo samo za održavanje, ne i za izgradnju gradskih potoka. Za veće dopunske radove mora biti angažovana druga firma, po nalogu Sekretarijata za komunalno stambene poslove, ekologiju i zaštitu životne sredine.

„Ono što možemo i na što smo fokusirani jeste poboljšanje sistema atmosferske kanalizacije izgradnjom rešetki i šahtova. Kroz potok Opačice uradili smo neke suvomeđe i potporne zidove, na početku ulice Bokeških mornara kod Škorpiona povezali smo neke cijevi i ugradili nove šahtove i nadamo se da tu neće biti većih problema“, pojašnjava Konjević.

Ističe, da kad je riječ o atmosferskoj kanalizaciji nijesu riješena dva velika „sliva“ – Trg Nikole Đurkovića i ulica V crnogorske brigade. Gravitacija vode iz Srbine i sa magistrale, pored Kanli kule ka Trgu je ogromna iako su uz pomoć Vodovoda i kanalizacije doo rađena određena „probijanja“.

Drugi veliki problem je centar Igala, gdje je rušenjem Hotela Tamaris srušen kanal koji je odvodio atmosfersku kanalizaciju u more. Kanal je prekinut na ulazu u parking bivšeg hotela, zbog čega obilne padavine izbace poklopce na šahtovima van ležišta.

5 Komentari

 1. A kada cete da ocistite Ljuti potok povise magistrale, nikada ga ne cistite. Pun je granja i smeca koje donosi voda iz gornjeg toka potoka. Kada se zacepi tunel biti ce haos kao i one godine kada je voda nosila auta

  7
  1
 2. Nisko smo mi pali kad se redovne aktivnosti u medijima predstavljaju kao nesto senzacionalno. Ocekujem sutra vijest da je Čistoća odnijela smeće iz kontejnera te da su radnici doma zdravlja dosli na posao.

  16
  1
 3. A Opacica koja je najfrekventnija i uz svoj tok, pored mnogih kuca, puna visoke trave, sikare i otpad, tek u septembru? Treba cijeli ljeto da prodje dok se vi ne sjetite da to uradite i stavite na dnevni red. Tokom citavog ljeta , trava nije okosena , nego se susi u istom. Pun potok zaba, smeca , komaraca, zmija. Haos pored puta. Pa treba cekati da prodje ljeto a ne moze se ni od smrada proci pored. I time dodatno divna slika za turiste. Ups, zaboravih, turista nema! Ali ima naroda koji tu zive cijelu godinu i prolaze tim putem. Od Opacice , pored Dzorovog mosta do sadasnjeg Primata. To je Zelenika, uvijek zadnja na dnevnom redu. Tako je i sa putem koji se trebao popravljati, asfalt do Sasovica . Od zimus do sada nikom nista!

  10
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code