Početna Naslovna Na Žanjicu ovog vikenda bolja posjeta, uživaju domaći, ali ugostitelji nespokojni

Na Žanjicu ovog vikenda bolja posjeta, uživaju domaći, ali ugostitelji nespokojni

20

Poluostrvo Luštica čuveno je po mnogo čemu, ali za savremene nomade, kako zovu turiste koje ovog ljeta svi željno iščekuju, oduvijek su privlačila izletišta Žanjic, Dobreč i Rose. Prilazak Žanjicu ovog vikenda ličio je  na stara dobra vremena. Dosta plovila na vezu, kupača na šljnkovitoj plaži, zrikavci u maslinjaku od čije  zrike nekada ne čujete druge zvuke…

Ali ovo je tek prvi vikend s boljom posjetom. Ugostitelji na omiljenom izletištu Novljana i furešta, kao ni većina njihovih kolega, nemaju razloga za optimizam. Nadali su se otvaranju granica od 1. avgusta, međutim „status quo“ za većinu ključnih tržišta za Herceg Novi dodatno ih je demoralisao. Ne žele javno da govore o ovogodišnjoj sezoni za medije, jer  kažu da „sve vidimo i sami, nemaju nam što reći“.

Ipak,  na Žanjicu, za razliku od početka „sezone“, na ovom izletištu juče je boravilo, po slobodnoj procjeni, oko 500 posjetilaca. Osim Novljana, bilo je Podgoričana, Nikšićana, Trebinjaca, Budvana, Kotorana, Tivćana, ali i Rusa i Turaka. Neki od njih dolazili su kopnenim putem, dok je većina stizala privatnim barkama, gliserima, gumenjacima. Do Žanjica plove i izletnički brodovi Pajo, Albatros, Petar i Cathy.

Otvorena su 4 ugostiteljska objekta: restoran/kupalište Ribarsko selo, pizzeria Kontakt, restoran Porto i kaffe bar Cuba Libre. Svi bilježe pad prometa, kao i većina od skoro 90%. Na pitanje do kada će biti otvoreni, vlasnici odmahuju rukom, sliježu ramenima…. To je pitanje koje ih “boli” jednako kao ocjena sezone, promet, plate uposlenima, servisiranje obaveza prema državi, zakupodavcima, neizvjesnost  kako dalje…

Najveći objekat, Caffe bar Cuba Libre ove godine radi „na pola kapaciteta“, budući da je restoranski dio i dalje zatvoren, a neizvjesno je i da li će uopšte otvarati. O gostima vodi računa po jedan šanker i konobar, za razliku od prošle godine kad ih je bilo 15. Ležaljke i suncobrane ne naplaćuju, a cijene pića identične su cijenama u gradu.

U restoranu Porto uposleno je jedanaest konobara, šankera i kuvara, koji imaju posla, ali ni približno prošloj sezoni. Cijene su im na nivou prošlogodišnjih, ležaljke i suncobrane takođe ne naplaćuju, ali, kako su nam kazali na kupalištu, poželjno je da posjetioci u tom slučaju ručaju u restoranu. S obzirom da se porodica vlasnika bavi i poljoprivredom, u restoranu služe domaće povrće.

Sa druge strane, teško je ne primijetiti oronuli objekat bivšeg restorana nekadašnje HTP Boke. Nekad mjesto na čiju su terasu svi koji kroče na Žanjic hitali na prvu kafu, princes krofne, šamrolne, čuveni pasulj s pršutom,  danas je zatvoreno, zapušteno, šporko…. One koji se ipak odluče da spas od sunca potraže na ostacima terase, podno ulaza ih dočekuju crne kese prepune smeća, koje su po svoj prilici, „ničija prćija“, a nadležnima ne pada na pamet danima da ih odnesu.

Elitno kupalište Dobreč, koje je pripadnicima javnog života, glumcima, pjevačima, političatima, do prošle godine bilo obavezna destinacija, iako je bio vikend,  s malo gostiju. Ipak, spremno je za sve putnike-namjernike. Kako i priliči višegodišnjem nosiocu prestižnog eko-priznanja Plava zastavica, kupališna zona je ograničena, uređena dva manja pristaništa za prihvat glisera, skutera, barki, sve ležaljke i suncobrani su unificirani i na propisanom odstojanju, restoran-bar otvoren….

Iako desetkovan promet  na Žanjicu ne ide u prilog ugostiteljima i zakupcima morskog dobra, uživaju domaći u mirnom, porodičnom izletištu, bez velike gužve i graje. Ko zna, možda ćemo već sljedeće sezone opet tražiti slobodno mjesto za peškir, mjesto u restoranu/kafiću, a za komplet suncobrana i ležaljki plaćati po 8 ili više eura.

20 Komentari

 1. Kao ugostitelj makar i anonimni ti bi trebao (la) da se pokrijes koltrinom i ne komentarises ovako. Ima ugostitelja koji cijene i postuju svoje goste bez obzira odakle su. Ne miritas nikakve goste a pogotovo Novljane.

 2. Neka malo vide kalo je nama koji zivimo od prvog do prvog, jedva sastavljamo kraj s krajem, skolujemo djecu, placamo vrtice i sve ono sto ide uz to. Neka malo osjete kako je nama besparasima. A radimo ko crnci i zivimo od njihove milostinje. Mi cemo prezivjet jer znamo sta znaci skromnost u svemu, a kako ce oni bez svog raskosa i bahatosti, e to cemo tek da vidimo.

  20
  3
 3. Neznam nije skupo bio sam sa familijom na ručku i kupanju ponijeli 200evrića vratili se kući predveće ,ostaolo mi 2E ,bas je super na Žanjicama

  20
  3
  • Ne znas ni da pišeš …baš je i to super.
   Da hoćete makar da zapamtite samo jedno pravilo, ne bi se tako lako prepoznavali vi krelci…
   Neznam se piše – ne znam.
   Svaki profesor bi te za 200 evrića naučio da pišeš…probaj…znaš kako je super!

   2
   2
  • Tako je. Od jednog finog novskog izletista, nazalost Zanjice su pretvorene u vasariste, a cijene kao u najekskluzivnijim destinacijama. Nekad su ljudi tamo isli da se opuste, danas je to nemoguce bilo zbog buke, prljavstine ili divlje i neplanske hrafnje bilo zbog previsokih cijena. Jedino su jos more i zalazak sunca divni.

   27
 4. Cijene treba podic jos 4x.samo da nas podgoricani i niksicani ne spasavaju, zadnji put kad su u ovolikom broju bili kod nas, produzili su na dubrovnik,ako me razumete….

  46
  44
  • Cijene su iste kao i u gradu a ako para nemas kisaj noge u lavor i batali se trolovanja po portalima. Otic na Zanjic nikad nije bilo jeftinije. A ni ljepse.

   47
   44
   • Niko nije klao a jos manje vas tuko po usima da idete – narocito na mjesta za koje nemate para. Sto se ovog plakanja tice – placu mnogo potentnije ekonomske sile – izvini sto si neobavijesten…. Ali prezivjece – narocito bez gostiju kakvi ste vi. Predlazem da se skupite ispred nekog dragstora, pokrijete rastanom i zalijevate bevandom. Ili pivom.

    4
    15

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code