Početna Društvo NAŠA TEMA: KO JE KRIV ŠTO IZGRADNJA KOLEKTORA U NOVOM KASNI?

NAŠA TEMA: KO JE KRIV ŠTO IZGRADNJA KOLEKTORA U NOVOM KASNI?

0

kolektor meljine radovi1Problemi sa dobijanjem dozvola, sa vlasnicima zemlje na lokaciji za pumpnu stanicu, kao i na samoj trasi kolektora i vodovodne mreže, neriješena imovinska pitanja, samo su neki su od uzroka kašnjenja izgradnje kanalizacione i vodovodne infrastrukture u Herceg Novom. Taj poduhvat od oko 19 miliona eura, povjeren je turskoj kompaniji „Čeltikčioglu” i neće biti završeni do februara 2014. kako je bilo predviđeno, već do početka ljetnje sezone – izjavio je vlasnik turske kompanije, Adnan Celticioglu.
Na inicijativu predsjednika opštine, Dejana Mandića sastali su se predstavnici “Vodakoma”, menadžmenta “Čeltikčioglua”, KFW banke, kao i nadzornog organa “Dalem” da bi se nekako prebrodilo višemjesečni zastoj u izvođenu radova. – Ono što nas je zabrinulo jeste loša organizovanost na terenu, ali smo dobili uvjerenja da će uvođenjem još ekipa i drugih podizvođača iz turske kompanije podići nivo efikasnosti i završiti radove do turističke sezone – kazao je za Radio Jadran izvršni direktor “Vodakoma”, Boris Vuković.
Po njegovom mišljenju za kašenjenje je kriv izvođač, ali bilo je i opravdanih razloga, kao što su enormne količinine padavina, koje su značajno usporavale radove, te oduzele broj radnih dana i to će im biti priznato.
Ipak, s obzirom da su gotovo iste količine padavina zadesile i kotorsku i budvansku opštinu pa su izvođači ispoštovali ugovorenu dinamiku za komunalne zahvate, interesovalo nas je zašto to nije moglo biti i u Novom?!
Vuković je saglasan i sa tom konstatacijom, ali tvrdi da je i u tim opštinama došlo do kašnjenja, ali opravdanih, zbog vremenskih uslova. On ne misli da je problem u loše pripremljenjoj dokumentaciji za ovako veliku i značajnu investiciju i nerješeni imovinsko pravni odnosi, kao što tvrdi vlasnik kompanije, Adnan Čeltičioglu.
– To opravdanje apsolutno ne stoji. Ako pogledamo projekat u cijelini, 99 % dokumentacije je riješeno i investicija nije ugrožena sa riješavanjem nekih imovinsko pravnih odnosa – kategoričan je Vuković.
On je uvjeren da se gradilište moglo organizovati na 30 kilometara dugoj trasi, dok opština ne riješi neke problematične lokacije što ima naznaka da će i biti.
– Da nismo imali te nazanke, ne bi ni ulazili u ovaj posao. Jedini opravdani razlog za koji izvođač nije kriv su veće količine padavina u prošloj zimskoj sezoni. A svako neopravdano kašnjenje po ugovoru je jasno definisano – plaća ga izvođač radova i to 9.000 eura dnevno, pa ako bismo uzeli da će kašnjenje biti oko 135 dana, opštini bi moglo biti isplaćeno preko milon eura -objašnjava Vuković.
Savjetnik predsjednika opštine, Vladimir Mračević potvrdio nam je da je bilo problema sa kompanijom “Mješovito”, koja nije dozvolila prolazak radnika i mehanizacije preko njenog zemljišta, pa su zato radovi premješteni preko magistrale.
U svakom slučaju, ističe Mračević, cilj nije međusobno optuživanje i utvrđivanje krivca za kašnjenje, nego da obje strane iznađu najbolje moguće rješenje kako bi se radovi ubrzali i završili do početka sezone 2014. godine. To će se postići pojačavanjem ekipa sa 10, koliko ih je trenutno angažovano, na 25, jer pred njima su komplikovaniji radovi nego do sad.
Gradnja kolektora je pod budnim okom građana, ali i opozicionih partija. Tako su i prije ove zvanične potvrde, iz DPS-a saopštili da će radovi sigurno kasniti.
– Čitav projekat košta oko 28 miliona eura i Vlada ga finansira 52,07 %. To je investicija protiv koje nije niko, ali je sada jasno da će posao kasniti do ljeta, jer investitor nema nadzor. On bi pratio spovođenje ugovora u svim segmentima, pa i dinamici.Ovako radovi kasne i to će iziskivati dodatne pare – ustvrdio je predsjedik OO DPS-a, Zoran Bošnjak.
Inače, treći dio projekta poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Herceg Novom podrazumijeva izgradnju 35 km vodovodne i kanalizacione infrastrukture, 13 pumpnih stanica i jedan podmorski ispust, kao i postrojenje za preradu otpadnih voda.
Vrijednost kolektora i mreže procijenjena je na 18,5 miliona eura, a sredstva su iz donacija i kredita KfW banke obezbijedile Vlada i opština. Za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja je počela sredinom avgusta i povjerena turskoj kompaniji Mas-Gintaš, predviđeno je deset miliona eura.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code