Početna Društvo Nacrt Programa uređenja prostora na javnoj raspravi: Za kapitalne izdatke 15 miliona...

Nacrt Programa uređenja prostora na javnoj raspravi: Za kapitalne izdatke 15 miliona eura

27

Do 8. juna trajaće javna rasprava na Nacrt Programa uređenja prostora za 2020. godinu opštine Herceg Novi, do kada je moguće dostavljati sugestije, a u 12 sati tog dana i prisustvovati centralnoj raspravi, najavljeno je iz lokalne uprave.

Herceg Novi

Dokumenotm je predviđeno preko 15 miliona eura za kapitalne izdatke iz budžeta. Za sanitarnu deponiju Duboki Do 4.500.000 eura, izgradnju vodovodne i putne infrastukture na Luštici 6 miliona eura. Za kanalizacioni kolektor i uređenje u ulici Obala Nikole Kovačevića planirano je 3.000.000 eura, podzemnu garažu i trg ispred zgrade Opštine 700.000 eura. Za učešće u izgradnji autobuske stanice u Igalu 400.000 eura, za rekonstrukciju sportske dvorane Igalo 150.000 eura, za javnu rasvjetu Podi – od kružnog toka do odvajanja za zaselak Rusmani (ukupno 270.000 eura, rok završetka 2021.god. ) 150.000 eura i adaptaciju zadužbine – škola u Srbini 100.000 eura.

Imovinsko pravni odnosi za 6 saobraćajnica

Za rješavanje imovinsko pravnih odnosa za sprovođenje planskih dokumenata, iz opštinskog budžeta bi ove godine trebalo da bude isplaćeno 262.200 eura, za zemljišta na 6 lokacija. Riječ je o saobraćajnicama Kumbor – 60.000 eura, Žager – 60 hiljada eura, dijelovima saobraćajnice u Kumboru 67.200 eura, saobraćajnici Igalo 53.000 eura, Meljine 4.000 eura i zemljištu Planinarske kuće na Vrbanju i za potrebe Agencije za Orjen 18 hiljada eura.

Hidrotehnička infrastruktura

Za hidrotehničku infrastrukturu i sekundarnu kanalizacionu mrežu, iz opštinskog budžeta bi do kraja godine trebalo da bude utrošeno 623.500 hiljade eura, za realizaciju 6 projekata. To su: vodovod i kanalizacija Igalo – Bare 225.000 eura, fekalna kanalizacija naselje Boka MZ Podi 150.000 eura, kanalizacioni kolektori Kutsko polje 125.000, Kumbor – Olimpija 60.000, Kumbor – Amaro 40.000 eura i za izradu fekalne i atmosferske kanalizacije u stepeništu Sima Matavulja 23.500 eura.

Putna infrastruktura

Uređenje putne infrastrukture, trgova i stepeništa u ovoj godini trebalo bi da se obavi na 15 lokacija, za što je predviđeno 1.374.000 eura. Najvrijednije je uređenje saobraćajnice na Toploj – 200 hiljada eura, pješačke staze od Bijele do Kamenara – 140 hiljada eura, izgradnja pasarela u Zelenici i Bijeloj – 100 hiljada eura, trotoari duž magistrale – 100 hiljada eura, rekonstrukcija Njegoševe ulice od parka Sv Leopolda do Gradske kafane – 100 hiljada eura i drugi….

Programi, Studije, Strategija razvoja…

U toku ove godne radiće se izmjene i dopune Programa privremenih objekata za period 2019. – 2024. godine, Studija sanitarne zaštite vodoizvorišta Opačica, usvojiće se Strategija razvoja opštine Herceg Novi za period 2020 -2025 godina i konkursna urbanistička rješenja za određene lokacije što je u skladu sa važećim Prostornim planom Opštine Herceg Novi.

Očekuje se i donošenje dva državna planska dokumenta čiji je postupak izrade započet u prethodnoj godini i to: Državne studije lokacije Sektor 6 ( Bijela – Rt. Sveta Neđelja) sa SPU (Odluka o izradi Sl. list CG br. 03/19) i Izmjena i dopuna Državne studije lokacije Sektor 34, a koji su u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Nova evidencija nelegalnih objekata

Primjenom Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata potrebno je stvaranje nove baze podataka, odnosno evidencija nelegalnih objekata koji su po odredbama novog Zakona ušli u postupak legalizacije.

Stoga Skupština lokalne samouprave donosi jednogodišnji Program uređenja prostora koji će se primjenjivati do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore, navodi se u Programu.

Izradom i usvajanjem PUP-a opštine Herceg Novi za period do 2030. godine, čija je primjena počela 1. aprila prošle godine, Opština je okončala sve poslove na izradi planske dokumentacije koji su bili u nadležnosti lokalne uprave, navodi se u dokumentu.

Što je od ovoga realno moguće i da se realizuje u ovoj godini, druga je priča.

Inače, primjedbe, prijedlozi, sugestije i mišljenja na Nacrt programa uređenja prostota se u pisanoj formi dostavljaju Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju, preko Građanskog biroa Opštine, Mjesnih zajednica ili mejlom na adresu urbanist_lidija@hercegnovi.me .

Uvid u Nacrt Programa uređenja prostora zainteresovani mogu ostvariti u Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju (zgrada Opštine, kancelarija 86), u Mjesnim zajednicama svakog radnog dana od 08 do 15 časova, kao i na sajtu Opštine.

27 Komentari

 1. Koliko su opštinari koordinisani najbolje govori da u program nije ušla juče najavljena garaža u Meljinama.
  Koji ste vi carevi 😂😂😂

  6
  3
 2. Kada ce u Bijeloj put iznad panorame biti asfaltiran???
  Ili da li ce Bijeljanska mijesna zajednica na neciju inicijativu postaviti na prvoj i drugoj krivini iste ulice postaviti ogledala???
  Ne mozemo vise biejzati jedni od drugih u zbunje da bi se mimoilsi, kao i moliti kada se neki bijesni kamiondzija sjuri niz ulicu.

  4
  1
  • Кажете на нечију иницијативу. Па ко Вам брани да покренете иницијативу ? Вјерујем да познајете Николу Самарџића, предсједника м.з. Бијела, па му то кажите првом приликом кад га видите. Пошто познајем Николу, вјерујем да ће да се потруди да ријеши тај проблем, ако је то проблем који може да се ријеши на нивоу м.з.

 3. Meni se ovo nista ne svidja, ovaj grad je katastrofa kao i ova vlast. Samo lazete ovaj napaceni narod. Nista se ne radi po planu, i ne obecavaju se obecanja. Nika necete napraviti garazu kod opstine, a i kad je napravite unisticete zelenilo i prelijep pogled na Boku. Sve u svemu jadno i nevoljno. Pametnome dosta!

  12
  3
 4. Evo ravno 4 godine obećanja.lažete ljude koliko god možete ,sada ćete pred izbore početi nova obećanja- ne trebaju vam samo dignite tri prsta,na litije i eto ga ,nesretni narod opet za vama -ne vidim šta ste vi bolji od ovih iz dps-a, još ste gori i to mnogo,korupcija kao nikada,zapošjavanja partijska,rodbinska,tenderi namješteni,polupismeni na vlasti, grad ste popovima prepustili,, stanje haosa

  11
  3
  • Како било ко може да буде гори од тренутне власти у ЦГ ? Дајте бар један критеријум по којем је градска власт у ХН гора од оне коју спроводи ДПС. Шта је актуелна црногорска власт урадила добро, да може да се каже да је неко гори од њих ? И шта је нека друга власт урадила лоше, тј. кад је нека друга власт могла да уради било шта кад у задњих 30 година имамо исту власт са готово истим људима на кључним функцијама ? И немојте да мислите да сам одушевљен влашћу у ХН, нијесам. Али не могу тако безочно да их нападам кад су у ситуацији да им државна власт заврће руку кад год има прилику, а има је свако мало јер је државна власт, а ови опозиција.

 5. Ajmo krenulo je mazanje, laganje i prevare sto u prevodu znaci blize se izbori. Ajde da vidimo ko moze najvise obecat/lagat a da ne pocrveni ni zeru. Da ima neko svetsko prvenstvo gdje se mjeri debljina “obraza” nasi politicari (i vlast i opozicija) bi bili na prvih 500 mjesta pa tek onda svi ostali na planeti.

  10
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code