Početna Oko nas Kotor Nacrt PUP-a Kotora ne garantuje zaštitu vrijednosti UNESCO-vog grada

Nacrt PUP-a Kotora ne garantuje zaštitu vrijednosti UNESCO-vog grada

0

Nacrt Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor ne zadovoljava minimalne standarde struke u metodološkom i sadržajnom smislu, moglo se čuti na stručnom okruglom stolu koji je organizovala NVO Expeditio.

U toku je javna rasprava o Nacrtu PUP-a Opštine Kotor i Nacrtu izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, pa su ovaj dokument iz Expedita nastojali da sagledaju ozbiljno iz stručnog ugla. Na okruglom stolu je učestvovalo 18 predstavnika struke, nadležnih institucija i političkih partija iz Kotora.

Kroz diskusiju su prepoznati ključni nedostaci Nacrta PUP-a Kotora, uz zaključak da on ne predstavlja razvojni dokument, ne rješava postojeće konflikte u prostoru niti je garant zaštite vrijednosti područja Kotora koje se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Ovako nekvalitetan Nacrt ekstremno važnog planskog dokumenta samo je jedan u nizu pokazatelja neodgovornog odnosa prema prostoru svih nadležnih, kađu iz ove NVO.- Na žalost, čini još jednu posljedicu novog i veoma lošeg Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, donesenog prije dvije godine – ističu iz NVO Expeditio.

Primjedbe i sugestije biće definisane i dostavljene Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Komitetu za Svjestku baštinu UNESCO, nadležnim institucijama i javnosti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code