Početna Naslovna Nada Vujović: Institut iznjedrio generacije fizioterapeuta

Nada Vujović: Institut iznjedrio generacije fizioterapeuta

5

Dosta dugo sam radila u ovoj kući, Zavodu za rehabilitaciju – Institutu I prva faza i Institutu II druga faza u Igalu – koja je veoma uspješno i kvalitetno pružala medicinske usluge – domaćim i stranim pacijentima.

Bilo je to davnih sedamdesetih godina kada sam počela da radim kao fizioterapeut. Poslije završene gimnazije u Herceg Novom odlazim za Beograd, gdje završavam Višu medicinsku školu – odsjek za fizioterapeute.

Tadašnji Zavodu za rehabilitaciju raspolagao je sa sljedećim odjeljenjima za fizikalnu terapiju: jedna sala za individualnu kineziterapiju- jedna sala za grupnu kineziterapiju-jedan bazen u kome su se izvodile grupne i individualne terapije.

Osvrnuću se na odjeljenje u kom sam obavljala poslove fizioterapeuta. Od samog početka – za ta vremena – imali smo dobre uslove. Daljim radom na rehabilitaciji nastaje veliko interesovanje pacijenata za liječenje. Kapacitet tadašnjeg Zavoda za rehabilitaciju postao je mali. Uredno su se tada vodili statistički podaci o uspješnosti fizioterapeuta u rehabilitaciji pacijenata.

Gradi se novo zdanje, Prva faza Instituta “Dr Simo Milošević”. Institut raspolaže sa mnogo većim kapacitetima koji zahtijevaju i veći broj fizioterapeuta. Otvara se Viša škola za fizioterapeute koja prerasta u Fakultet primjenjene fizioterapije. Taj Fakultet i ja završavam.

Ukupan program fizikalne terapije odvija se kroz specijalne programe koje mi nazivamo – domaći – norveški i švedski.

Institut se dalje razvija. Proširuje se u dio nevjerovatne prirodne ljepote u kojoj je smještena Druga faza Instituta – ali prije svega zbog ljudi koji u njoj rade, a naročito zbog njenih fizioterapeuta. Njihova stručnost je decenijama usavršavana.

Generacije fizioterapeuta usavršavali su svoja znanja i struku i prenosili ih na mlađe generacije.

Naše odjeljenje raspolaže sa većim kapacitetom u djelu fizikalne terapije: četiri bazena za terapiju, tri sale za individualnu terapiju, dvije sale za grupnu terapiju, radna terapija, lektro terapija.

Dio programa  se odvija van zgrade Instituta, u djelovima parka,  uključujući trim staze pored obale.

Ove programe realizuje ekipa fizioterapeuta koji su stekli  znanja u školi, a praktični dio u zgradi Instituta. Programi su formirani na osnovu dugogodišnjeg iskustva i iskustva u radu sa pacijentima iz Norveške, Švedske, Holandije, Danske, Rusije i drugih zemalja širom svijeta.

Ti programi sadrže opšte fizioterapeutske specifične tretmane prilagođene potrebama pojedinih grupa pacijenata iz tih zemalja. Tretmani su dali dobre rezultate – oni se u Institutu stalno dopunjavaju i daju dobre rezultate.

Naša međusobna komunikacija i saradnja daju veoma dobre rezultate i uspješne efekte pa  strani pacijenti pokazuju puni interes za dalju rehabilitaciju u našem Institutu.

Znajući sa kakvim stručnim kadrom raspolaže Institut – govorim o fizioterapeutskom kadru – i opremi i uz profesionalan odnos svih zaposlenih, duboko vjerujem da će Institut i dalje ostati jedan od vrhunskih rehabilitacionih centara u koji će rado dolaziti nama naši dragi pacijenti.

Autorka teksta, Nada Vujović, je specijalista primijenjene fizioterapije. Provela je u Institutu pune 44 godine, a više od 30 je vodila odjeljenje fizioterapije.

5 Komentari

 1. Moja draga Nada,veliki čovjek,profesionalac,moj mentor, sefica,žena koja me je naučila većim dijelom praktičnog rada fizioterapeuta i koja me naučila da volim taj posao.Bila je čast i zadovoljstvo raditi sa njom.Jedna je Nada,obožavam je …Veliki pozdrav od Radenke

 2. Nada sve gleda ružičasto i kroz sjećanja na svoju mladost,pozitivna i beskrajno dobronamjerna,daleko od većine i zato daleko od stvarnosti u koju smo se doveli.Blago njenoj duši,to je sreća.

  6
  1
 3. Veliki pozdrav za teta Nadu dobrog covjeka prvenstveno i profesionslca u svom poslu svima koji smo studirali u Igalu i radili u Institutu je uvijrk bila podrska!

  20
 4. Velika Nada Vujovic. Fizioterapeut svjetskog kvaliteta. Po znanju nadmašuje mnoge doktore medicine. Život je dala institutu. Svaka čast na seriji tekstova o ljudima koji su napravili Institut i ucinili ga velikim.

  66
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code