Početna Društvo Nagrađeni hercegnovski srednjoškolci za najbolje priče u zbirci “Zmajevi dolaze”

Nagrađeni hercegnovski srednjoškolci za najbolje priče u zbirci “Zmajevi dolaze”

3

Na VII regionalnom festivalu fantastične književnosti „Refesticon“ 2019, u Bijelom Polju, početkom juna, u zbirci fantastičnih priča „Zmajevi dolaze“, mjesto je pronašlo trinaest priča crnogorskih srednjoškolaca. Čak pet je iz pera učenika JUSMŠ Ivan Goran Kovačić

Nagrade su uručene najuspješnijim mladim stvaraocima – osnovcima i srednjoškolcima, pa je učenica Anđela Vučetić dobila prvu nagradu (Zlatno zmajevo jaje, diplomu i zbirku „Zmajevi dolaze“), Nemanja Đurić – je osvojio  drugu nagradu (Srebrno zmajevo jaje, diplomu i zbirku), Vuk Đorđević – treću nagradu (Bronzano zmajevo jaje, diplomu i zbirku).

Picerija i restoran

Pored njihovih nagrađenih radova u zbirci su objavljena još dva rada učenika Srednje škole iz Herceg Novog: Ajle Kukuljac i Žarka Vujovića. Oni su nagrađeni plaketom i zbirkom priča „Zmajevi dolaze“.

Plaketom i zbirkom nagrađeni su mentorka, profesorica Mare Vujinović i škola, u čijoj se bogatoj bibliotečkoj građi sada nalazi više knjiga u kojoj su djela hercegnovskih gimnazijalaca.

Uz svečanu dodjelu nagrada organizovan je i književni susret sa savremenim piscima fantastične književnosti za djecu: Adnadinom Jašarevićem, Radmilom Knežević, Blagom Žurić, Slobodanom Zoranom Obradovićem i Slobodanom Vukanovićem.

Nagrada „Zlatni zmaj“ pripala je i italijanskom književniku Franćesku Versu, jednom od najprevođenijih italijanskih pisaca fantastične književnosti, prevodiocu i izdavaču.

Kako informišu iz ove škole, narednog dana, u organizaciji Dragića Rabrenovića, a uz posebno zalaganje Voja Kljajevića, realizovana je kulturološko-obrazovna posjeta crkvi Svetog Petra u kojoj su nastajale stranice „Miroslavljevog jevanđelja“, bjelopoljskom Muzeju sa velikim brojem zanimljivih i vrijednih eksponata, Parku pjesnika (Avdo Međedović, Ćamil Sijarić, Risto Ratković, Miodrag Bulatović i Dragomir Brajković) i posjeta rodnoj kući Rista Ratkovića u kojoj se održavaju „Ratkovićeve večeri poezije“, te brojni književni i kulturni sadržaji.

Veliki doprinos uspješnoj realizaciji ovog lijepog i značajnog putovanja dao je direktor JUSMŠ Ivan Goran Kovačić, Momir Dragićević.

3 Komentari

  1. Dobro je da i ovo postoji, uglavnom su nam deca nepismena i padaju na maturi iz ovog jezika ma kako da se zove. Uče ga od prvog osnovne a kada završe srednju ne znaju ni da pišu ni da pricaju, strasno. Uvek sam se pitala sta ti nastavnici rade kad je rezultat uglavnom jako loš. Ovo je redak primer!

  2. Bravo djeco, bravo Mare!!!
    Malo komentara na ovu vijest pokazuje, na zalost, losu kulturnu svijest nasih gradjana.
    Nadam se ipak da ima jos onih koji cijene ovakav uspjeh intelekta i kreativnosti.

    3
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code