Početna Eco Nagrađeni mladi ekoreporteri: Najbolji video klip napravile učenice OŠ Milan Vuković

Nagrađeni mladi ekoreporteri: Najbolji video klip napravile učenice OŠ Milan Vuković

1

Proglašenjem najboljih učesnika, završen je konkurs ”Mladi ekoreporteri” koji je četrnaesti put, organizovala NVO „EKOM” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).

Na konkurs je stiglo preko 350 radova iz 30 osnovnih i 13 srednjih škola. Na pripremi je radilo preko 350 učenika i pomagalo 60 profesora mentora.

Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno 100 radova i to: 20 članaka, 35 fotografija, 25 fotopriča i 20 video klipova.

Učenice OŠ Milan Vuković iz Herceg Novog, Marija Samardžić i Andrea Proročić osvojile su prvu nagradu sa video klipom „Da li je ovo kraj Parka Boke!?“.

Odabrane radove je tokom aprila 2021. vrednovao četrnaestočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u šest tematskih i dvije starosne kategorije – srednjoškolci i osnovci.

PRVONAGRADJENI RADOVI UČESNIKA U KATEGORIJI SREDNJOŠKOLACA

VIDEO

„Zaboravljena knjeginja Jadrana“ – Haris Kočan, Edita Kovačević i Diandra Kočan (Srednja mješovita škola “Bratstvo jedinstvo“, Ulcinj)

ČLANAK

“Covid19 otpad- još jedan izazov pandemije” – Iman Zejnilović (Gimnazija ,,Niko Rolović“, Bar)

EKOLOŠKA FOTO PRIČA

„More vraća svoju teritoriju!“ – Marija Vuksanović (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Bar)

EKOLOŠKA FOTOGRAFIJA

„Kraj svijeta“ – Đorđe Pejović (Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“, Podgorica)

FOTO PRIČA BIODIVERZITETA I PREDJELA

„Tu, blizu vas smo i mi“ – Danilo Pićurić (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić)

FOTOGRAFIJA BIODIVERZITETA I PREDJELA

„Zelena razglednica“ – Jovana Mirotić (Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“, Podgorica)

PRVONAGRADJENI RADOVI UČESNIKA U KATEGORIJI OSNOVACA

VIDEO

„Da li je ovo kraj Parka Boke!?“ – Marija Samardžić i Andrea Proročić (Osnovna škola „Milan Vuković“, Herceg Novi)

ČLANAK

„Ljubav štiti Sinjajevinu“ – Jovana Damjanović (Osnovna škola “Dr Dragiša Ivanović“, Podgorica)

EKOLOŠKA FOTO PRIČA

“Sakupljači nade” – Redžep Amurlahu (Osnovna škola „Radomir Mitrović“, Berane)

EKOLOŠKA FOTOGRAFIJA

“Operi more na centrifugu“ – Janja Stojković (Osnovna škola „Drago Milović“, Tivat)

FOTO PRIČA BIODIVERZITETA I PREDJELA

“Biser Crne Gore” – Tara Leković (Osnovna škola “Dušan Obradović”, Žabljak)

FOTOGRAFIJA BIODIVERZITETA I PREDJELA

„Plete, mrsi i raspliće zimska priroda“ – Anastasija Minić (Osnovna škola „Aleksa Đilas Bećo“, Mojkovac)

Na sajtu www.mladi-ekoreporteri.org.me može se pogledati kompletna lista i katalog najbolje plasiranih radova i učenika.

Diplome nagradjenh učesnika kao i sertifikati mentora biće dostavljeni poštom tokom juna.

Žiri je radio u sastavu: Dragica Šaković, novinarka; Željko Milović, novinar i publicista; Jelena Vukasović, profesorka književnosti; biolozi: mr Vasilije Bušković, mr Izeta Trubljanin; mr Aleksandra Ivanović i Nemanja Malovrazić; Anto Baković, fotograf; Radmila Beća Radulović, grafička dizajnera te nekadašnji učesnici i pobjednici konkursa (YRE alumni): Ivan Čojbašić, direktor fotografije, Tatjana Đurović, turizmolog; Sara Đurović, grafička dizajnerka, Đorđe Kalezić, softver inženjer i Katarina Pašić, arhitekta.

Osnovna škola “Jugoslavija” iz Bara je na konkurs poslala preko 50 radova, a više od 20 radova: osnovne škole „Aleksa Bećo Đilas” iz Mojkovca (36) i “Dušan Obradović” sa Žabljaka (25) te Srednja ekonomska-ugostiteljska škola iz Nikšića (21). Najveći broj selektovanih radova imale su osnovne škole “Dušan Obradović” sa Žabljaka (8) i „Dr Dragiša Ivanović” iz Podgorice te Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića (6).

”EKOM”, kao organizator konkursa, dodjelio je posebne pohvale i priznanja za radove o ekološkom aktivizmu i eko-školama: Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi iz Nikšića, Gimnaziji „Tanasije Pejatović” iz Pljevalja te osnovnim školama: „Dr Dragiša Ivanović” iz Podgorice, „Jugoslavija” iz Bara i „Radomir Mitrović” iz Berana.

– Od 22. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, a on-line glasanje traje do 05. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike. Ovi rezultati neće imati uticaj kod odredjivanja radova za medjunarodno takmičenje “Young reporters for the environment 2021” jer će na njega biti poslati radovi nagradjeni od strane žirija, uvažavajući i tematiku kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora – kazao je izvršni direktor EKOM-a i nacionalni koordinator Mladih ekoreportera, Saša Karajović.

U periodu od 2008. do 2020. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su ukupno 28 medjunarodnih nagrada, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

Učešće u programu „Mladi ekoreporteri” u Crnoj Gori je raslo sa 2 pilot škole u Kotoru u 2008. godini, da bi do danas učestvovalo preko 100 obrazovnih institucija, sa preko 3.000 učenika i 100 profesora mentora, a u konkurenciji za nagrade je u do sada je bilo blizu 4.000 radova.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code