NAJAM NA JAHTI „TALITHA“ 280 HILJADA EURA SEDMIČNO

NAJAM NA JAHTI „TALITHA“ 280 HILJADA EURA SEDMIČNO

82
0
Podijeli

TALITHA juce u Porto MontenegruKlasična motorna jahta „Talitha”, impozantne biografije koju je ispisivala na moru skoro jedan vijek, svoje sidrište ove sezone pronašla je i u marini Porto Montenegro. Klasične linije džentlmenske jahte, kako su nekada nazivali brodove poput ovog, starog brodograditeljskog kova i šmeka 20-tih godina prošlog vijeka, pariraju provama najsavremenijih jahti današnjice.
Prve konture „Talithe” iscrtane su na tablama renomiranog konstruktorskog biroa Cox & Stevens 1927. godine, tada vodećeg svjetskog dizajnera jahti. Porinuta je u more 1930. godine pod imenom Reveler, a ispisane stranice pomorskog dnevnika od tada otkrivaju sve burne trenutke koji su se odigrali na njenoj palubi.

Mijenjala je sidrišta i matične luke, zastave pod kojima je plovila, bila dio američke ratne mornaričke flote, i opet je bila preuređena u jahtu u čijem je luksuzu najviše uživao i britanski državnik Vinston Čerčil. Koliko je Talitha lijep i udoban brod svjedoči i činjenica da joj ne mogu odoljeti mnoga poznata svjetska imena koja ovu jahtu čarteruju i uživaju u njenim luksuzno uređenim kabinama i salonima koji odišu atmosferom prestižnih londonskih hotela iz 20-tih. Tako su ovim brodom Mediteranom pored ostalih, krstarili britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila, reditelj Stiven Spilberg, glumac Tom Kruz, kao i vlasnik Microsofta Bil Gejts.
Jahta je duga 80, a široka 10,4 metara. Maksimalnom brzinom od 14,6 čvorova pokreću je dva motora ukupne snage 2. 280 konja, a opslužuje je 18 članova posade. Unutrašnje uređenje i vanjski izgled broda ostali su autentični brodskoj silueti iz perioda 20-tih godina prošlog vijeka kada je sagradjena. “Talitha” je u tehnološkom smilu opremljena najmodernijim sredstvima elektronike, navigacije i sigurnosti na moru. U dva masivna dimnjaka starinskog izgleda “skrivene” su i antene brojnih savremenih radio i elektronskih uređaja kojima je jahta opremljena. Iznajmljuje se po cijeni od 280 hiljada eura sedmično.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code