Početna Kultura Najbolja predstava na Purgatorijama “Zašto je poludeo gospodin R?”

Najbolja predstava na Purgatorijama “Zašto je poludeo gospodin R?”

1

Nagrada za najbolju predstavu na 14. Festivalu mediteranskog teatra “Purgatorije”, pripala je predstavi “Zašto je poludeo gospodin R?”, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Kako su u obrazloženju kazali Ivica Kunčević – predsjednik žirija, Dubravka Drakić i Stevan Koprivica kao članovi, koristeći djelo Rajnera Fasbindera kao povod, autori i ansmabl napravili su predstavu “čudesnih značenjskih i poetičkih vertikala, duhovitu, ali i nadasve gorku posvetu gubitništvu takozvanog ‘malog čovjeka’, onog sličnog nama, djelo koje kod gledalaca postiže katarzu u pravom značenju tog aristotelovskog pojma koji označava suštinu pozorišta.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je glumcu Borisu Isakoviću, za ulogu Gospodina R u predstavi “Zašto je poludeo gospodin R?”.

Žiri je dodijelio nagradu za glumačku bravuru glumcu Nenadu Jezdiću za ulogu Gazda Marka u pozorišnoj predstavi “Nečista krv”, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.

“Jezdić nalazi briljantna riješenja u interpetaciji u kojoj to neizečeno nadgrađuje sugestivnim i ekspresivnim fizičkim pokretom u kome slutimo svu uzburkanost duše junaka koga tumači” ističe se u obrazloženju žirija.

Specijalna nagrada za umjetničko dostignuće pripala je Bobu Jeličiću za režiju pozorišne predstave “Zašto je poludeo gospodin R?”.

Jeličić, obrazlaže žiri, objedinjuje duhovitost, bol, politiku, šarm i tragiku tako što se potpuno posvećuje radu sa glumcima, a scenski aparat svodi na minimalni, ali efektni znak.

Kako se ističe u saopštenju Centra za kulturu Tivat, na osnovu Odluke o ustanovljenju pozorišne nagrade “Ivana Tomičić”, odlučeno je da to priznanje za 2019. godinu pripadne glumcu Omaru Bajramspahiću, za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza.

Završno veče Festivala biće upriličeno sjutra u 21 sat, gdje će nakon dodjele nagrada, biti izvedena pozorišna predstava “Vrat od stakla”, u režiji Jagoša Markovića, po tekstu Biljane Srbljanović, a u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

U predstavi igraju Jelisaveta Seka Sablić, Vesna Trivalić, Anita Mančić, Dragan Mićanović, Irfan Mensur i drugi.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code