Najbučnija seoba do sada: Ždarlove iz Afrike hladnoća zaustavila na Jazu, Tivatskim...

Najbučnija seoba do sada: Ždarlove iz Afrike hladnoća zaustavila na Jazu, Tivatskim solilima…

2
Podijeli

Svjedoci smo ovih dana posljedica klimatskih promjena koje najbolje ilustruju plaže Mediterana pod snijegom i najtoplije zime na Grenlandu, sa zabilježenih čak 6 stepeni. Pored hladnog talasa, zajedno sa sniježnim pahuljama, Crnu Goru je zahvatio nešto drugačiji, migratorni talas sa najglasnijom seobom od svih, seobom ždralova, skreću pažnju iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

– Neuobičajeni vremenski uslovi, primorali su ove ptice da svoj put sa sjevera Afrike, na kratko zaustave u našoj zemlji, iako su im prva pogodna odmarališta kraška polja u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući građanima, koji su primjetili ovu vrlo bučnu migraciju, došli smo do nevjerovatnih podataka i neočekivanih lokacija na koje su sletjeli, vjerovatno i po prvi put (dolina rijeke Morače, Mrčevo polje kod Jaza) – navodi Bojan Zeković iz CZIP-a.

Picerija i restoran

Ždralovi nisu tihe ptice, često skrenu pažnju na sebe snažnim oglašavanjem. Ukoliko smo u gradu najljepše ih je čuti noću, kada se umiri gradska buka, dok u tišini prirode njihovo oglašavanje dodaje pravi prizvuk divljine, spoj egzotične Afrike i hladnog sjevera.

Riječ je o velikim pticama, raspona krila i do 2,4 metra. Lete, uglavnom, u V formacijama i nije ih teško primijetiti, posebno ako ih prije toga čujemo. Iako sposobne da prelete visoke planine, češće biraju otvorenije terene kao što su polja i riječne doline.

– Tokom proljećne seobe, kada krenu iz Afrike ka Evropi, nakon napornog prelaska Jadranskog mora, prva pogodna odmarališta za njih su kraška polja u lancu Dinarida. Tako se kod nas najčešće mogu vidjeti kako odmaraju na prostoru Nikšićkog polja, na plavnim livadama oko Budoša, u Gornjem polju, oko Skadarskog jezera, Bjelopavlića, Mareze itd – ističe Zeković.

CZIP posljednje dvije godine pomnije prati migracije ždralova kako bi kreirao mapu najznačajnije i najglasnije migracije u Evropi. Ipak, to ne bi bilo moguće bez odlične saradnje sa građanima od kojih često dobijaju informacije o jatima, njihovom pravcu, lokaciji i vremenu preleta, najčešće sa fotografijama na kojima mogu da prebroje svaku jedinku.

– U poređenju sa prošlom godinom, kada je u prvih 10 dana marta, zahvaljujući opažanjima građana, evidentirano 1699 jedinki, ove godine tokom samo dva dana mogli smo prebrojati 2.530 ždralova u 15 različitih jata/opažanja, dok su najveća jata brojala 300-400 jedinki. Najveći broj opažanja zabilježen je na nebu iznad Podgorice, potom na primorju (iznad Bara i Tivatskih solila) i na sjeveru iznad Kolašina – navodi Zeković.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore pozivaju građane da nastave zajedno da prate najbučniju migraciju od svih, a ukoliko budu u mogućnosti jato i fotografišu, kao što su to i činili do sad. Sve informacije možete podijeliti putem facebook stranice ili mejla na bojan.czip@gmail.com.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code