NAJIMPRESIVNIJE EVROPSKE METRO STANICE

NAJIMPRESIVNIJE EVROPSKE METRO STANICE

0
Podijeli

Kada je London 1863. dobio prvu podzemnu željeznicu na svijetu, istovremeno je stekao i jednu od najljepših stanica u Evropi.

 

Vožnja prvim metroom vjerovatno nije bila naročito udobna, a ni zdrava, budući da je ventilacija bila veoma loša. Međutim, ubrzo je postalo jasno da će mnogi gradovi uskoro morati da ih imaju.

Picerija i restoran

Do sredine dvadesetih godina 20. vijeka Pariz, Madrid, Berlin i Milano dobili su sopstvene podzemne željeznice, koje su postale i ljepše od londonske.

Moskva im se pridružila 1935. a sada ima jedan od najprometnijih metro sistema na svijetu budući da prevozi više od 6,5 miliona putnika dnevno.

Ipak, nekoliko metro stanica se izdvaja iz mase.

Toledo, Napulj, Italija

Toledo stanica otvorena 2012. godine nalazi se na dubini od pedeset metara, a njen projekat inspirisan je svjetlošću i vodom.

Rad Roberta Vilsona nazvan “Svjetlosne ploče” osvjetljava hodnike stanice i čini je jednom od najljepših u svijetu.

Westfriedhof, Minhen, Njemačka

Otvorena 1998. ova stanica dobila je pravi izgled tek tri godine kasnije.

Ona je uljepšana sa 11 ogromnih svjetlosnih instalacija koje cijelu atmosferu obasjavaju u nijanse plave, žute i crvene.

Komsomolskaja, Moskva, Rusija

Komsomolskaja stanica uređena u baroknom stilu, sa istorijskim mozaicima i velikim lusterima na plafonu, podsjeća na džinovsku plesnu dvoranu.

Otvorena je 1952. kako bi sprječila zagušenja na prometnim saobraćajnim čvorištima. Inače, Staljinov ratni govor 1941. inspirisao je stvaranje njenih mozaika.

Olaias, Lisabon, Portugal

Lisabon je 1998. bio domaćin Svjetskog sajma, kako bi se proslavilo 500 godina portugalskih inovacija.

Metro je sagrađen kako bi prevozio 11 miliona posjetilaca tokom sajma, a njegova stanica je bajkovito mjesto koje i danas važi za pravo umjetničko djelo.

Westminster, London, Velika Britanija

Londonska podzemna željeznica je prva na svijetu, ali je stanica na Vestminsteru otvorena svega nekoliko dana prije novog milenijuma i izgleda potpuno futuristički.

Beton i nerđajući čelik u njenom dizajnu više ističu njenu funkcionalnu ljepotu, nego što privlače pažnju velikog broja putnika.

T-Centralen, Stokholm, Švedska

Centralna stanica u Stokholmu nalazi se iznad zemlje i izgleda ka prosječan tranzitni sistem.

Međutim, od pomalo dosadnog ulaza, enterijer se mjenja sa svakim korakom u koloritu i obliku, a kada putnici stignu do plavo bijele platforme, znaju da su sišli pod zemlju.

Bockenheimer Warte, Frankfurt, Njemačka

Pokušavajući da se njegovo djelo razlikuje od minimalistički osmišljenih frankfurtskih stanica, arhitekta Zbignjev Peter Pininski nadmašio je sam sebe fantastičnom skulpturom na ulazu u Bockenheimer stanicu.

Prolaznici njegovo djelo smatraju ili zabavnim ili šokantnim, ali gotovo nikad nisu ravnodušni prema njemu.

Fosteritos, Bilbao, Španija

Prije manje od 20 godina, metro u Bilbau je bio treći najveći u Španiji. Ulazi od zakrivljenog stakla na mnogim njegovim stanicama nazvana su od milja “Fosteritos” ili “Mali Fosteri”, prema njihovom kreatoru Lordu Fosteru.

Providne strukture propuštaju veliki dio dnevne svjetlosti, a noću i same svjetle.

Palais Royal, Muzej Luvr, Pariz

U tako lijepom gradu kao što je Pariz, nekonvencionalni ulaz na stanicu i dalje se ističe.

Završena je 2000. godine kada je pariski metro napunio 100 godina i neko bi rekao da će biti neprimjetna zbog ljepote Luvra i fantastične klasične arhitekture u okruženju. Međutim, u ovom slučaju, stanica je dodala pravu dozu neobičnog šika.

Admiraltejskaja, Sankt Peterburg, Rusija

Najnovija metro stanica u Sankt Petersburgu dokaz je da klasični i moderni dizajn mogu funkcionisati u harmoniji.

Stanica je počela sa radom 2011. a njeni zakrivljeni plafoni i blago osvjetljenje odlično se slažu sa platformama sa lukovima od tradicionalnog mermera.

Plac Wilsona, Varšava, Poljska

Sovjeti su napravili neke od najljepših metro stanica, ali je ova koja je sagrađena 2005. i dobila ime prema američkom predsjedniku Vudrou Vilsonu, pokazala da i kapitalistička Poljska ima šta da ponudi.

Staromestska, Prag, Češka

Sve stanice na praškoj A liniji zaslužuju mjesto na listi najlepših u Evropi zbog neobičnih metalnih zidova tunela, ali je Staromestska svakako najčešće fotografisana.

cnn

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code