Početna Društvo Najljepši brod-muzej započeo obilježavanje 85. godina postojanja

Najljepši brod-muzej započeo obilježavanje 85. godina postojanja

5

Školski brod Mornarice Vojske Crne Gore „Jadran“,  vožnjom za prijatelje po Bokokotorskom zalivu otvorio je dvonedjeljnu proslavu velikog jubileja – 85. godina otkad je prvi put porinut.

Naš najvrijedniji jedrenjak okićen zastavnom galom, sa gradskog šetališta Pine u Tivtu, ispratile su sirene jahti i vodeni topovi vatrogasnog broda Porto Montenegra, „Vodena Kočija“ koja je specijalno vozila goste, pod pratnjom „Valianta“ Mornarice VCG i drugih jedrilica.

U akvatorijumu ispred Krašića Jadranu se pridružilo još par brodova, čime je napravljen svečani defile Bokom. Prolaskom kroz Verige i zaokretom oko Gospe od Škrpjela, pozdravljen je grad pomoraca Perast, po starim pomorskim običajima. Konvoj je iz vazduha prelijetao i obezbijeđivao helikopter Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, tipa „Gazela“.

Na palubi broda, brojne zvanice iz Ministarstva odbrane i opštine Tivat, pozdravio je komandant broda, kapetan korvete Zoran Ivanovski, koji se osvrnuo na istorijsku pozadinu „Jadrana“ i značaj koji ovaj brod-učionica ima kako za Vojsku Crne Gore, tako i za državu čiji je najveći ambasador gdje god se pojavi. Njegovim riječima u prilog, bile su postavljene zastave država u čijim morima je plovio „Jadran“.

Ministarstvo odbrane, Mornarica VCG, Opština i Turistička organizacija Tivat pripremili su bogat program manifestacija u čast velikog jubileja. Za 15. avgust biće upriličen Dan Otvorenih vrata, kada će svi zainteresovani moći da obiđu brod i razgovaraju sa članovima posade od 9 do 19h. Od 21h istog dana kao poklon brodu i posadi održaće se koncert hrvatske pjevačice Vanne. U nastavku sedmice, 17. avgusta, biće otvorena izložba fotografija „Jadrana“. Sjutradan sa početkom u 08:00h je jedriličarska regata.

Centralna proslava 85. godišnjice našeg najljepšeg broda, biće upriličena 20. avgusta, kojoj će pored brojnih zvanica prisustvovati i ministar odbrane, mr Predrag Bošković.

5 Komentari

 1. Kada već ističete zastave zemalja čijim morima je “Jadran” plovio, na prvom mjestu treba staviti zastavu Kraljevine Jugoslavije koja je izfinansirala izgradnju “Jadrana” 1933 godine. Kod upoznavanja turista i drugih lica sa istorijatom i ulogom “Jadrana”, mora se reći i ta istina da je ratna mornarica JNA dovezla brod iz voda Hrvatske, koji sada sasvim normalno pripada Crnoj Gori.

 2. Sad kad ste ga lijepo remontovali i kada vjerujete u Hrvatsko prijateljstvo i toleranciju, bio bi osnovni red da sa tim brodom zvanično posjetite Hrvatsku.

  5
  2
 3. Dobro ga islikajte pošto će u narednom periodu pripasti Hrvatskoj.
  Ne radujem se tome, naprotiv žao mi je, ali oni vještom diplomatijom i moćnim zapadnim saveznicima, dobiju sve što traže.

  8
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code