NAJSTARIJI JEVREJSKI HOR GOSTUJE U KOTORU

NAJSTARIJI JEVREJSKI HOR GOSTUJE U KOTORU

0
Podijeli

hor_braca_baruhNajstariji jeverjeski hor na svijetu “Braća Baruh” iz Beograda večeras će prirediti koncert u crkvi sv. Duha u Kotoru u organizaciji Zajednice Jevreja i Opštine Kotor.

Tokom dugogodišnjeg rada, hor je priredio veliki broj koncerata u muzičkim centrima stare Jugoslavije i gostovao je od Evrope do Karnegi Hola u Njujorku 1978 godine.

Picerija i restoran

Sekretar Sekretarijata, za sport i društvene djelatnosti opštine Kotor Nenad Radunović nam kaže da je ovo prvi put da hor gostuje u Kotoru. Osnovan je kao srpsko jevrejsko pjevačko društvo 1879. godine. Promijenio je naziv u sadašnji, kao uspomenu na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u progonima početkom II svjetskog rata.

Hor ,,Braća Baruh” redovan je učesnik svih važnijih festvala ozbiljne muzike (BEMUS-a, BELEF-a, Mokranjčevih dana u Negotinu, JHS u Nišu…) odakle redovno donosi niz nagrada i priznanja za svoj rad.

Na repertoaru hora se nalaze najpoznatija djela muzičke literature svjetskih autora, srpskih stvaralaca i jevrejskih kompozitora, kroz sve epohe i stilove. Hor je učestvovao u nizu TV i radio emisija, snimajući trajne zapise u zemlji i inostranstvu. Za PGP RTS hor ,,Braća Baruh” je snimio dvije LP ploče i jedan CD, sa jevrejskom sinagogalnom i tradicionalnom muzikom. Horom diriguje Stefan Zekić. Početak koncerta zakazan je za 20 časova.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code