Najviše plastike i drveta na plaži u Igalu, pa na Velikoj plaži...

Najviše plastike i drveta na plaži u Igalu, pa na Velikoj plaži u Ulcinju, najmanje u Bečićima

4
Podijeli

U okviru projekta “WELCOME”, Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je u saradnji sa NVO “Zelena mreža – Green net” tokom protekle sedmice realizovalo aktivnosti sakupljanja i selektovanja otpada iz mora sa tri plaže.

Akcije sakupljanja i selektovanja otpada, sprovedene po unaprijed definisanim transektima, na djelovima Velike plaže u Ulcinju, Bečićke plaže u Budvi i plaže Igalo u Herceg Novom, predstavljaju drugu u nizu akcija koje će biti realizovane ukupno 6 puta tokom projekta, saopštavaju iz JP Morsko dobro.

Picerija i restoran

– Otpad sa ovih plaža je selektovano sakupljan kako bi se omogućilo recikliranje materijala kao što je drvo, plastika, staklo i aluminijum. Rezultati istraživanja sakupljenog otpada na njima pokazuju da količine i vrste otpada variraju, te da je na svim plažama dominantan otpad plastika. Najviše je sakupljeno u Herceg Novom, gdje je pored plastike zabilježena i najveća količina prirodnog drveta – navode iz Morskog dobra.

U poređenju sa Herceg Novim i Ulcinjom najmanje otpada, i ovog puta, sakupljeno je u Budvi, dodaju oni.

Naredna istraživanja će svakako omogućiti dalju kvantitativnu i kvalitativnu analizu i dobijanje mjerodavnih podataka o otpadu iz mora.

Sakupljeni otpad u ovim akcijama analiziraće i kategorisati Institut za biologiju mora, koji je ravnopravan partner u projektu “WELCOME”. Rezultati istraživanja će omogućiti praćenje otpada iz mora u naredne 2 godine kao i poređenja podataka i identifikaciju vrste i porijekla otpada koji na plaže dolazi iz mora i ušća rijeka.

Aktivnosti sakupljanja i selektovanja otpada sprovode se u skladu sa unaprijed definisanom metodologijom zasnovanom na Okvirnoj direktivi o morskoj strategiji (MSDF) koja prepoznaje otpad kao indikator dobrog ekološkog statusa mora.

4 Komentari

  1. Zbog cega bi zakupci plaza odgovarali za primitivne i bahate goste plaza? Ja sam za to da se i takvi gosti kaznjavaju! Meni je milije da se HN proslavi cistocom a ne lumperajkama.

  2. Ogromna kolicina smeca i drveta zavrsi u rijeku Sutorinu. Naravno da ce to rijeka donjeti u usce i sve ce zavrsiti na plazi. U narednom periodu treba rjesiti pitanje zagadjenja rjeke Sutorine. Kaznjavati zagadjivace, javno ih prozivati kako bi javnost znala ko nam truje djecu i unistava turizam.

  3. Problem prljavstine u gradu se uporno ignorise godinama. Ako bi svako pocistio ispred svoje kuce, a narocito se potrudili oni sugradjani koji zive u centru grada i na setalistu, imali bi cist grad. Da li smo svjesni toga?
    Svaka kuca, firma, prodavnica,udruzenje, kiosk…treba da odrzava cistocu oko svog “objekta” i stvar je rjesena. Da li ste primijetili da na autobuskim stajalistima, koja su, by the way, najruznija mjesta grada i rivijere, uglavnom nema kanti za smece?
    Predlazem akciju brojanja svih kanti za smece u gradu, mimo setalista, kako bi smo ih narednom akcijom bar udesetostrucili i tako odgovorili na minimalne potrebe gradjana?

  4. Pa sada kad vidite koje smeće more izbaci u Igalu od Titove vile do ušća RJEKE Sutorine malo se i vi iz pomenutog projekta kao i morsko dobro uključite u održavanje kupališta i plaža u van sezoni.
    Uzme se od zakupaca pristojan novac tako da bi jedan dio mogli odvojiti i u svrhu čišćenja

Ostavite komentar

*

code